Liga mistrů: Realu Madrid se jako prvnímu týmu podařilo v novodobé historii soutěže obhájit titul. Nad Juventusem zvítězil celkem jasně 4:1

Cardiff - V sobotu večer se ve velšském hlavním městě, tedy v Cardiffu, odehrálo očekávané finále letošního ročníku Ligy mistrů UEFA, do kterého se probojoval Juventus Turín a Real Madrid. Zatímco turínská Stará dáma se triumfu v této nejprestižnější evropské klubové fotbalové soutěži nikdy nedočkala, přestože se v nedávné minulosti ocitla ve finále této soutěže hned dvakrát, to Real Madrid mohl jako první celek od roku 1992 obhájit triumf. Skutečně, od tohoto zmíněného roku se ještě nikomu nepodařilo vyhrát ušatý pohár dvakrát po sobě. A právě to se svěřencům kouče Zinedinea Zidanea podařilo, když nakonec svého soka z Turína porazila 4:1 a to zvlášť poté, co především ve druhé půli vládl Bílý balet na hřišti a poté, co se dvěma přesnými trefami ukázal Cristiano Ronaldo.

Byl to právě tento portugalský forvard ve službách madridského celku, jemuž se povedlo po dvaceti minutách hry otevřít skóre tohoto finálového zápasu, přičemž k cestě za záda gólmana Buffona, jenž usiloval o svůj vůbec první triumf v této soutěži, dopomohl míči svou nešťastnou tečí bránící Bonucci, 1:0 pro Real Madrid. Přesto to ale byli spíše hráči italského celku, kteří začali duel lépe a to i proto, že od úvodního hvizdu celkem spolehlivě pracovala obrana Staré dámy. To byl ten hlavní důvod, proč to byl spíše madridský gólman Navas, než legendární Buffon, kdo měl z kraje zápasu více práce. Nejprve se totiž musel Navas předvést proti zakončení Higuaína, následně na něj mířil Pjanič. Ani v jednom případě se tehdy hráči Juventusu nemohli radovat z branky.

Ta však nakonec přišla sedm minut poté, co díky Ronaldovi zaznamenal Real Madrid svou jubilejní 500. branku v historii této soutěže. A branka Juventusu byla více než parádní, když nejprve Bonucci odcentroval k Higuaínovi, jenž v akci pokračoval a předal balón Mandžukičovi, který se po zpracování uchýlil k výsostným nůžkám, na které byl gólman Navas krátký a míč tak zapadl do jeho sítě, 1:1. Stav duelu tak byl opět vyrovnaný a nebylo proto divu, že byl následně k vidění spíše opatrný fotbal z obou stran tak, aby žádný ze soupeřů nenatropil nějakou chybu.

Ze začátku druhého dějství to však byli madridští, na kterých bylo vidět, že právě do této části hry vstoupili daleko lépe, zatímco Juventus zůstal u opatrnosti, ovšem čím dál více se objevovaly chyby v jeho rozehrávce. To vše pak nakonec ztrestal v 61. minutě Casemiro, přičemž i jemu pomohl svou tečí bránící hráč a to konkrétně Khedira. Ani tady už s tímto zakončením Buffon nemohl nic dělat a Real Madrid tak tedy vedl 2:1. Na rozdíl od první půle nyní žádná rychlá odpověď v podobě vyrovnávající branky italského celku nepřišla, byl to naopak opět Real Madrid, který o tři minuty později zvýšil stav na 3:1, když se po Mandžukičově chybě a přessně načasovanému centru před branku od Modriče dostal míč k Ronaldovi a byl to opět tento útočník, jenž se postaral o radost fanoušků madridského velkoklubu. Už tehdy tak bylo jasné, že pro Allegriho svěřence bude hodně složité dotahovat dvoubrankové manko.

Jak se blížil závěr zápasu, byli to právě madridští, kteří kontrolovali hru a Juventus do ničeho pořádného nepouštěli, i když toho vlastně klub z Apeninského poloostrova příliš nepředvedl. Postupem času na hřišti stále více tekly nervy a to především u hráčů turínského celku a vše to tak vyvrcholilo druhou žlutou a tudíž vyloučením pro Cuadrada, jenž se navíc na hřiště dostal během druhé půle. Nutno ale říct, že druhá žlutá karta byla v tomto případě velice přísná, spíše měl druhou žlutou zůstat Sergio Ramos, jenž po právě Cuadradově lehkém postrčení předvedl takový herecký výkon, za který by se nestyděl ani herec Národního divadla. Když pak v úplném závěru zvýšil na 4:1 Asensio, mohly madridské oslavy v Cardiffu vypuknout naplno. Realu Madrid se tak podařilo obhájit loňský triumf v Lize mistrů.

Konečný výsledek finálového zápasu Ligy mistrů UEFA v Cardiffu (3.6.2017):

Juventus Turín - Real Madrid 1:4 (1:1)Branky: 27. Mandžukič - 20. a 64. Ronaldo, 61. Casemiro, 90. Asensio

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Real Madrid Fotbal

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy