Liga mistrů: Ve Wembley řádil Higuaín a položil Tottenham, Basilej v nic neřešící odvetě porazila Citizens

Londýn - Další dvě osmifinálové odvety fotbalové Ligy mistrů UEFA byly na programu ve středu večer a obě dvě se usktečnily na Britských ostrovech. Jeden z duelů se odehrál na možná nejslavnějším fotbalovém chrámu v Evropě, tedy v londýnském Wembley, ve kterém Tottenham Hotspur hostil fotbalisty Juventusu Turín. Po prvním zápase, jenž skončil v Turíně až nečekanou remízou 2:2, tak měli lepší výchozí pozici do odvety Londýňané, ovšem hosté měli v sestavě Higuaína, který nejen, že jeden gól dal, ale na druhý i přihrál a především díky němu tak tedy celek z Apeninského poloostrova postupuje do čtvrtfinále. V něm si zahraje i Manchester City a to i přesto, že v domácí odvetě nečekaně prohrál se švýcarskou Basilejí 1:2. Vzhledem k tomu, že první zápas ve Švýcarsku svěřenci Pepa Guardioly vyhráli jasně 4:0, bylo vlastně o dalším čtvrtfinalistovi soutěže rozhodnuto již před touto odvetou.

Byli to londýnští Kohouti, kteří od úvodního hvizdu před svým publikem neustále bouchali na vrata Juventusu Turín, který tak po většinu času bránil útočné snažení domácích a prakticky celou dobu čekal jen na ojedinělé pootevření zadních vrátek Tottenhamu. Jenže celé zmiňované útočné snažení domácích patřičný úspěch, tedy postup do čtvrtfinále, nepřineslo, přestože po 40 minutách hry Londýňané vedli 1:0 zásluhou Sona, korejského fotbalisty v londýnských službách.

Právě Son se ještě kromě této gólové situace dostal ještě do dvou dalších velikých příležitostí, které však už gólovou radostí neskončily, v šanci se pak ocitl například také Kane, ovšem ani on nebyl úspěšný. Jak se ale utkání blížilo ke svému konci, aktivita Tottenhamu výrazně upadávala a do hry se tak čím dál více dostávali hosté. Poté, co uplynula hodina hry, přiblížila se velká chvíle hostujícího Higuaína. Nejdříve skóroval po tom, co k němu doputoval balón po Khedirově hlavičce, za tři minuty pak narýsval naprosto přesnou kolmici Dybalovi, jenž tak otočil stav zápasu dostal tak Starou dámu do vedení 2:1. V závěrečných minutách byl pak v plné parádě k vidění obrovský zmar domácích, když selhali ve svých možnostech jak Son, tak i Kane. Juventus si tak nakonec z hluboka oddechl, když pak uslyšel závěrečný hvizd sudího.

Vaclík se Suchým se mohou pyšnit. Nikoli postupem, ale porážkou anglického suveréna

Z počátku to na žádný úspěch basilejského celku na Etihad Stadium vůbec nevypadalo, jelikož už po osmi minutách hry reprezentační gólman Tomáš Vaclík inkasoval poté, co nejprve nedosáhl na přihrávku Bernanda Silvy a následně už pouze sledoval zakončujícího Jesuse. Mimochodem, právě pro Jesuse to byl první zápas, do kterého nastoupil po pauze vynucené zraněním. A propos, sestava manchesterkého celku byla sestavena z obvyklých náhradníků, zajímavostí je tak rozhodně to, že Guardiola v základní sestavě ponechal pouze čtyři hráče, kteří nastoupili i v posledním ligovém zápase proti Arsenalu. Nic to však domácím nebránilo tomu, aby zanedlouho vedla hned o dva góly, to by ale v 16. minutě Gündogan musel svou tutovku proměnit, nakonec platilo otřepané heslo: "Nedáš, dostaneš!" Prakticky z následného protiútoku totiž Elyounoussi vyrovnal na 1:1.

Přestože pak favorizovaný anglický klub dvacet minut před koncem inkasoval ještě jednou, stále si domácí udržovali chladnou hlavu a žádný velký kolaps si nedovolili. Duel tak tedy skončil celkem překvapivou výhrou Basileje 1:2, i tak se ale z postupu samozřejmě radovali fotbalisté z Manchesteru. Mrzet je tak mohla akorát jediná věc a to ukončení série 36 domácích zápasů v řadě, ve kterých byli neporaženi. Ještě jeden fakt vztahující se k tomuto utkání je zajímavý, pro Marka Suchého to byl totiž jubilejní 100. duel v evropských pohárech.

Konečné výsledky odvetných osmifinálových zápasů Ligy mistrů UEFA (7.3.2018):

Tottenham Hotspur - Juventus Turín 1:2Branky: 39. Son Hung-min - 64. Higuaín, 67. DybalaPrvní zápas: 2:2, postupuje Juventus

Manchester City - Basilej 1:2Branky: 8. Gabriel Jesus - 17. Elyounoussi, 71. LangPrvní zápas: 4:0, postupuje Manchester City

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Tottenham Hotspur Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy