Radost ve Zlíně! Manchester United si ve finále Evropské ligy v klidu dokráčel pro triumf

Stockholm - Ve středu večer se odehrálo finále Evropské ligy UEFA, ve kterém se střetl Manchester United s Ajaxem Amsterdam. Byl to anglický celek a hlavně jeho kouč José Mourinho, který už dáno před tím vyhlásil útok na tuto trofej, která tomuto charismatickému portugalskému stratégovi chybělo ve své jinak bohaté sbírce. A to nejen proto, že mmu chyběla, ale především proto, že věděl, že díky triumfu v této soutěži budou jeho svěřenci v příští sezóně hrát prestižnější Ligu mistrů UEFA, kam se z anglické Premier League nedostali. Nakonec se Manchesteru United po celkem jasném průběhu finálového utkání vyhrát nad Ajaxem podařilo, konkrétně 2:0, a rozradostnil tím nejen jejich příznivce, ale i fotbalisty Zlína, kteří tak díky tomuto manchesterskému triumfu budou v příští sezóně hrát jistojstě v základní skupině Evropské ligy.

Jak už to tak ve finálových zápasech bývá, začátek duelu byl z obou stran opatrný. Pak přišla na řadu 18. minuta, kdy se míč od autového vhazování kombinací dostal k Pogbovi, kterého jak známo Rudí ďáblové před tímto ročníkem koupili od Juventusu za neuvěřitelných 110 milionů eur, a byl to právě francouzský záložník, který tehdy otevřel skóre a to s přispěním teče bránícího Sáncheze, která tak zapříčinila to, že gólman Onana nakonec inkasoval, jelikož reagoval na předchozí směr střely, 1:0 pro Manchester United. I když se amsterdamští všelijak snařili dostat se přes obrannou linii Rudých ďáblů, nedařilo se jim to. Uchylovali se po většinou k přihrávkám mezi sebou u půlící čáry připomanjící házenkářské obehrávání ze strany na stranu. José Mourinho zkrátka nasadil takovou obrannou taktiku, na kterou hráči Ajaxu nedokázali po celý zápas najít klíč.

Když pak krátce po začátku druhé půle skórovali manchesterští po rohovém kopu podruhé a to poté, co Smalling v klidu hlavičkoval v šestnáctce směrem k soupeřově brance, před kterou byl ještě přítomen Mchitarjan stojící zády k amsterdamské svatyni a právě Mchitarjan pak míč poslal do sítě, bylo už tehdy s Ajaxem amen. Do konce zápasu ještě mohl  skórovat například Fellaini, jenž hlavičkoval jen do míst, kde stál brankář Onana či Lingard, který se pro změnu ocitl v brejkové příležitosti, jež už ale nestačil zakončit díky včasnému zákroku Sáncheze, nakonec se stav zápasu už nijak neměnil a mohla tak propuknout naplno oslava hráčů Manchesteru United.

Stejně tak se následně mohli radovat i ve Zlíně, neboť tato výhra Rudých ďáblů znamená, že právě fotbalisté reprezentující toto moravské město mají jistou účast v základní Evropské ligy v příští sezóně.

Konečný výsledek, finále Evropské ligy UEFA - Stockholm:

Ajax Amsterodam - Manchester United 0:2 (0:1)Branky: 18. Pogba, 48. Mchitarjan. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.)

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Manchester United Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy