Liga mistrů: Juventus si doma poradil s Barcelonou 3:0, v Dortmundu se udál cílený útok na fotbalisty

Turín - Téměř měsíc si museli fotbaloví fanoušci počkat na to, až se opět rozeběhne kolotoč jménem Liga mistrů UEFA. Tuto nejprestižnější evropskou fotbalovou soutěž nyní v následujících dnech čekají zápasy čtvrtfinálové fáze a právě v úterý jich mělo být podle původního plánu hned dva. Hrálo se však pouze v Turíě, kde tamní Juventus hostil katalánskou Barcelonu, která podobně jako v úvoním duelu v předešlé fázi této soutěže, kde se střetla s Paris Saint Germain, až celkem jasně prohrála a to 0:3. Další duel se měl hrát v německém Dortmundu, kde tamní Borussia měla nastoupit proti fotbalistům Monaka. Utkání však vůbec nazačalo, neboť jen několik minut před úvodním hvizdem se veřejnost dozvěděla o třech explozích poblíž autobusu německého celku, jenž právě mířil s hráči na zápas. Podle německého státního zastupitelství mělo jít o cílený útok na fotbalisty tohoto klubu. Tento úvodní čtvrtfinálový duel byl tak odložen na středu, kdy začne v 18:45.

Už od úvodního hvizdu duelu mezi Juventusem a Barcelonou bylo na domácích vidět, že se na Katalánce dobře připravovali a že zřejmě velice pečlivě sledovali fotbalisty Paris Saint Germain, kterým se v úvodním osmifinálovém duelu podařilo zvítězit nad Barcelonou 4:0. Praktikovali totiž podobně náročný fotbal, kvůli kterému tak favorizovaní hosté neměli vůbec čas na rozehrávku, té pak nepomáhal ani gólman Ter Stegen, který zrovna neoplýval nějakými zvlášť přesnými odkopy. Po sedmi minutách hry už se měnilo skóre a zaslouženě se o to postarali fotbalisté Staré dámy, tedy Juventusu Turín.

Jako první tak tedy v zápase rozvlnil hostující síť Dybala, jenž měl při svém počínánís míčem v barcelonské šestnáctce celkem slušný počet přihlížejících diváků v dresu katalánského celku a především Iniesta se pomalu kochal tím, jak se Dybala bez problémů otočil s míčem, který pak poslal ke vzdálenější tyči, místo toho, aby proti němu nějak zakročil, 1:0. O patnáct minut později už Ter Stegen vyndaval balón ze své sítě znovu a opět byl tím úspěšným střelcem Dybala, jemuž se levačkou a rovnou z první podařilo zvýšit na 2:0 a opět k tomu pouze přihlíželi bránící hráči, tehdy konkrétně Piqué s Umtitim.

S napadáním hráčů Juventusu měli hosté zkrátka problémy a nedokázali na to nějak adekvátně odpovědět. Stále poskytovali domácím fotbalistům dostatek prostoru, což vyhovovalo nejen Dybalovi, ale třeba i Higuaínovi, jenž se chtěl taktéž zapsat mmezi střelce, jeho hlavička však mířila pouze doprostřed branky, kde byl přítomen gólman Ter Stegen. Ten si poradil i se zakončením v závěru první půle, kterému se ji podařilo vytáhnout. Katalánci se v úvodním dějství na příliš mnoho nezmohli, za zmínku snad stojí příležitost Iniesty, ta ale spíš nechala vyniknout výtečného Buffona.

Po obrátce Juventus pokračoval ve svém dosavadním pojetí hry, nejprve se do šance dostal Higuaín, gól ale přišel později a to konkrétně v 55. minutě. Tehdy totiž zahrávali domácí rohový kop, při kterém se jen marně snažil  Iniesta bránit nepříjemného obra Chielliniho a byl to právě on, kdo se nakonec postaral o zvýšení turínského vedení na 3:0. V 72. minutě už to mohl čtyřbrankový rozdíl a taky měl být, kdyby ovšem polský rozhodčí Marciniak neodpískal ofsajd, který nebyl. Jak se blížila závěrečná fáze utkání, čím dál tím více aktivnněji působili hráči Barcelony, jenomže ani Suárez, ani Messi s Neymarem nedokázali překonat gólmana Buffona. Polský sudí, jenž nebyl v zápase zrovna v té nejživotnější formě, pak neodpískal penaltu pro Barcelonu, která měla následovat po jasné Cauadradově ruce. I proto tak tedy tento duel skončil zaslouženým vítězstvím Juventusu 3:0.

Tři exploze poblíž autobusu s hráči Dortmundu zranilo stopera Bartra. Podle státního zastupitelství to měl být pokus o vraždu

Nepříjemný zážitek měli v úterý večer fotbalisté Borussie Dortmund, kteří se měli právě tento večer utkat s Monakem. Zrovna v době, kdy hráči tohoto vestfálského klubu jeli ke stadionu, stal se právě jejich autobus cílem útoku, neboť poblíž tohoto autobusu se udály hned tři exploze. Výsledkem je pouze jeden zraněný a tím je konkrétně španělský stoper Bartra, jemuž sklo, jež se po explozích rozstříštilo, pořezalo ruku a musel tak do nemocnice. "Po té ráně jsme se všichni schoulili, kdo mohl, tak si lehl na zem. Nevěděli jsme, jestli ještě něco přijde. Policie byla rychle na místě a zabezpečila ho. Všichni jsme v šoku, na fotbal v té chvíli nikdo ani nepomyslel," okomentoval inkriminovaný okamžik gólman německého celku Roman Bürki, jenž seděl hned za zmiňovaným stoperem Bartrem.

Zápas se tak odložil na středu a budu se hrát od 18:45. Hráči to dají stranou a budou schopni podat obvyklý výkon. Nejhorší by bylo, kdyby ti, co ten útok zosnovali, dosáhli svého," řekl předseda Borussie Dortmund Reinhard Rauball. Světllým okamžikem celé této neveselé události je pak spojení obou diváckých táborů. Německý klub totiž nabídl pomoc příznivcům knížecího klubu AS Monaka ohledně ubytování v tomto německém městě. V reakci na to pak monačtí fanoušci ještě v ochozech dortmunského fotbalového stánku skandovali: "Dortmund, Dortmund."

Na stadionu byl přítomen i fotbalový expert ČT sport Luděk Zelenka, jenž dění v Dortmundu popsal následovně: "Na stadiónu nikdo netušil, co se stalo. Když to hlasatel oznámil, že byl zápas odložen a z jakého důvodu, jen lidé kroutili hlavami, co se všechno může stát. Na stadiónu bylo vše v pohodě, po oznámení se začalo hlediště pomalu vyprazdňovat."

V pozdějších večerních hodinách pak přišlo německé státní zastupitelství s tím, že mělo jít o cílený útok na fotbalisty Borussie Dortmund. „V tuto chvíli není jasné, co je za pozadím tří výbuchů, k nimž došlo. Musíme předpokládat, že šlo o cílený útok na tým BVB. K dispozici máme silné policejní síly, stejně jako psy cvičené pro vyhledávání výbušnin. Rozhodli jsme, že místo činu prohledáme i ze vzduchu," řekl konkrétně polcejní prezident v Dortmundu Gregor Lange. Policie také našla poblíž místa činu psaní, o jehož obsahu příliš nemluvila, bude však intenzivně prověřovat.

Konečný výsledek úvodního čtvrtfinálového duelu Ligy mistrů UEFA (11.4.2017):

Juventus Turín - FC Barcelona 3:0Branky: 7. a 22. Dybala, 55. Chiellini

Duel Borussia Dortmund vs. AS Monako odložena na středu na 18:45

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Juventus FC Fotbal

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy