Ajax Amsterdam je s Manchesterem. Stockholmu ale prý podle UEFA žádný útok nehrozí

Nyon (Švýcarsko) - V noci na úterý otřásla nejen Velkou Británií, ale i celým světem zpráva o teroristickém útoku v Manchesteru na koncertě americké popové zpěvačky Ariany Grande, při kterém zemřelo 22 převážně mladých lidí a 59 jich byl zraněno, což tak činí tento útok vůbec tím nejhorším na Britských ostrovech za posledních 12 let. Proto není divu, že ve střehu je nejen celý Manchester, ale i například Evropská fotbalová unie UEFA a to především proto, že tento týden ve středu je ve švédském Stockholmu naplánováno finále Evropské ligy mezi právě jedním z manchesterských celků a to konkrétně Manchesteru United a Ajaxem Amsterdam. UEFA se však nedomnívá, že by se měl finálový zápas mezi těmito kluby stát terčem dalšího takového teroristického útoku.

Připomeňme, že v dubnu se stal další z letošních teroristických útoků právě v samotném dějišti středečního finále Evropské ligy, tedy ve Stockholmu, kde útočník nákladním vozem zabil celkem čtyři lidi, přičemž tam bylo zabráněno ještě daleko větší katastrofě, a právě i na to upozornila ve svém nejnovějším prohlášení UEFA. "UEFA je už několik měsíců v kontaktu se švédským svazem i úřady a při podobných jednáních je vždycky probírána i možnost teroristického útoku," stojí v něm mimo jiné.

Od začátku tohoto týdne jsou právě vzhledem k blížícímu se finále Evropské ligy ještě více zvýšená bezpečnostní opatření, neboť tam hlídkuje větší počet policistů a vedle toho jsou zde v pohotovosti i obrněné vozy a helikoptéry. Přes všechna tato opatření se však sejdou zástupci klubu z Old Trafford s bezpečnostními experty UEFA. "Celou noc jsme přehodnocovali naše bezpečnostní opatření a dnes rozhodneme, jak budeme pokračovat," řekl britským médiím klubový mluvčí.

Jak už to tak bohužel bývá po takovýchto tragédiích, na internetu a sociálních sítích přibývají vyjádření upřímných soustrastí z celého světa a nejinak tomu je samozřejmě i nyní. Pozadu v tomto ohledu nezůstal ani finálový soupeř Manchesteru United Ajax Amsterdam. Ten nasvůj twitterový účet přidal následující: "Z Amsterodamu s láskou do Manchesteru. Myslíme na všechny oběti i jejich blízké."

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Manchester United Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy