FIFA pojmenovala největší problém letošního fotbalového MS. Je jím sexismus

Moskva - Po nadcházejícím víkendu bude letošní fotbalové mistrovství světa v Rusku minulostí, v neděli se totiž svět dozví, zda se novými mistry světa stanou Francouzi nebo Chorvaté. Rusové si zaslouží pochvalu za to, jak celý tento sportovní svátek zorganizovalo, nicméně vedle chvály si vyslechli od Mezinárodní fotbalové federace FIFA kritiku. Největším problémem tohoto mistrovství totiž ve čtvrtek FIFA označila sexismus. Konkrétně šéf antidiskriminační skupiny FARE Piara Powar na to upozornil následujícími slovy: „Během mistrovství světa ve fotbale jsme zatím zaznamenali 30 případů sexuálního obtěžování, převážně ruských žen přímo na ulici. Navíc ještě víme o 15 dalších případech obtěžování, které nahlásily novinářky.“

Piara Powar, jehož zmiňovaná antidiskriminační skupina bojuje nejen logicky proti diskriminaci, ale i proti homofobii a právě sexismu, pak ve svém prohlášení pokračuje: „O většině incidentů, kdy ruskou ženu přímo na ulici obtěžovali dva fotbaloví fanoušci, se ani nedozvíme. Odhadujeme tedy, že těch případů bylo až desetkrát tolik."

I proto tak FIFA nařídila televizním společnostem mající práva na vysílání z fotbalového světového šampionátu, aby nenatáčela v hledištích atraktivní fanynky.

Vedle toho ale FIFA řešila i jiné problémy. Třeba potyčky mezi jednotlivými fanouškovskými tábory. „Největší pokutu dostala Argentina - 105 tisíc švýcarských franků. Bylo to za nepokoje fanoušků a incidenty po utkání s Chorvatskem,“ uvedl například Federico Addiechi, hlava komise FIFA pro udržitelnost a diverzitu. Tato komise pak také během šampionátu finančně potrestala i samotné hráče, zkrátka nepřišli ani Švýcaři Shaquiri a Xhaka, kteří za svou oslavu při duelu se Srbskem, během níž oslavovali Kosovo, až 225 000 korun. „Ty tresty i veřejná diskuze určitě pomohly tomu, aby si hráči uvědomili, že pro politiku nebo diskriminaci není na mistrovství světa místo. Nebo ve fotbale obecně,“ dodal k tomu Addiechi.

Nakonec však přeci jenom ze strany FIFA převládá spokojenost a to především s onou organizovaností turnaje, přestože před začátkem samotného mistrovství panovaly ve světě obavy z bezpečnosti. „Všichni jsme Svědky velmi přátelského mistrovství světa. Rusko přivítalo fanoušky s otevřenou náručí,“ zakončil Federico Addiechi.

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Fotbal FIFA

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy