MS ve fotbale: Neymarovi odvolali penaltu! Brazilci zabrali až v nastavení a porazili Kostariku, Nigérijci a Srbové vítězní

Petrohrad - Pětinásobní mistři světa z Brazílie se strachovali v zápase s Kostarikou o výsledek až do nastaveného času. Nakonec ale Countinho s Neymarem rozhodli o výhře 2:0 a slavný fotbalový národ si mohl oddychnout. Poprvé v historii mistrovství byla odvolána penalta. Ve skupině E pak ještě Švýcaři zásluhou Shaqiriho porazili 2:1 Srbsko. V "déčku" pak Nigérie zdolala Island.

Úvodní remíza se Švýcarskem rozhodně nešla Brazílii do jejích postupových plánů. A druhý zápas proti Kostarice se až do nastaveného času také nevyvíjel dobře. Zajímavou částí zápasu byla nejprve nařízená a potom odvolaná penalta na hvězdného Neymara. Rozhodčí pokutový kop odvolal vůbec poprvé v historii šampionátů.

Ke konci duelu Brazilci vyvinuli enormní tlak, který nakonec v první minutě nastavení zužitkoval Coutinho. Těsně před závěrečným hvizdem pak brazilskou euforii přetavil v další gól Neymar. Kostarika tak už má smutnou jistotu, že se do vyřazovací části šampionátu nepodívá.

Srbové vedení neudrželi, v poslední minutě je srazil Shaqiri

Další souboj skupiny E měl politický přesah. Střetli se totiž Srbové se Švýcarskem, které má ve svém středu několik hráčů s kořeny v Kosovu. Právě v bývalé části Jugoslávii Srbové na konci 90. let válčili. Ale zpět ke sportu.

Srbsko bylo po úvodním dějství spokojenější, protože vedlo zásluhou branky Mitroviće, který se prosadil hned na začátku duelu. Ve druhém poločase ovšem alpská země zápas otočila. A prosadili se právě rodáci z Kosova. Nejprve Xhaka z Arsenalu a v poslední minutě otočil Xherdan Shaqiri.

Švýcaři tak mají po dvou zápasech čtyři body jako vedoucí Brazílie, Srbsko je zatím na třech bodech. Vyvrcholení skupiny tak bude velmi zajímavé.

Skupinu D zamotala výhra Nigérie

Napínavá je situace i ve skupině D, kde dnes vyhrála Nigérie nad Islandem 2:0. Oba góly afrického celku vsítil Ahmed Musa, který se tak zařadil mezi celou řadu dvougólových střelců tohoto šampionátu. Svěřencům německého kouče Rohra se sice nepodařilo úvodní dějství, ale zásluhou skvělé produktivity se vrátili do boje o postup.

Afričané mají na druhém místě skupiny D tři body a čeká je zápas s Argentinou, která má zatím jediný bod. Vede Chorvatsko s plným počtem šesti bodů, třetí Island má stejně jako Messi a spol. jediný bod.

Konečné výsledky MS ve fotbale (22. 6. 2018)

Skupina D

Nigérie - Island 2:0 (0:0)Branky: 49. Musa (Moses), 75. Musa (Omeruo)

Skupina E

Brazílie - Kostarika 2:0 (0:0)Branky: 90+1. Coutinho (Jesus), 90+7. Neymar (Costa)

Srbsko - Švýcarsko 1:2 (1:0)Branky: 5. A. Mitrović (Tadić) – 52. Xhaka, 90. Shaqiri (Gavranović)

Nejlepší střelci:

4 branky: Ronaldo (Portugalsko)3 branky: Čeryšev (Rusko), Costa (Španělsko)2 branky: Lukaku (Belgie), Kane (Anglie), Dzjuba (Rusko), Jedinak (Austrálie), Musa (Nigérie), Modrić (Chorvatsko), Coutinho (Brazílie)

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Neymar (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy