MS ve fotbale 2018: Belgie odvrátila senzaci. S Japonci smazala dvougólovou ztrátu a v závěru dala postupovou trefu

Moskva - Strhující osmifinálový duel se odehrál v pondělí večer, kdy se spolu střetli Belgičané a Japonci. Reprezenatnti země vycházejícího slunce se nikdy v historii fotbalového MS nepodařilo postoupit do čtvrtfinále a letos k tomu měli hodně blízko, přestože v utkání s nabušenými Belgičany byli jasnými outsidery. Po hodině hry však Japonci vedli senzačně 2:0, ale evropský celek ukázal své kvality a do konce zápasu nejen, že vyrovnal, ale jen krátce před závěrečným hvizdem po rychlém protiútoku skóroval Chadli a poslal tak Belgii do čtvrtfinále, kde se střetnou s Brazílií.

V první pětačtyřicetiminutovce bylo vidět, že Belgie se snažila skórovat v zápase jako první a Japonci měli co dělat, aby tento tlak ustáli. Lukakovi ani Kompanymu se však vsítit branku nepodařilo a tak zahrozili krátce před pauzou Japonci, přičemž výrazně tomu mohl napomoct gólmana Thibaut Courtois, jenž měl problém zachytit přízemní střelu Osaky, který se ale pohyboval v ofsajdu.

Fanoušci se branek dočkali až ve druhé půli, k překvapení všech je jako první vstřelili Asijci. Nejprve ve 48. minutě zakončil střelou k delší tyči brejkovou situaci Haraguči, během které výrazně chyboval Vertonghen. A protože se Belgičanům záhy na to vyrovnat nepodařilo, jelikož Hazard trefil tyč, potrestali je Japonci ještě jednou a to utěšenou pumelicí z dálky z kopačky Inuiho.

Favorité tak v tu chvíli působili na hřišti jako opaření, za to Japonci byli politi živou vodou a byli blízko k další senzaci na šampionátu. Tu ale Belgie po vzpamatování se začala odvracet, když se soustředili na vysoké míče do šestnáctky s vědomím, že Japonci nedisponují zrovna vysokými hráči. Díky tomu tak mohl nejprve hlavou skórovat Vertonghen, který ale chtěl podle všeho původně poslat balón zleva k delší tyči, nakonec ale kulatý nesmysl zaplul do sítě. O vyrovnání se pak postaral střídající Fellaini svou hlavičkou.

Japonci i nadále však hráli svůj sympatický fotbal bez toho, aniž by nějak zdržovali či nenakopávali balóny někam nazdařbům a hráli si svou koukatelnou kombinační hru až do konce. Po rozehrání jejich rohu ovšem v poslední čtvrté nastavené minutě rychlý protiútok na jehož konci pak byl Chadli, pro kterého už nebyl problém míč dostat do japonské branky.

Belgie tak postupuje do čtvrtfinále, kde se utká s Brazilci, Japonci se ale po výtečném výkonu rozhodně nemusí za nic stydět.

Konečný výsledek osmifinále:

Belgie - Japonsko 3:2 Branky: 70. Vertonghen, 74. Fellaini, 90. + 4. Chadli - 48. Haraguči, 53. Inui

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy