Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.

V Rusku - legálně i nelegálně - pracují miliony cizinců, převážně z postsovětské Střední Asie a Kavkazu. Průkaz fanouška k cestě do Ruska směli během šampionátu využít rovněž obyvatelé zemí, jejichž reprezentace se mezi 32 nejlepších týmů závěrečného turnaje neprobojovaly, například Číňané a Američané, kteří podle dostupných údajů využili průkazy fanoušků v největším počtu.

"Během mistrovství světa se speciální fanouškovskou průkazkou přijelo do Ruska 650.000 cizích občanů. V zásadě byli dbalí zákonů a včas odjeli. Lidí, kteří tam zůstali a neodjeli, bylo k 31. prosinci loňského roku něco přes 12.000. Společná práce s (tajnou službou) FSB umožnila snížit tento počet na 5500. Podnikáme kroky k jejich odhalení a já doufám, že do konce března budou všichni vyhoštěni," řekl podle agentury TASS Andrej Kajuškin z ministerstva vnitra. Pod tajnou službu FSB spadá v Rusku pohraniční policie.

Šampionát se v 11 ruských městech hrál od 14. června do 15. července loňského roku. Fanouškům, kteří cestovali do Ruska jako diváci v období od 4. června do 15. července stačil platný cestovní doklad a personifikovaný průkaz fanouška. Fanoušci bez víza ale měli Rusko opustit nejpozději 25. července.

Deník Kommersant dnes na svém webu v této souvislosti poznamenal, že průkaz fanouška masově využili také Afričané, kteří doufali, že v Rusku získají práci či politický azyl. Místo toho ale ruské úřady musely zvláštním letem repatriovat do vlasti několik desítek Nigerijců, kteří v Rusku zůstali bez peněz a bez přístřeší.

V Rusku se podle ministerstva vnitra v současnosti nachází téměř deset milionů cizinců, což je asi o půl milionu více než před rokem. Za prací přijíždějí především občané Uzbekistánu, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. Více než polovina z těchto migrantů je v Moskvě a okolí, Petrohradu a Rostovské oblasti.

Související

Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Rusko Cizinci Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy