Mladou Boleslav spasil v závěru Jánoš, i přes výhru to bude mít v odvetě těžké. Sparta vybuchla v Bělehradě

Mladá Boleslav/Bělehrad - Poté, co v úterý vstoupila úspěšně pražská Slavia s Viktorií Plzeň do bojů o Ligu mistrů, chtěly ve čtvrtek na jejich nadějné výsledky ve svých úvodních duelech navázat i tuzemské kluby bojující pro změnu o Evropskou ligu, tedy Mladá Boleslav a Sparta. Na nadějné úterní výsledky se navázalo jen částečně, neboť se ve čtvrtek podařilo vyhrát pouze Mladé Boleslavi a to 2:1 nad albánským Skenderbeu Korcë, které však ještě krátce před koncem hrálo se Středočechy nerozhodně 1:1, naději do odvety však zařídil svým vítězným gólem těsně před koncem Adam Jánoš. Nejhůře ze všech českých celků bojující v této začínající sezóně 2017/18 o pohárovou Evropu je na tom po úvodních zápasech pražská Sparta, která se v Bělehradě proti tamní Crvené Zvezdě na nic moc příliš nezmohla a nakonec tedy celkem zaslouženě prohrála 0:2. Za týden před svým publikem tak bude muset parta italského stratéga Andrey Stramaccioniho, jež se evidentně stále sehrává, předvést daleko lepší výkon.

Z českých klubů se ve čtvrtek nejprve představila Mladá Boleslav a poté, co v předešlém dvojzápase s irským Shamrockem Rovers zaznamenal hned tři přesné trefy Australan se súdanskými kořeny Golgol Mebrahtu a i v úvodním zápase proti Skenderbeu Korcë byl tento forvard blízko ke skórování, když se ocitl úplně sám před gólmanem Shehihem. Nakonec trefil právě vyběhnuvšího brankáře, od kterého se balón odrazil nad jeho branku a tudíž na roh. Poté byl blízko ke skórování i Rada, jeho zakončení ale po dvaceti minutách hry skončilo pouze na břevně.

A tak se na rozdíl od odvetného domácího duelu s Shamrock Rovers, kdy mladoboleslavští vstřelili gól celkem rychle, museli nyní svěřenci Dušana Uhrina mladšího bojovat s dobře se pohybujícími se soupeři, kterým technika nebyla rozhodně cizí. Vedle toho, že během svého koncentrovaného bránění čekali na nabídnuté příležitosti k útočení, dohnala nemálo domácích příznivců pomalu k šílenství jejich časté pády, menší herecké etudy, čímž tak tedy soupeře vyvedli z rytmu. Dlouho tak nenacházeli Středočeši na tuto albánskou taktiku žádnou účinnou zbraň a na úspěch museli čekat až do 41. minuty. Po chybě hostující defenzivy se tehdy k míči dostal Chramosta a ten se nemýlil. Tento forvard si tak připsal po již zmiňovaném předešlém dvojzápase 2. předkola Evropské ligy třetí přesnou trefu v právě začínajícím fotbalovém ročníku.

Veseleji pak mohlo být ve městě automobilů po změně stran, kdy sice nejprve podávali domácí poněkud rozpačitý výkon, nicméně následně to byli zase oni, kteří se snažili o zvýšení svého vedení. Ve svých příležitostech však ale ani Matějovský, ani Mebrahtu proti hostujícímu gólmanovi neuspěli.

Výsledek 1:0 nebylo zrovna to, co si určitě Dušan Uhrin mladší přál do odvety v Albánii a už už se zdálo, že právě tímto hubeným výsledkem duel nakonec skončí. Jenže v 86. minutě se rozhodl ke střele Latifi a nebýt nešťastného zásahu obličejem od bránícího Čmovše, nemuselo k vyrovnání vůbec dojít, 1:1. To už mladoboleslavskému stratégovi nepřibývali jen vrásky, ale určitě i šediny, naštěstí však netrvalo dlouho a Středočeši dokázali bleskově na vyrovnávací branku odpovědět. A to zásluhou střídajícího Jánoše, jemuž se podařilo po centru zleva usměrnit elegantně patičkou míč do soupeřovy sítě, 2:1. I proto tak mohli být v Mladé Boleslavi nakonec s tímto konečným stavem spokojeni, přestože vědí, že za týden v Albánii to nikterak jednoduché mít rozhodně nebudou.

Sparta se v Bělehradě během duelu hledala a i proto je na tom z českých klubů nejhůře

Vzhledem k tomu, že se italský stratég Andrea Stramaccioni rozhodl dát do základní sestavy v zápase s Crvenou Zvezdou Bělehrad hned šest letních posil, bylo zkrátka během tohoto utkání na letenských znát, že se hledají. A už od úvodního hvizdu se nejvíce hledala sparťanská defenziva, která na hrací ploše chvílemi skoro jakoby ani nebyla. Už ve 3. minutě mohli Pražané inkasovat a to když se podařilo obejít vyběhnuvšího gólmana Dúbravku Boakyemu, jemuž se ale následně nepodařilo balón do sítě dopravit. Nakonec k tomu, aby tento ghanský forvard ve službách bělehradského celku skóroval, potřeboval další dvě příležitosti. Až ta třetí byla tedy nakonec úspěšná. Stalo se tak ve 13. minutě, kdy domácí zahráli volný přímý kop tak bleskově, že to sparťané ani nestihli zaregistrovat a nezastihli tak včas nabíhajícího se Boakyeho a byl to tedy právě on, jenž jako první v tomto zápase rozvlnil síť, 1:0 pro srbský klub.

A nemuselo zůstat jen u toho. Zanedlouho se totiž v šanci ocitl Donald, ten však ale neuspěl. Jak see ale blížil závěr prvního dějství, sparťané se jakž takž vzpamatovali z úvodního domácího uragánu a začali tak hru vyrovnávat. Tato pasáž duelu vyvrcholila šancí Martina Frýdka krátce před odchodem do kabin na poločasovou přestávku.

Během ní se rozhodl Stramaccioni hned ke dvěma změnám a na hřiště tak poslal jak Lafatu, tak Čiviče, kteří tak nahradili Juliše a Vatajela. Přestože sparťané drželi po většinu času druhé půle míč na svých kopačkách, nedokázali z toho nic vytěžit. To domácím pak stačila druhá střela na  hostující svatyň k tomu, aby nakonec zvýšili svého jednobrankové vedení. V 65. minutě Kanga, jenž byl tehdy přítomen s míčem u nohou před sparťanskou šestnáctkou, využil nabídnutého prostoru a to opravdu dokonale. Jeho dalekonosná střela zapadla za záda až zbytečně vystoupivšího gólmana Dúbravky, přičemž se kulatý nesmysl otřel ještě o břevno. Nakonec mohla být Sparta ráda, že prohrála pouze 0:2, neboť po Plavšičově chybě si to po levé straně směrem k brance pádil Radonič, aby následně svou střelou mezi Dúbravkovy nohy trefil tyč.

Když se ani ve zbývajícím čase Pražanům nepodařilo zaznamenat jedinou střelu na domácí branku, bylo zkrátka jasné, že si domů odvezou prohru 0:2.

Konečné výsledky úvodních duelů 3. předkola Evropské ligy UEFA (27.7.2017):

Mladá Boleslav - Skënderbe Korcë 2:1Branky: 41. Chramosta, 88. Jánoš - 86. Čmovš (vl.)

Crvena Zvezda Bělehrad - Sparta Praha 2:0Branky: 13. Boakye, 65. Kanga

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) FK Mladá Boleslav Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 17 minutami

před 39 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy