Olomouc u kazašsko-čínských hranic vybojovala postup. V Almaty vyhrála 1:2

Almaty - Po neúspěších Sparty a Slavie ve svých předkolových dvojzápasech mohla konečně rozradostnit české fotbalové fanoušky Sigma Olomouc. A také tak nakonec učinila. I v kazašském Almaty potvrdila, že týden stará domácí výhra 2:0 nebyla náhodná. Přestože se v první půli kazašský celek snažil co nejrychleji vstřelit první gól odvety, Olomouc se dokázala náporu z jeho strany ubránit a co víc, do polačasu je dokázala vstřelit branku díky Nešporovi. Postup do 4. předkola Evropské ligy UEFA strvdil parádní střelou z volného přímého kopu ve druhé půli kapitán Houska a i když se pak domácím podařilo snížit, na další zdramatizování tohoto dvojzápasu už se Andrej Aršavin a spol. nezmohli. Svěřenci kouče Václava Jílka tak teď budou už jen čekat, zda se o postup do skupinové fáze utkají skutečně se španělskou Sevillou, ve které nově působí český gólman Tomáš Vaclík.

Protože v prvním zápase byl po druhé žluté vyloučen olomoucký Vepřek, nejen, že se tak oproti prvnímu duelu v odvetě změnila základní sestava Hanáků, navíc v něm nosil kapitánskou pásku Houska. A nebyla to jediná změna v sestavě, kterou musel oproti zmiňovanému týden starému utkání v Olomouci kouč Václav Jílek provést. Mezitím se mu totiž také zranil Václav Pilař. A tak zatímco na levém kraji defenzivy se v Almaty postavil Hála, na pravé straně zálohy pak pro změnu úřadoval Zahradníček.

Na Kazaších bylo už od úvodního hvizdu, že chtějí co nejrychleji skórovat a zvýšit tak svou naději na postup, jak první se o zakončení postarala největší hvězda domácích Aršavin, jeho střelu z dálky gólman Buchta vyrazil na roh, z nějž následně nebezpečně hlavičkoval Politevič, naštěstí pro Olomouc ale mířil do míst, kde byl připravený opět olomoucký brankář. V následujících minutách pak domácí poznali, že zase jednoduché to před svým publikem mít nebude a i Olomouc se uchýlila k aktivní hře, přesně tak, jak predikovala před samotnou odvetou. Nešpor sice ve své první příležitosti po rychlém protiútoku branku ze slibné pozice přestřelil, v 19. minutě už se mu ale síť branky kazašského celku podařilo rozvlnit, když se k němu míč dostal po dlouhém autu Hály a Plškově prodloužení, 0:1 pro Olomouc.

Od té doby jakoby domácí byli z tohoto vývoje zaraženi a i když ještě v první půli Aršavin zakončoval do boční sítě, byla to prakticky jediná příležitost Almaty, která se do odchodu do kabin uskutečnila. Spíše to byli tehdy olomoučtí, kteří se snažili o navýšení skóre. Vysoké napadání a rychlé protiútoky zkrátka dělali domácím problémy. Plšek tak mohl být tím druhým úspěšným střelcem v zápase, jenže gólmana Plotikova nepřekonal, stejně tak jako o několik minut později Sladký s Faltou. Plšek ještě v prvním poločase jen těsně minul střelou zpoza šestnáctky pravou tyč.

Přestože nad stadionem se snášel déšť, na atraktivitě zápasu to nikterak neubralo a i po návratu z kabin na hrací plochu předváděli olomoučtí ofenzivní podívanou. Krátce po zahájení druhé půle tu byl totiž útok, na jehož začátku byla Faltova přihrávka Plškovi, bránící Elek však nakonec odehrál na rohový kop. Proti Houskově pumelici ze skoro 30 metrů, kterou vyslal z volného přímého kopu, už ale žádný bránící hráč, ani samotný gólman Plotikov neměl nárok. Pokud v levé šibenici měl Plotikov nějaké pavouky, už tam zaručeně nejsou, 0:2 pro Olomouc.

Už tehdy tak tedy mohli olomoučtí slavit postup, neboť hráči Almaty potřebovali v tu chvíli vstřelit pět gólů. A nepodařilo se jim to, i když se hra na obou stranách otevřela a byl tak k viděný opravdu zápas nahoru dolů. Po hodině hry se sice povedlo skórovat Eppelovi a domácí se snažili o další, jenže Isaelovu zpětnou příhru zneškodnil gólman Buchta a Felipeho rána zamířila nad. Všechny naděje domácích pak definitivně skončily čtvrthodiny před koncem, kdy se nechal vyloučit právě Brazilec Felipe, v závěru pak červenou kartu za ostrý faul na Jemelku uviděl i Isael.

Olomouc sice přijedou domů s bolítskami, budou se ale hojiz daleko lépe, neboť postoupili do 4. předkola Evropské ligy.

Konečný výsledek odvetného duelu 3. předkola Evropské ligy UEFA:

Kajrat Almaty - Sigma Olomouc 1:2Branky: 60. Eppel - 19. Nešpor, 51. HouskaPrvní zápas: 0:2, postupuje Olomouc

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) SK Sigma Olomouc Fotbal

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 43 minutami

před 52 minutami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

Policie v pátek uspořádá další Speed Marathon. Víme, kde bude měřit rychlost

Už tento pátek, tedy 19. dubna 2024, bude probíhat měření rychlostních limitů. Policejní akce známé pod názvem Speed Marathon se již tradičně zúčastní stovky policistů a měření bude probíhat po celé republice.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy