Liga mistrů: Juventus už byl blízko nečekanému prodloužení, Real ho však odvrátil díky sporné penaltě. Bezbranková remíza dál posunuje Bayern

Madrid - Byla by to obrovská bomba, kdyby v jeden pohárový týden vypadli ve čtvrtfinále největší favorité této prestižní klubové soutěže. Poté, co v úterý skončila v Lize mistrů Barcelona, jež v odvetě na Apeninském poloostrově nestačila na AS Řím, mohlo to samé ve středu potkat Real Madrid. Obhájce ušaté trofeje totiž ještě krátce před závěrečným hvizdem svého odvetného čtvrtfinálového duelu prohrával 0:3 s Juventusem Turín a zápas tak mířil do prodloužení. Už v nastaveném čase se ale anglický sudí Michael Oliver rozhodl odpískat velice sporný pokutový kop a nejen to, ještě k tomu všemu vyloučil gólmana turínského celku Gigiho Buffona, který toto rozhodnutí sudího neunesl. Z následné penalty pak Ronaldo odvrátil extra time a naopak vystřelil jistotu postupu Bílého baletu mezi čtyři nejlepší týmy Ligy mistrů. Daleko klidnější pak byla odveta čtvrtfinále v mnichovské Allianz Areně. Tam si totiž domácí Bayern hlídal zápas se Sevillou, jenž nakonec dospěl k bezbrankové remíze, která tak posunula bavorský klub do semifinále.

Podobně jako tomu bylo v úterním utkání AS Řím vs. Barcelona i ve středu na Santiagu de Bernabeu italský celek vstřelil tomu z Pyrejského poloostrova brzký gól a to už ve 2. minutě. Tehdy se míč dostal k nohám Douglase Costy,od něhož se přestěhoval kulatý nesmysl ke Khedirovi, jehož Marcelo hlídal jako kdyby ho nehlídal, centr tak pak mohl najít skórujícího Mandžukiče, 1:0 pro Juventus.

Akce jako přes kopírák se odehrála o 35 minut později. To se do role centrujícího převtělil tentokráte před tím střídající Lichtsteiner, úspěšný střelec však byl stejný. Laxně bránícím se stal pro změnu Carvajal. Nejednomu madridskému fandovi tak vystanul na mysl již zmiňovaný úterní senzační duel v Římě a kolaps jeho velkého rivala. Lépe jim mohlo být poté, kdyby Bale patičkou nezakončoval pouze do boční tyče, neuspěl ani Varane, proti němuž také byla branková konstrukce, tentokrát se ale rozezvučelo břevno. Síť se pak nakonec podařilo rozvlnit Iscovi, jenomže tomu náslenou radost zhatil asistent rozhodčího, který odmával ofsajd. A tak byli domácí příznivci dál v napětí. Zvlášť, když se nedařilo ani Ronaldovi, jenž po většinu času spíše spílal sudím, než aby se pokoušel o nějaké útočné akce vedoucí k potřebnému úspěchu.

Ve druhé půli se přeci jenom čím dál víc dostával do šancí, ovšem v bráně Juventusu stál Buffon, jemuž se dařilo nadále držet čistý štít. Pak přišel zprava další centr ze strany Juventusu, po krterém tentokráte chyboval gólman Navas. Ten totiž balón neudržel v rukavicích a tak mohl Matuidi následně zvýšit na 3:0 pro hosty a domácí fandové tak byli na ručník.

Jak se blížil závěr základní hrací doby, byl to Real, který stále více tlačil a bušil na dvěře turínské obrany. Hned dvakrát byl blízko kýženému gólu Varane, ale domácí si nakonec museli na úspěch počkat až do sedmé minuty nastavení. Tehdy se totiž rozehrála penalta, jež byla písknuta anglickým sudím Oliverem velmi sporně, což samozřejmě rozlítilo všechny turínské a aasi vůbec nejvíc gólmana Buffona, jenž pak uviděl červenou kartu. Ronaldo se následně nemýlil a tak nakonec zachránil Bílý balet od prodloužení a dostal ho do semifinále.

Bayern postupuje díky bezbrankové odvetě

Sevilla potřebovala v Mnichově vstřelit alespoň dvě branky, aby mohla pomýšlet na postup a žádný gól naopak ideálně neinkasovat, ovšem proti Bayernu se to lehce řekne, ale těžko dělá. Od úvodního hvizdu to byli spíše právě domácí, kteří se snažili o vstřelení branky a tudíž tak potvrzení své výhry z prvního zápasu. Jenže když neuspěl ani Rodriguéz a ani Lewandowski, uchýlil se nakonec k bránění, přičemž čekal na rychlé protiútoky. Ten přišel pro mnichovské až těsně před odchodem do kabin na poločasovou přestávku, kdy se do šance řítil Hummels, ale ten nakonec pálil jen těsně mimo.

Následně se mohl hned dvakrát zapsat do střelecké listiny Ribéry, ovšem ani on neuspěl. Především díky gólmanu Soriovi stále žila naděje pro hosty, že by mohl z toho být postup a to i poté, co v obrovské šanci pálil pouze do boční sítě Lewandowski. Nejblíže ke skórování pak měl za hosty Correa, jenomže ten trefil břevno a postupem času se už naděje Španělů ztenčovala. Gól zkrátka v Allianz Areně diváci neviděli, ti, kteří fandili domácím však byli nakonec přesto rádi, protože i díky tomu uvidí své miláčky v boji o finále.

Konečné výsledky odvetných čtvrtfinálových zápasů Ligy mistrů UEFA (11.4.2018):

Bayern Mnichov - Sevilla FC 0:0

První zápas: 2:1, postupuje Bayern

Real Madrid - Juventus Turín 1:3Branky: 90. + 7. Ronaldo (z pen.) - 2. a 37. Mandžukič, 61. MatuidiPrvní zápas: 3:0, postupuje Real

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Real Madrid Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy