Losování evropských pohárů: Slavii se splnil sen a zahraje si s Chelsea! V Lize mistrů se střetnou Manchester United s Barcelonou

Nyon - V pátek se ve švýcarském Nyonu jen den poté, co se odehrály odvety osmifinále Evropské ligy UEFA, tedy fáze, ze která mimo jiné dokázala senzačně postoupit pražská Slavia přes španělskou Sevillu, losovaly dvojice pro čtvrtfinále a to nejen pro Evropskou ligu, ale i Ligu mistrů. Pražané si před losem přáli dalšího atraktivního soupeře a ideálně takového, který by byl z Britských ostrovů. A to se partě kouče Jindřicha Trpišovského nakonec splnilo, neboť jim páteční los přisoudil jako čtvrtfinálového soka londýnskou Chelsea. S ní sešívaní sehrají první zápas 11. dubna v Edenu, o týden později se oba celky utkají na Stamford Bridge. Další anglický účastník této soutěže, londýnský Arsenal, v jehož službách ještě stále působí český gólman Petr Čech, se pak v boji o semifinále utká s italskou Neapolí. O zajímavé dvojice pak není nouze ani v nejprestižnější evropské klubové soutěži, tedy v Lize mistrů. Například zde bude k vidění ryze anglický souboj mezi Tottenhamem a Manchesterem City, Liverpool se utká s Portem, přemožitel obhájce trofeje Realu Madrid Ajax Amsterdam zase pro změnu narazí na partu Cristiana Ronalda z Turína a asi o největší čtvrtfinálovou bombu se pak postará dvojzápas mezi Barcelonou a Manchesterem United.

O tom, že se Slavia v boji o postup mezi nejlepší čtyři celky Evropské ligy utká právě s Chelsea rozhodl na losu svou šťastnou rukou bývalý nizozemský útočník Pierre van Hooijdonk. Na slávistické straně pak bylo viditelné nadšení. „První volba, kterou jsme všichni měli. Vždyť pro mě i celý můj realizační tým to bude už třiatřicátý zápas v pohárové Evropě a konečně se potkáme s anglickým soupeřem," okomentoval los lodivod sešívaných Jindřich Trpišovský a pokračoval: „Je to odměna pro hráče i všechny fanoušky, protože z historie už nikdo nikdy nevymaže, že v Edenu hrála Chelsea. Skvělý tým se skvělými hráči Hazardem, Higuaínem, Jorginhem."

Trenér Pražanů, kteří se ve čtvrtfinále Evropské ligy objevují poprvé po devatenácti letech, samouzřejmě ví, jaké má další soupeř kvality. „Obrovské. I proto jsem rád, že hrajeme první zápas doma a Chelsea si alespoň osaháme," dodal s úsměvem. Narazí totiž na tým, jenž je jedním z pěti, který se může pochlubit triumfy ve všech třech evropských soutěžích. Klub patřící ruskému podnikateli Romanu Abramovičovi se v minulosti naevropské scéně utkal s českými kluby celkem šestkrát, přičemž z toho třikrát vyhrál a třikrát remizoval. Naposledy se Londýňané utkali se Spartou v jarním play-off Evropské ligy v roce 2013.

Jen pro zajímavost, právě před devatenácti lety Slavia ve čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA narazila taktéž na anglického soupeře a to na Leeds. Přes něj však slávisté tehdy nakonec nedokázali postoupit.

Dojde na ryze španělský souboj i návštěvu Arsenalu města pod Vesuvem

Rozhodně zajímavé budou nejen pro českého fotbalového fanouška i další čtvrtfinálové zápasy Evropské ligy. Tak například na Pyrenejském poloostrově se spolu utkají Villarreal s Valencií. Další klub z Londýna, Arsenal, se pro změnu utká s Neapolí. Překvapení z Frankfurtu si bude muset tentokrát poradit s Benfikou Lisabon.

Čtvrtfinálové dvojice EL: Neapol – Arsenal, Villarreal – Valencia, Benfica – Frankfurt, Slavia Praha – Chelsea

První zápasy jsou na programu 11. dubna, 18. dubna pak odvety.

Souboj gigantů v Lize mistrů: Barcelona vyzve Manchester United! Anglickou bitvu obstarají Citizens s Tottenhamem

Ještě před očekávaným losem čtvrtfinále Evropské ligy se ke slovu dostal los stejné fáze Ligy mistrů. Ani tady nebude nouze o atraktivní souboje. O ten vůbec nejzajímavější se s naprostým přehledem postaá dvojzápas Barcelona vs. Manchester United, tedy týmy, které se v letech 2009 a 2011 utkaly v této soutěži v samotném finále. Připomeňme, že oba tyto duely o ušatou trofej zvládli lépe Katalánci.

Ještě před tím byly ale v Nyonu za pomoci bývalého brankáře Júlia Cesara, držitel trofeje pro vítěze Ligy mistrů z roku 2010, kdy triumfoval Inter Milán, vylosovány ostatní tři čtvrtfinálové duely. Nejvíce v očekávání byl asi nejpřekvapivější účastník této fáze Ajax Amsterdam, jemuž se podařilo z Ligy mistrů vyřadit Real Madrid - trojnásobného vítěze této soutěže z posledních tří let. Nakonevc se niozemský klub utká s Juventusem Turín a tak může vyřazení svého bývalého klubu pomstít Cristiano Ronaldo.

Další překvapivým čtvrtfinalistou je pak i Porto, který se pro změnu střetne s loňským finalistou Liverpoolem. Mimochodem, oba tito soupeři se potkali ve vyřazovací části Ligy mistrů už loni. Nejprve tehdy v prvním zápase anglický celek deklasoval ten portugalský 5:0 a poté, co odveta skončila bez branek, bylo o postupujícím rozhodnuto.

Poslední čtvrtfinálovou dvojicí tvoří týmy z Britských ostrovů, což se naposledy v ize mistrů stalo v sezóně 2008-2009. Nyní se o postup do semifinále popere Manchester City s Tottenhamem.

Dodejme, že úvodní zápasy se odehrají 9. a 10. dubna, odvety pochopitelně o týden později.

Čtvrtfinálové dvojice LM: Ajax - Juventus, Porto - Liverpool, Tottenham - Manchester City, Barcelona - Manchester United

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy