Liga mistrů: V Paříži zdemolovali Bayern, Chelsea otočila duel s Atléticem. Messimu se 100. gól vstřelit nepodařilo

Paříž - Ve středu pokračovalo svými dalšími osmi zápasy 2. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů UEFA a ani tentokrát nebylo o zajímavé zápasy a výsledky nouze. Většina zraků fotbalových fanoušků směřovala do francouzské metropole, tedy do Paříže. Právě tam zavítal úřadující německý šampion, jemuž se v poslední době na domácí scéně příliš nedaří a tak si určitě chtěl vylepšit chuť alespoň duelem na scéně evropské. Jenomže svěřenci kouče Carla Ancelotttiho poznali jaká je nynější síla týmu Paris Saint Germain poté, co o letní pauze nakoupil Brazilce Neymara či Franouze Kyliana Mbappého. Na straně francouzského celku nebylo znát, že by mezi Cavanim a Neymarem panovala nějaká nevraživosts, neboť právě tito dva se postarali o to, že PSG nakonec celkem jasně vyhrálo nad bavorským velkoklubem 3:0. Další zajímavý duel se odehrál na stadionu Atlética Madrid, kam pro změnu zavítala londýnská Chelsea. Ta, i přesto, že od 40. minuty prohrávala kvůli Griezmannově proměněné penaltě, nakonec vyhrála, když se jí nepříznivý stav povedlo otočit na vítězných 2:1. Do středečního programu také mimo jiné zasáhli dva čeští fotbaloví reprezentanti ve službách švýcarské Basileje Tomáš Vaclík a Marek Suchý. Až nečekaně vysoko, konkrétně 5:0, totiž doma Basilej vyhrála nad Benficou Lisabon. Prohrál i druháý portugalský celek Sporting Lisabon, nutno však dodat, že soupeře měl daleko těžšího a to katalánskou Barcelonu. Byl to smolný zápas pro portugalský celek, neboť kvůli vlastnímu gólu Coatese nakonec prohrál pouze 0:1 a protože se nepodařilo skórovat Lionelu Messimu, musí si tento slavný Argentinec na svou 100. trefu v evropských pohárech počkat i nadále.

Bayern Mnichov se v pařížském Parku princů ještě pořádně ani nerozkoukal a už po minutě hry prohrával. Tehdy byla k vidění Neymarova akce, na jejímž konci pak byla Brazilcova přihrávka na jeho spoluhráče  a to nikým nehlídaného Daniho Alvese, jenž tak tedy otevřel skóre zápasu, 1:0. Poté, co uběhla první půlhodina hry, tu byla další rychlá akce Pařížanů, kterou nakonec zakončil Cavani, když mu na jeho trefu přihrála jedna z letních posil Mbappé. Ten se ocitl v roli nahrávače v tomto duelu ještě jednou a to konkrétně v 63. minutě, kdy pro změnu přihrál Neymarovi a i on se nakonec zapsal do střelecké listiny. PSG tak tedy uštědřilo mnichovskému Bayernu porážku 0:3, což tak mimo jiné znamená, že tím Bayern vyrovnal svou nejvyšší porážku v základních skupinách této soutěže. V roce 2001 totiž taktéž prohrál 0:3 a to s Lyonem.

V rámci základní skupiny B tohoto ročníku Ligy mistrů pak 3:0 skončil i druhý souběžně hraný zápas v Bruselu, kde tamní Anderlecht hostil Celtic Glasgow a byl to právě tento skotský celek, jenž již zmíněným výsledkem vyhrál. Díky Griffithsovi, Mbodjiho vlastnímu gólu a Sinclairovy trefy ze závěru zápasu si tak tedy Ostrované vezou domů tři body.

Martial řídil úspěch Rudých ďáblů v Moskvě, v Basileji oslavil hráč své dvacetiny nejlepším možným způsobem

V Moskvě, kde tamní CSKA hostila Manchester United učitě jen tak nezapomenou na Martiala. Byl to právě on, kdo svým výkonem rozhodl o tom, že si Rudí ďáblové v rámci skupiny A odvezou všechny tři body za výhru 1:4. Martial totiž nejprve nacentroval míč tak přesně, že ho pak hlavou do branky uklidil Lukaku, poté to byl sám Martial, kdo se mohl radovat z gólu, jenž vstřelil z penalty, třetí branku hostů z Manchesteru pak vstřelil opět Lukaku a opět se o asistenci postaral Martial. Čtvrtou branku Rudých ďáblů pak obstaral Mchitarjan, který úspěšně dorazil předešlou Martialovu střelu.

Pěkně usínat se bude určitě i Dimitrimu Oberlinovi ze švýcarské Basileje, který právě ve středu slavil své dvacetiny a na hřišti švýcarského celku, kam zavítala Benfica Lisabon, je oslavil nejlépe jak mohl. Nejen, že vstřelil hned dvě branky, ale vedle toho si v tomto zápase připsal i asistenci a díky němu pak tým Tomáše Vaclíka a Marka Suchého, kteří do tohoto duelu taktéž nastoupili, kopal penaltu. I proto tak tedy Basilej vyhrála nad lisabonským celkem vysoko 5:0 a ukončila tak devítizápasovou šňůru bez výhry v Lize mistrů.

Chelsea otočila v Madridu nepříznivý stav, Karabach si doma po debaklu z Londýna fanoušky neudobřil

Byla to určitě pro londýnskou Chelsea rána, když od 40. minuty v zápase skupiny C na hřišti Atléticu Madrid prohrávala 0:1 a to kvůli tomu, že tehdy Griezmann proměnil pokutový kop. Od té doby tak musela dotahovat a nakonec se jí přeci jenom otočit tento nepříznivý stav podařilo. Nejdříve se povedlo vyrovnat Moratovi, v samém závěru utkání pak rozhodl o zisku dalších tří bodů pro Chelsea Batshuyai, jenž se mimochodem trefil hned pětkrát v posledních třech duelech.

Už po patnácti minutách hry pak bylo rozhodnuto v ázerbajdžánském Karabachu, pro kterého je to vůbec první účast v Lize mistrů v historii. Manolas a Džeko tehdy ustanovili průběžné skóre 2:0 pro AS Řím. Klub z Věčného města pak nerozhodila ani branka Pedra Henriqueho ze 29. minuty, jež tak pouze nakonec upravila stav na konečných 1:2 pro hosty z Apeninského poloostrova.

Messi si na stý gól v evropských pohárech musí ještě počkat

Do středečního programu fotbalové Ligy mistrů zasáhla i Barcelona v čele s Argentincem Lionelem Messim, jenž tak doufal ve stou trefu na evropské scéně a tudíž vyrovnání rekordu, jenž má dosud v držení pouze Portugalec Cristiano Ronaldo z Realu Madrid. Proti Sportingu Lisabon se mu to ale nepodařilo a skórovat se nepodařilo ani jeho spoluhráčům, přesto to byli právě Katalánci, kteří nakonec vyhráli 1:0. Stalo se tak díky nešťastnému vlastnímu gólu Coatese.

Ve druhém zápase skupiny D pak Juventus Turín hostil Olympiakos Pireus a byl to italský úřadující mistr, jenž nakonec vyhrál 2:0 a to zásluhou Higuaína a Mandžukiče, kteří se postupně zapsali na střeleckou listinu.

Konečné výsledky zápasů 2. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů UEFA (27.9.2017):

SKUPINA A:

CSKA Moskva - Manchester United 1:4Branky: 90. Kučajev - 5. a 27. Lukaku, 19. Martial (z pen.), 57. Mchitarjan

Basilej - Benfica Lisabon 5:0Branky: 20. a 69. Oberlin, 2. Lang, 60. van Wolfswinkel (z pen.), 76. Riveros

SKUPINA B:

Anderlecht Brusel - Celtic Glasgow 0:3Branky: 38. Griffiths, 50. Mbodji (vl.), 90. + 3. Sinclair

Paris St. Germain - Bayern Mnichov 3:0Branky: 2. Dani Alves, 31. Cavani, 63. Neymar

SKUPINA C:

Karabach - AS Řím 1:2Branky: 29. Pedro Henrique - 7. Manolas, 15. Džeko

Atlético Madrid - Chelsea 1:2Branky: 40. Griezmann (z pen.) - 60. Morata, 90. + 4. Batshuayi

SKUPINA D:

Sporting Lisabon - FC Barcelona 0:1Branka: 49. Coates (vl.)

Juventus Turín - Olympiakos Pireus 2:0Branky: 69. Higuaín, 80. Mandžukič

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Paris Saint-Germain FC Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy