Po operaci srdce se vrací na trávníky. Lischku předčasný konec kariéry tak nepotkává

Praha - Byla to pro něj rána, kterou nikdo, natož on sám nečekal. Po přestupu do pražské Sparty o zimní přestávce mu po nezbytné zdravotní prohlídce sdělili, že má problémy se srdcem a od té doby podstupoval zdravotní vyšetření, během kterého nejednou pomyslel na předčasný konec kariéry. Nyní se teprve jedenadvacetiletý fotbalový obránce David Lischka opět vrací k fotbalu, když se v těchto dnech zapojuje do přpravy s Jabloncem. Děje se tak tedy poté, co hráč úspěšně podstoupil až čtyřhodinovou operaci vedený chirurgem Štěpánem Černým z Kardiochirurgického oddělení nemocnice Na Homolce v Praze. O jeho návratu na hřiště informovala agentura zastupující Davida Lischku Nehoda Sport. „Prožívám úžasnou euforii. Po všech pádech, které jsem zažil, zase přišly dobré zprávy. Zavládla u mě taky nová motivace, velká chuť se do toho kolotoče zase vrátit, strašně mi chyběl. Možná, že mi pauza i pomohla. O to větší radost mám, že jsem zase zpátky v procesu a můžu být s klukama na hřišti," neskrýval nadšení samotný fotbalista.

Právě tato operace srdce byla nezbytnou podmínkou k tomu, aby se Lischka, jenž letos převzal hlavní cenu v anketě Talent roku, vrátil k fotbalu. „Provedli jsme kardiochirurgickou plastiku aortální chlopně, která Davidovi umožňuje vrátit se k vrcholovému sportu. Kdybychom udělali klasickou náhradu chlopně, David by sice mohl normálně pokračovat dál v životě, ale už by nemohl být vystaven větší fyzické zátěži. Zákrok, při němž se použije pacientova vlastní tkáň, a systematicky ho provádí tři až čtyři oddělení v Česku, mu ale návrat mezi fotbalové profesionály umožňuje," říká k operaci chirurg Štěpán Černý.

Lischka musel také podstoupit několik vyšetření sledující chování chlopně při zátěži. „Samozřejmě ale bude muset být dál sledován, před každou sezonou by se měla dělat podrobná vyšetření a vyhodnocení, jak zátěž zvládá. Testy, které už David podstoupil, nicméně ukazují, že se jeho tělo chová jako zdravé a je připraveno na vrcholový sport," pokračuje dále Černý.

Tomu pak poděkoval za odvedenou práci hráčův manažer David Nehoda. „Musím poděkovat doktorovi Černému a jeho kolegům za špičkovou profesionální práci. Umožnili Davidovi něco, v co už jsme možná ani sami nedoufali, tedy že zase bude moci hrát fotbal na nejvyšší úrovni. Mám neskutečnou radost za Davida, opravdu skvělá zpráva," řekl, přičemž slova díků našel i sám Lischka. „Chtěl bych poděkovat mé rodině, kamarádům a agentuře, že jsem od nich dostal velkou podporu, která mi pomohla těžké období překonat," dodal fotbalista.

A pochopitelně mají radost na severu Čech. „Co Davida postihlo, byl pro něj, jeho blízké a pro nás všechny veliký šok. Jsme rádi, že operace byla úspěšná. Držíme mu palce, aby se brzy zase vrátil na ligové trávníky," zní z úst Petra Flodrmana, výkonného klubového ředitele.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FK Jablonec Fotbal

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy