Fantazie z pražského ráje! Slavia vyřadila giganta ze Sevilly a postoupila do čtvrtfinále

Praha - Na odvetný osmifinálový duel Evropské ligy UEFA ročníku 2018/19 slávističtí fotbaloví fanoušci jen tak rozhodně nezapomenou. Porazila v něm totiž po neuvěřitelném boji nejúspěšnější celek této evropské soutěže z posledních let španělskou Sevillu 4:3 po prodloužení, což byl nakonec výsledek, který po úvodní remíze 2:2 z Andalusie posouvá mezi osm nejlepších týmů soutěže svěřence kouče Jindřicha Trpišovského.

Po necelé čtvrthodině zápasu se v Edenu bouřilo poprvé. Tehdy totiž Pražané zahrávali rohový kop, po němž nejprve Škoda na vzdálenější tyči hlavičkoval balón zpátky do předbrankového prostoru, kde se ze všech nejlépe zorientoval Ngadeu a právě on tak otevřel skóre odvety, 1:0 pro Slavii. Poté se jako švec svého kopyta drželi hráči Slavie taktiky, kterou jim kouč Trpišovský pro čtvrteční zápas doporučil. Tedy presink, osobní souboje a napadáním rozehrávky španělského celku, jež se tak díky tomu horko těžko dostávali do kombinací. Nebylo tak proto divu, že se Sevilla dostala během úvodní půlhodiny do jediné příležitosti, v níž se ocitl Promese. Nebezpečná ale nebyla, stejně tak jako rána Banegy z hranice pokutového území, se kterou si gólman Kolář bez větších potíží poradil.

Postupem času se ale přeci jenom Sevilla v prvním poločase čím dál více osmělovala a tak nejprve Promese se z otočky ve vápně rozhodl chytře přelobovat Koláře a ten měl štěstím že balón skončil na břevně. Štěstí už ale Kolář neměl v samotném závěru první půle, kdy stále více aktivnějšího nizozemského legionáře ve španělském klubu Promese po jeho průniku po nedomluvě Kúdely a Masopusta nakonec Kolář fauloval. Byla tak následně nařízena penalta, ke které přistoupil Ben Yedder a ten s přehledem vyrovnal na 1:1.

Ve druhém poločase to tak ze strany Slavie chtělo vrátit vedení zase na svou stranu, ale že to půjde tak rychle, jak tomu nakonec bylo, to Slávisté nečekali snad ani v těch nejlepších snech. Neuběhla totiž ani první minuta z této části hry, když Bořil vybojoval po sprinterském souboji s Navasem pro Pražany pokutový kop. Jeho exekutorem se stal Tomáš Souček, jenž střelou pod víko, proti které neměl gólman Vaclík žádnou šanci, změnil stav skóre na 2:1 pro sešívaný klub. Pokud si snad Slávisté mysleli, že by právě tento stav zápasu vydržel nějakou delší dobu a ideálně ho pak ještě nevýšili, byli na omylu. V 54. minutě se Škodovi nepodařilo odvrátit balón do bezpečí po rohovém kopu, ale pouze k El Haddadimu, který se pak s ničím nikterak nerozpakoval a střelou z voleje se postaral beze sporu o nejhezčí branku možná celého dvojutkání, 2:2.

Takovýto výsledek znamenal, vzhledem k tomu, že 2:2 skončil i týden starý úvodní duel v Seville, že by odveta šla do prodloužení. Protože si ale Pražané řekli, že by bylo dobré rozhodnout o postupu ještě daleko dříve, přidala na aktivitě a snažila se najít recept na obranu soupeře. Ale byl to právě soupeř, který mohl ještě v základní hrací době rozhodnout o svém postupu a to pět minut před koncem, kdy hlavičku Ben Yeddera dokázal brankář Kolář na brankové čáře vytáhnout mimo svou svatyň.

Muselo tak tedy rozhodnout prodloužení a i v něm nebylo nouze o zajímavé momenty. Nejprve byl blízko ke skórování aktivní Souček, proti kterému se ukázal Vaclík a zanedlouho na druhé straně kapituloval gólman Kolář. Ten tehdy nestačil na hlavičku Vazquéze. Ještě před ukončení první části prodlouženíale naštěstí pro domácí dokázal vyrovnat na 3:3 střídající Van Buren.

Fanoušci následně své miláčky v sešívaných dresech za další brankou, která by je posunula mezi nejlepších osm celků Evropské ligy. Až ve 119. minutě k tomu měla Slavie příležitost, volný přímý kop rozehrávaný Zmrhalem. Míč se pak krkolomně dostal do šestnáctky, ve které se nejprve k neúspěšné dorážce v nepřehledné situaci dostal Frydrych, posledním ze Slávistů se do balónu rozhodl kopnout Traoré a od něho se tak nakonec kulatý nesmysl šťastně dostal za brankovou čáru a nezamezil tomu ani všemožně bránící Kjaer.

Euforie tak mohla v Edenu, jenž se stal tak opravdovým rájem, propuknout naplno a Slávisté si tak budou moci v pátek odpoledne v pohodě pusti t přímý přenos losu čtvrtfinálové fáze Evropské ligy.

Konečný výsledek odvetného utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy UEFA (14.3.2019):

Slavia Praha - Sevilla FC 4:3 po prodl.Branky: 14. Ngadeu, 46. Souček (z pen.), 102. Van Buren, 119. Traoré - 44. Ben Yedder (z pen.), 54. El Haddadi, 98. F. Vázquez

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy