REPORTÁŽ: Neslávistou v Edenu, aneb Liga mistrů spojuje

Slávistou jsem nikdy nebyl a nikdy nebudu. Vlastně, abych byl upřímný, Slávii vůbec nemám rád. Včerejší utkání v Edenu však probudilo nečekané emoce. Ukazuje se, že když jde o reprezentaci naší země ve fotbalové Evropě, může srdce sparťana chvíli bít i pro Plzeň a slávista zase podpoří Spartu.

Na stadion jsem se dostal tak trochu omylem. Dvě hodiny před začátkem zápasu jsem zjistil, že kamarád někde dostal lístky. „Na Slávii jo. Pch." To byla moje první reakce. No ale byla to Liga mistrů, přijel BATE Borisov, se kterým dříve hrál ve slavnějších časech i můj nejmilejší klub, který sídlí pod Ještědem. Přineslo to vzpomínky, fotbal snad bude pěkný. Tak to tedy překousnu a půjdu.

Neochotně jsem dosedl na sedačku poblíž rohového praporku. Slavná Severní tribuna Edenu na dosah a v ní červeno-bílá bouře, natěšená jak, soupeře z Běloruska smete. Hned ze začátku mi kazilo náladu jakési stupidní pravidlo o tom, že na zápasech evropských soutěží se čepuje pouze nealkoholické pivo. 

Jenže pak se začalo hrát a mojí pozornost upoutal fotbal. Český tým měl v podstatě od začátku do konce převahu. Po chvíli jsem se přistihl, že nadávám na spálené šance, občas bych propleskl rozhodčího a při dobrém náběhu si s celým stadionem stoupám a ženu Milana Škodu kupředu. 

Pozoruhodné. Být to česká liga, bez ohledu na soupeře už dávno dřepím v sektoru hostí a sveřepě skanduji něco proti slávistům. Ostatně jako se o to pokoušel malý hlouček příznivců z Borisova. Nutno dodat, že celkem marně, za celou hru je přes hukot šílenců ze Severní tribuny nebylo slyšet. 

Zajímavá a bizarní zkušenost. Pak jsem se o tom bavil s několika lidmi, kteří mi můj dojem potvrdili. Češi se už historicky dokážou jednotně semknout skutečně jen v pár případech a jedním z nich je právě sport a reprezentace. Zdá se, že cesty našich klubů fotbalovou Evropou patří do této kategorie. 

Fanoušci rivalů, kteří obyčejně mají problém se nepozabíjet navzájem, najednou spojí síly proti těm cizákům, kteří chtějí našim klukům sebrat postup dál. Neptejte se mě proč, ale mám ke Slavii vrozenou averzi.Když však padl ten gól, ten jediný gól celého utkání, řval jsem jak kdybych byl na stadionu svého nejmilejšího klubu. A ani jsem se za to moc nestyděl. 

Zápas to byl jinak celkem pěkný. Hezké šance, pěkné kombinace, rozčílení hosté. Prostě jak to má být. Mrzelo mě, že jsem neviděl víc gólů, ale to už prostě sport s kulatým nesmyslem nám fanouškům dělá.

Na závěr se musím podělit ještě o jednu hlášku. Ke konci zápasu se trochu pokazilo počasí a začalo to vypadat na déšť. Slavia se trápila, chtěla za každou cenu druhý gól, ale hra se začala kouskovat a začalo být jasné, že dneska už asi nic nepadne. Což byla ohromná škoda, sešívaní měli dost palebné síly, aby vyhráli 4:0 a do Běloruska si jeli jen tak zatrénovat.

Chlapík sedící kousek vedle se zahleděl na zataženou oblohu, pak se podíval na už páté přerušení hry za poslední minutu. A zřejmě pak pobavil nejvíce ze všeho sám sebe, když do éteru prohlásil: „Nad Slávií se stahují mračna.“ 

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu.

Fotbalové Slavii má pomoct k finiši za titulem navrátilec. Dohodla se se stoperem Zimou

Návrat, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, se stal nakonec skutečností. Reprezentační stoper David Zima se vrací do pražské Slavie poté, co ho měl sešívaný klub koupit za 4 miliony eur (v přepočtu zhruba za 100 milionů korun) z FC Turín, což z něj tak činí jednoho z nejdražších fotbalistů, který kdy do Slavie přišel. Jak uvádí slávistický web, fotbalista se s klubem dohodl na smlouvě až do června roku 2028.
SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.

Více souvisejících

sk slavia praha Fotbal Fanoušci fanoušci fotbalu reportáž

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy