Sparta jedná po neúspěšném jarním startu s Pavlem Vrbou. Zuby si na něj brousí i Plzeň

Praha - Takový začátek jarní části této sezóny 2016/2017 si pražská Sparta, která pomýšlela ještě na boj o ligový titul, nepředstavovala. Nejen, že její působení ve vyřazovací části Evropské ligy UEFA netrvalo příliš dlouho vzhledem k tomu, že Sparta oba zápasy s ruským Rostovem po ne zrovna přesvědčivých výkonech příliš nezvládla. Nejprve v Rusku prohrála jasně 0:4 a už tehdy ztratila naději na vysněný postup do osmifinále této evropské soutěže, v odvetě, do které nastoupila už bez dosavadního špílmachra Bořka Dočkala, jenž přestoupil do Číny, pak sice dokázala remizovat 1:1, nicméně žádný velký zázračný výkon to ze strany Pražanů nebyl. V lize pak začala jaro domácí výhrou 1:0 nad Bohemians a ani tady se nedalo mluvit o nějaké fotbalové kráse z její strany, už vůbec se o ni nedalo mluvit v duelu v Jablonci, kde rupla 1:3. To všechno jsou tak hlavní důvody, proč Sparta v současné chvíli podle informací isport.cz jedná s bývalým koučem jak Viktorie Plzeň, tak i české reprezentace Pavlem Vrbou.

Právě kvůli zmiňovaným nepodařeným zápasům pražské Sparty z úvodu jara, podle dosavadních informací z kuloárů nemá v klubovém vedení před jarní části nastavený systém, kdy je prozatímním hlavním koučem Tomáš Požár, jenž je zároveň i sportovním ředitelem klubu a jenž tak nadále umožňuje svému oficiálnímu asistentovi stále bez profesionální trenérské licence Davidu Holoubkovi vést mužstvo. Podle původních plánů měl po konci této sezóny vést mužstvo opět David Holoubek, jenž by už tehdy měl mít vystudovanou onu trenérskou licenci. Právě tento mladý šestatřicetiletý stratég na ppodzim loňského roku zaujal svými výsledky poté, co kádr prozatímně převzal po odstupivším Zdeňku Ščasném.

Nyní se rodí v klubovém vedení následující myšlenka a to taková, že by měl Tomáše Požára nahradit Pavel Vrba, jenž je v současnosti po vyhazovu z ruské Machačkaly, kde působil pouhý půlrok od loňského července, bez angažmá. „Sparta Vrbu znovu oslovila a jedná s ním,“ uvedl konkrétně ve středu pro zmiňovaný server isport.cz anonymní, avšak dobře informovaný zdroj. Podle něho by měl mít Vrba už za sebou i jednání se samotným šéfem letenského klubu Danielem Křetínským, které se mělo uskutečnit v úterý.

Mimochodem, nebylo by to poprvé, kdy by Sparta oslovila tohoto třiapadesátiletého kouče, jenž se s plzeňskou Viktorku několikrát dokázal dostat do Ligy mistrů UEFA a jenž s reprezentací dokázal postoupit na loňské mistrovství Evropy ve Francii, kde však neuspěl a krátce po vypadnutí z tohoto šampionátu odešel do Ruska. Právě působení v Rusku bylo tehdejší překážkou mezi možným angažmá Pavla Vrby na pražské Letné.

Nevýhodou Pavla Vrby je však dlouholeté plzeňské angažmá a právě Plzeň je pro Spartu v současnosti asi největším sokem a tak trochu i nepřítelem. Sparťanští fanoušci by asi zrovna nejbyli u vytržení z toho, že by jejich klub trénoval právě Vrba.

Dodejme, že nyní se sparťanům vysněný ligový titul zdaluje čím dál tím více, na první Slavii v současnosti ztrácí šest bodů, na druhou Plzeň pak pět. Pro Spartu je tak nyní nejdůležitější úkol, dostat se z krize co nejrychleji a vráti se do boje o titul. Vypadá to však, že to bude čím dál tím těžší úkol.

Není také vyloučeno, že se o Vrbu zajímá i Viktoria Plzeň, teré se v poslední době také příliš nedaří. Po utrápené domácí výhře 1:0 nad poslední Příbramí následně totiž ztratila ve Zlíně, se kterým bezbrankově remizovala. Majiitel západočeského celku Tomáš Paclík pak na setkání se studenty Vysoké školy ekonomické odpověděl na otázku jednoho ze studentů ohledně angažování Pavla Vrby následovně: "My momentálně máme trenéra (Pivarníka), takže to není úplně aktuální. I když uvidíme v pondělí," řekl s úsměvem a pokračoval: "Já ani nevím, jestli teď Pavel Vrba vůbec chce něco dělat. My jsme přátelé, ale je otázka, jestli nám ho neukradne někdo jiný. Myslím, že ty jeho dnešní nároky už budou takové, že uvidíme, kdo je splní."

Pak téma Vrba zakončil na VŠE těmito slovy: "On má teď z Ruska peněz dost a úplně je asi nepotřebuje. Ale jeho nároky a ambice bude jen málokdo schopen splnit. V případě, že bych já hledal nového trenéra, tak bych si strašně přál Pavla Vrbu. Přes to všechno, co jsme spolu zažili, je Pavel po mnoha stránkách natolik fenomenální člověk, že bych asi neváhal."

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Pavel Vrba (fotbalový trenér) AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy