MS ve fotbale 2018: Brazílie žádné překvapení nedopustila. Nad Mexikem vyhrála 2:0 a postupuje do čtvrtfinále

Moskva - Kdo snad po vyřazení hvězd, jakými jsou Argentinec Lionel Messi či Portugalec Cristiano Ronaldo čekal, že turnaj v osmifinále opustí i parta kolem Brazilce Neymara, musí být zklamán. Kanárci totiž ve svém osmifinále v pondělí odpoledne celkem bez větších problémů postoupili mezi osm nejlepších týmů světa poté, co se o tento postup zasloužili svými trefami právě Neymar a v závěru Firmino.

Z kraje zápasu to byli spíše Mexičané, kteří dávali favoritům z Brazílie najevo, že se jich rozhodně bát od první minuty nebudou. Už po dvou minutách hry se dostal do první příležitosti Lozano, na tu se snažil odpovědět Nemar svým zakončením z dvaceti metrů, jeho střela ale gólmana Ochou nepřekvapila. V následujících minutách to tak byli Středoameričané, kteří se stále snažili o otevření skóre, se sice dostávali ke střelám, ovšem na neprostupnou defenzivu Brazilců nenašli recpt postupně Hernándes, Herrera ani Vela.

Musel to tak být opět Neymar, aby probudil útočné choutky Brazilců. Hvězda Paris Saint Germain a nejdražší fotbalista na světě nejprve nasprintoval do mexické šestnáctky, kde se ho marně snažil zastavit Álavrez a následně vystřeleli z úhlu. Ani tehdy však gólmana Ochou nepřekonal, jelikož mexickému brankáři se podařilo včas vyběhnout. Poté se do útočení dostávali i další Brazilci jako Gabriel Jesus či Coutinho a Ochoa tak měl o zábavu postaráno. Ochou se ale Brazilcům nakonec do konce první půle prostřelit nepovedlo a tak tedy šly oba týmy do kabin za bezbrankového stavu.

Po návratu na hrací plochu to byli zase Mexičané, kteří jako první zahrozili, konkrétně se tak dělo především po útocích po křídlech, jenže ani ty ke kýženému úspěchu nevedly. Postupem času už to byli spíše Brazilci, kteří se astarali o útočné akce. Do jedné z prvních brazilských šancí ve druhé půli se dostal Coutinho, který po rohovém kopu z penaltového prostoru vypálil, ovšem na gólmana Ochou si nepřišel. V 51. minutě už ale populární mexický muž mezi třemi tyčemi inkasoval a to poté, co Willian přihrával zleva do předbrankového prostoru, kam si mimo jiné nabíhal Neymar a byl to právě on, kdo nakonec otevřel skóre, 1:0 pro Brazílii.

Na dvoubrankový rozdíl pak mohl zvýšit Poulinho, ale mexickou síť nerozvlnil. A přestože to ve druhé půli byli spíše Brazilci, kteří byli více u míče a zdržovali několikrát hru (nejvíce zdržoval Neymar svým poléháváním a zvlášť tím jedním, u kterého se svíjel na zemi, jako kdyby mu šlo o život), Mexičané se nikterak nevzdávali a když už se do protiútoku dostávali, snažili se jich naplno využít. Například Vela byl blízko k vyrovnání.

Pak mohl zvýšit vedení Neymar, střílel ale jen těsně vedle. Jihoameričané si ale přeci jenom vítězství ještě pojistili a to v 90. minutě, kdy Naymarovu předešlou střelu dorazil do branky Firmino.

Konečný výsledek osmifinále:

Brazílie – Mexiko 2:0Branky: 51. Neymar, 90. Firmino

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Neymar (fotbalista) Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 21 minutami

před 39 minutami

před 47 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy