Další trenérská změna na obzoru? Zlín vábí Jozefa Chovance

Zlín - Českému Leicesteru, jak nazývaly fotbalisty Zlína ještě loni na podzim zahraniční média, jež si všímaly tehdejších výsledků tuzemského provinčního klubu bojující o pohárovou Evropu, se v současnosti příliš nedaří. Svěřenci kouče Bohumila Pánika sice ve středu dokázali ve středu postoupit přes Liberec do semifinále domácího poháru, v lize však tápou, neboť v ní hned v osmi duelech za sebou nepoznali radost z tříbodového vítězství. Jak ve čtvrtek píše deník Sport, o víkendu v zápase v Jablonci ještě bude Pánik hlavním koučem Zlína, ovšem pak už je jeho budoucnost v klubu nejistá. Vedení totiž už stihlo kontaktovat sparťanskou legendu Jozefa Chovance, jenž by právě on mohl nahradit ve funkci zlínského kouče Bohumila Pánika. V krátké době by to tak byla po Spartě, Plzni i Bohemians Praha 1905 čtvrtá trenérská změna v tuzemské nejvyšší fotbalové soutěži od začátku jara.

Vzhledem k tomu, že šedesátiletý stratég se zkušenostmi z Brazílie Bohumil Pánik nedostal ze strany vedení FC Fastav Zlín nabídku na prodloužení svého aktuálního kontraktu, jenž mu končí letos v létě, tak vše napovídá tomu, že je další prvoligová trenérská rošáda v rámci této jarní části sezóny zase na spadnutí. Čtvrteční vydání deníku Sport totiž přišel s informací, že na zlínskou Letnou tamní klub vábí nejen výše zmíněného Jozefa Chovance, ale třeba také Romana Skuhravého, jemuž se nyní daří v druholigové Opavě, která nejen, že se ve druhé lize pohybuje na nejvyšších příčkách tabulky, ale především dokázala postoupit do semifinále tuzemského poháru a je tak zase o něc blíže k vysněné účasti v Evropské lize.

Nejvíce šancí, stát se koučem Zlína, má ale prvně jmenovaný Jozef Chovanec a právě na něm záleží, jak se k aktuální nabídce z jihu Moravy postaví. Stejně pak tak záleží i na výsledku nadcházejícího nedělního duelu Zlína v Jablonci. V případě neúspěchu by si Pánik totiž mohl balit kufry prakticky hned, pokud by se mu ale na severu Čech zadařilo, existuje pro něj jistá naděje, že by mohl v klubu vydržet až do konce této sezóny.

Zatímco Roman Skuhravý, jeden z kandidátů na Pánikova nástupce, je nyní vázán smlouvou s Opavou, Jozef Chovanec je v současnosti bez angažmá. Naposledy působil jako trenér ve slovenské lize, kde vedl společně se svým asistentem Horstem Sieglem Slovan Bratislava. Přesně před dvěma lety ale museli oba v klubu reprezentující slovenskou metropoli skončit. Chovanec však není prvním stratégem, kterého Zlín oslovil, už v minulosti takto učinil a nabídka přišla na stůl Petru Radovi a také Miroslavu Koubkovi. Nyní se ale počítá s mužem spjatým hlavně s pražskou Spartou. „Každý klub hledá nějaké řešení směrem do budoucna,“ neurčitě odpověděl majitel zlínského celku nacházejícího se aktuálně na pátém místě ligové tabulky Zdeněk Červenka na otázku ohledně nabídky pro Jozefa Chovance. Ten pro změnu uvedl, že se žádné nabídce rozhodně nebrání. „Nebráním se žádné nabídce, ale ze Zlína mi nikdo nevolal. Jen jsem se sešel se Zdeňkem Grygerou a bavili jsme se všeobecně o fotbale,“ řekl konkrétně sedmapadesátiletý kouč.

Tato schůzka se měla uskutečnit v pražském Edenu na nedávném derby pražských "S", navíc jednalo o schůzku dvou mužů, kteří se velmi dobře znají především ze svého společného působení v pražské Spartě v letech 2000 až 2003, kdy Grygera oblékal dres pražského rudého celku. Grygera však nechtěl aktuální spekulace o Pánikově budoucnost v klubu jakkoli komentovat. „Mapujeme situaci, poslední výsledky nás samozřejmě nenechávají v klidu. Vyjednávají všichni,“ řekl pouze s nejvyšší opatrností. Jisté tak je akorát jedno a to, že současný kouč Zlína Pánik nemá pod sebou zrovna nejpevnější židli.

Připomeňme, že od začátku jara získal zlínský Fastav pouze čtyři body, přičemž vedle toho se mu nevydařil duel v Karviné (0:1) a také s fotbalisty Hradce Králové, se kterými prohrál 1:3. Ani výkony hráčů Zlína nejsou zatím po zimní pauze nijak převratné, jen v zápasech proti Spartě a Plzni dokázali potrápit favority a s oběma bezbrankově remizovali.

Že Pánikova pozice v klubu není zrovna nejrůžovější, značí i to, že klubový manažer Grygera cestoval ve středu do Liberce na pohárový duel. Ten nakonec zlínští vyhráli, ovšem až díky zvednutému výkonu po přestávce a výhře v prodloužení 4:2. Stejně tak bude Pánik pod dohledem i v neděli na jablonecké Střelnici, jen s tím rozdílem, že místo Grygery tentokráte na sever Čech dorazí přímo klubový majitel Zdeněk Červenka, který jinak na venkovní zápasy příliš nejezdí.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Jozef Chovanec (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy