Los evropských pohárů: Plzeň se střetne s Dinamem Záhřeb, Slavia zavítá do Belgie. V Lize mistrů se vrátí Ronaldo do Madridu

Nyon - V pondělí se ve švýcarském Nyonu rozhodlo mimo jiné o tom, s kým se na jaře v Evropské lize utkají poslední dva čeští zástupci v evropských fotbalových pohárech. Úřadující český mistr Viktoria Plzeň se utká s Dinamem Záhřeb, pražská Slavia pak bude bojovat o postup do osmifinále s belgickým Genkem. V obou případech tak jde o přijatelné soupeře a třeba na londýnské obry Arsenal a Chelsea tak čekají v play-off třeba bulharské BATE Borisov potažmo švédské Malmö. Český reprezentační gólman Tomáš Vaclík pak bude chtít v soutěži dál postoupit se Sevillou přes Lazio Řím. Kromě jarního play-off Evropské ligy se v Nyonu rozlosovaly i osmifinálové dvojice prestižnější evropské klubové fotbalové soutěže Ligy mistrů. V něm zaujme určitě souboj mezi Manchesterem United a Paris Saint Germain či Bayernem Mnichov a Liverpoolem. Ve španělské metropoli se pak poprvé od přestupu do Juventusu Turín představí Cristiano Ronaldo, jehož turínská Stará dáma se střetne s Atlétikem Madrid.

Ani jeden český celek se sice žádného atraktivního soupeře nedočkal, o to víc však mohou živit české kluby své naděje na postup do osmifinále Evropské ligy.

Na vytažení prvního českého klubu nemuseli tuzemští fotbaloví fanoušci dlouho čekat, jako první byla totiž z osudí vytažena Viktoria Plzeň, jejíž soupeřem pro play-off se nakonec stalo Dinamo Záhřeb. Svou skupině Evropské ligy tento devatenáctinásobný chorvatský šampion prošel suverénním způsobem. Dokumentuje to především skutečnost, že svou skupinu chorvatský celek vyhrál se šestibodovým náskokem před druhým Fenerbahce Istanbul.

Jakkoli je Dinamo Záhřeb hratelnější než jiný věhlasnější možný soupeř, pro Západočechy každopádně nebude play-off žádnou procházkou růžovou zahradou. Vetzměme v potaz totiž i to, jak se aktuálně daří záhřebskému Dinamuv jeho domácí soutěži. Tam nyní vede již o jedenáct bodů.

Zatímco svěřenci kouče Pavla Vrby pojedou na jaře v Evropské lize na jihovýchod Evropy, to fotbalisté Slavie čeká cesta na západ. Střetne se totiž s belgickým Genkem, trojnásobným mistrem své země, na další belgický ligový titul čeká Genk už od roku 2011 a rozhodně k tomu v této sezóně nemá blízko. V současnosti tento celek vede belgickou soutěž o sedm bodů před Bruggami. Stejně jako v případě Dinama Záhřeb, ale platí, že pro český celek by měl být tento soupeř hratelný.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy(první zápasy 14. února, odvety 21. února):

Plzeň - Dinamo ZáhřebSlavia Praha - GenkRennes (Koubek) - Betis SevillaLazio Řím - FC Sevilla (Vaclík)BATE Borisov - Arsenal (Čech)FC Bruggy - SalcburkRapid Vídeň - Inter MilánKrasnodar - LeverkusenFC Curych - NeapolMalmö - ChelseaŠachtar Doněck - FrankfurtCeltic Glasgow - ValencieOlympiakos Pireus - Dynamo KyjevFenerbahce Istanbul - Zenit PetrohradSporting Lisabon - VillarrealGalatasaray Istanbul - Benfica Lisabon

Liga mistrů: V Madridu bude opět k vidění Ronaldo, Schick zamíří do Portugalska

Ještě před losem play-off Evropské ligy se v Nyonu rozlosovalo stejně ostře sledované osmifinále Ligy mistrů. To nabídne fotbalovým fanouškům hned několik velmi zajímavých střetnutí. Proti partě kolem Mbappého, Neymara či Cavaniho se postaví svěřenci kouče Josého Mourinha, kouč Liverpoolu Jürgen Klopp se vrátí opět do Německa, konkrétně do Bavorska.

Tuzemské fanoušky především bude zajímat, jak si povede český reprezentant Patrik Schick v dresu AS Řím. Jeho celek na začátek vyřazovací fáze zavítá do Porta. Dalším Čechem, jenž se může v osmifinále Ligy mistrů ukázat, je Václav Černý působící v Ajaxu Amsterdam. V osmifinále se nizozemský celek představí na Santiagu de Bernabeu.

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů (první zápasy 12., 13., 19. a 20. února, odvety 5., 6., 12. a 13. března):

Schalke 04 - Manchester CityAtlético Madrid - Juventus TurínManchester United - Paris St. Germain,Tottenham Hotspur - Borussia DortmundOlympique Lyon - FC BarcelonaAS Řím (Schick) - FC PortoAjax Amsterodam (Černý) - Real MadridLiverpool FC - Bayern Mnichov

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy