Liga mistrů: Dobrá znalost Mourinha kouči Sevilly pomohla, i proto se Rudí ďáblové se soutěží loučí. Dál jde naopak díky Džekovi římské AS

Manchester - Opět přišel na řadu fotbalový evropský pohárový týden a tudíž další odvetné osmifinálové duely Ligy mistrů UEFA. Tentokrát o postup mezi nejlepších osm celků této nejprestižnější klubové fotbalové soutěže na Starém kontinentě bojoval například Manchester United, ovšem ten anglické zastoupení ve čtvrtfinále nakonec nerozšířil, neboť až celkem nečekaně před svými diváky prohrál se Sevillou 1:2. Čtvrtfinále si naopak zahraje AS Řím, přičemž za to může poděkovat především Edinu Džekovi, který se tak svou trefou postaral o potřebnou domácí výhru 1:0 nad Šachtarem Doněck.

Na Old Trafford to byl prakticky souboj žáka proti učiteli. Tím prvním byl kouč Sevilly Vincenzo Montella, tím druhým pak pochopitelně jeho protějšek José Mourinho. Právě z jeho knih Montella v začátcích svého koučování nejvíce čerpal a i proto nakonec sestavil svůj tým tak, aby odpověděl na taktiku Josého Mourinha, kterou dobře znal: zabezpečená obrana, vykrývání prostoru, dlouhé míče směřující hlavně na špici, kde byl přítomen Lukaku.

Italský stratég ve službách španělského celku tak sáhl k trpělivému držení balónu, kombinační hře a postupně se tak prokousávat dopředu. Byly to z počátku především taktické šachy z obou stran, tudíž nebylo k vidění ani příliš mnoho šancí. K těm tak mohly posloužit standardní situace, po jedné z nich se v příležitosti ocitl hostující Correa, ten ale hlavičkoval nad. Na druhé straně předvedl svou ránu jak z kanónu Fellaini, proti němu ale zakročil gólman Rico. Krátce po obrátce se do šance dostal opět Correa, jenž byl jedním z nejnebezpečnějších hráčů hostujícího celku, nebýt však dlouho trvajícího zpracovávání míče, mohla Sevilla skórovat už tehdy. Za Manchester United se pak nepodařilo otevřít skóre odvety Rashfordovi, Sánchezovi či Pogbovi.

A tak to byl francouzskž forvard klubu z Pyrenejského poloostrova Ben Yedder, jenž pouhé dvě minuty poté, co přišel na hřiště jako první v tomto duelu skóroval. Zanedlouho pak k nelibosti domácích hosté vedli již o dvě branky, když se Ben Yedderovi podařilo střelecky uspět podruhé. Lukakova branka pak stav pouze zkorigovala na konečných 1:2 a splnila se tak touha žáka porazit svého učitele.

Džeko vystřelil postup pro Římany

Jakkoli se Šachtar Doněck snažil hrát od úvodního hvizdu aktivně - a proto tak byla z jejich strany vidět kombinační hra, vedle které pak ještě naskakovala procenta ve statistice držení míče - nepomohlo to. Po dvaceti minutách římské pasivity sice začali domácí fanoušci na své miláčky celkem lgicky pískat. Doněčtí mohli dokonce pak jít do vedení po chybě domácí obránce Florenziho, jenž si namířil míč málem do své sítě, jenže gólová radost z toho nakonec nebyla. A to ani po Taisonově střele či jeho úniku, jenž byl zastaven Florenzim, který tak za to uviděl žlutý kartonek. Ani někdy divoká rozehrávka hostujícího gólmana Pjatova a stejně tak hostující defenziva, jež se téměř vždy snažila dostávat do ofsajdu římské forvardy, nedostala do hry Džeka, Perottiho či Ündera.

Krátce po začátku druhé půle pak riskování obrany exteplický Džeko přeci jen využil a byl to on, kdo vstřelil potřebný gól na 1:0. Soupeř se pak sice snažil o vyrovnání, nicméně všechna naděje pro ukrajinský klub zhasla tehdy, když šel do deseti poté, co byl vyloučen Ordec. Římané se tak mohou radovat z postupu čtvrtfinále.

Konečné výsledky odvetných osmifinálových zápasů Ligy mistrů UEFA (13.3.2018):

Manchester United - FC Sevilla 1:2Branky: 84. Lukaku - 74. a 78. Ben YedderPrvní zápas: 0:0, postupuje Sevilla

AS Řím - Šachtar Doněck 1:0Branky: 52. DžekoPrvní zápas: 1:2, postupuje AS Řím

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů José Mourinho Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy