MS ve fotbale: Francie bude bojovat o druhý titul mistra světa. Belgii srazil Umtiti

Petrohrad - První semifinále letošního světového šampionátu poslalo do boje o zlatou Niké Francii. O výhře nad Belgií 1:0 rozhodla hlavička Umtitiho. Francouzi si finále mistrovství zahrají po dvanácti letech.

První semifinále jedenadvacátého světového šampionátu nabídlo souboj tradiční francouzské velmoci s výjimečnou generací Belgie. Galský kohout už dvakrát ve finále byl a jednou slavil friumf (1998). Belgičané dnes hráli teprve druhé semifinále.

Úvod patřil Belgii a jejímu kapitánovi Hazardovi

Chladný Petrohrad viděl hned v prvních vteřinách povedenou akci rychlíka Mbappého, ale belgická obrana úvodní prověrku zvládla. Na druhé straně si v 6. minutě málem Umtiti srazil Hazardův centr do vlastní sítě.

Hvězdami Premier League našlapaná Belgie opět zahrozila o deset minut později, kdy nepřesně střílel opět Hazard. Křídelník Chelsea měl navíc další šanci hned chvíli na to. A už čtvrtou možnost rudých ďáblů zaznamenal po rohovém kopu Alderweireld.

Po půlhodině hry se dostali více do hry také Francouzi. Pavardův centr ale hlavičkoval Giroud pouze do náruče Courtoise. Lépe se nevedlo ani chabě zakončujícímu Griezmannovi. Sedmadvacetiletý kanonýr Atlética neskóroval ani v 37. minutě, kdy efektně prošel přes půl hřiště, ale jeho střela byla velmi slabá.

První půle branku nepřinesla, diváci pískali

Největší příležitost prvního dějství měl pravý obránce Pavard. Francouz ve službách Stuttgartu si dobře naběhl na nahrávku a ve vápně už téměř překonal Courtoise, který míč vytěsnil až špičkou pravé nohy.

Vyprodaný petrohradský stadion si zřejmě představoval lepší fotbalové představení, protože během druhé části utkání byl občas slyšet nesmělý pískot. Nutno ale dodat, že lístky měli koupené i fanoušci ze zemí, které si už sbalily kufry.

Brankový účet otevřel Umtiti, který tak poslal svou zemi do finále

Druhý poločas zahájila hlavička Lukakua, ale mnohem důležitější událost se stala na opačné straně hřiště. Giroud nejprve vybojoval roh. Na následný Griezmannův centr si skvěle naskočil stoper Umtiti a bylo to 1:0.

Hra se rázem rozhýbala. Nejprve měl možnost Giroud, před Llorisem se pro změnu mohl prosadit Fellaini. Deset minut před koncem sudí okradl bojující Belgii o nadějnou standartní situaci. Nezapískal totiž jasný faul Girouda na Hazarda.

Belgický tlak dokázal jejich soupeř v klidu přestát a tak si Francie zahraje poprvé od roku 2006 finále. Tehdy mistři světa z roku 1998 podlehli na penalty Itálii. Nyní je vyzve lepší ze zítřejšího duelu Anglie - Chorvatsko.

Konečné výsledky semifinálových zápasů MS ve fotbale 2018:

Francie - Belgie 1:0 (0:0)

Branky: 51. Umtiti (Griezmann)

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Fotbal

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy