Rasismus, zk****syn! Kvůli Petrželovým slovům je ve Zlíně dusno

Zlín - Fotbalovému Zlínu se aktuálně vůbec nedaří podle jeho představ. Loňský vítěz domácího poháru a podzimní účastník skupinové fáze Evropské ligy se totiž nachází pouhé dva body od sestupového pásma a nejen to. Nyní je dusno i v kabině, neboť byl kouč Vlastimil Petržela, který je u mužstva jen pár dní, nařčen z rasismu. To proto, že po nedělním duelu s Plzní si právě Petržela tak říkajíc pustil pusu na špacír a chybu konžského fotbalisty Jonathana Bijimineho, po které Zlín dostala branku, díky níž prohrál 0:1, okomentoval slovy „černoch udělal chybu“. Svého afrického kolegy ve Zlíně se zastal opavský Tožan Joel Kayamba.„Miluju Česko a bělochy, ale musí existovat vzájemný respekt. Přestaňte do fotbalu zavádět rasistické řeči. Fils de pute en cule (zk****syn)," napsal Kayamba v reakci na Petrželova nedělní slova pro O2 TV Sport na svém facebookovém profilu.

Co přesně řekl v pozápasovém rozhovoru v neděli jeden z nejzkušenějších tuzemských fotbalových stratégů s bohatými zkušenostmi ze zahraničí  Vlastimil Petržela? „Byla tam hrubá chyba toho černocha (Bijimineho). Hrál prakticky první zápas ligovej a zalezl si k první tyči místo toho, aby zajistil beka. A nechal ho tam s míčem úplně volnýho. To byla naše hrubá chyba, taktická," řekl konkrétně.

Pak už přišla na řadu smršť reakcí, mezi nimiž byla i ta Ibramiha Traorého, dalšího afrického hráče Zlína (tentokráte pocházejícího z Pobřeží slonoviny), který naznačuje, že čtyřiašedsátiletý trenér moc vlídně ke svým svěřencům nemluví ani uvnitř kabiny. „V Česku je asi normální takhle mluvit," napsal záložník spolu s hashtagy hashtagy rovnost a stop rasismu.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Zlín Fotbal

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 47 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy