Děkujeme Liberci a Plzni! V přespříští sezóně bude mít Česko dva kluby bojující o Ligu mistrů

Estoril - Česká republika bude mít od sezóny 2015/2016 dva zástupce, kteří budou bojovat o Ligu mistrů. O tento skvělý výsledek pro český fotbal se postaraly týmy Plzně a Liberce. Oba kluby budou v letošní sezóně pokračovat v pohárové Evropě i na jaře a to znamená, že se Česko v pořadí koeficientů díky těmto výsledkům posunulo na 15. místo. Tedy na místo, které zaručuje právě dvojí zastoupení v bojích o prestižní Ligu mistrů.

Na dálku bojovalo Česko s Rumunskem. Balkánská země také sahala po patnácté příčce. Před čtvrtečními zápasy Evropské ligy byli Rumuni na 15. příčce s 27,007 body. Pouze 0,157 bodů nám chybělo k tomu, abychom Rumuny přeskočili. K  tomuto jsme ale potřebovali to, aby naše kluby (Liberec a Plzeň) ve svých zápasech v evropských pohárech získaly v posledním kole v součtu o jeden bod navíc než rumunské kluby Steaua Bukurešť a Pandurii.

Viktorka Plzeň svůj duel v Lize mistrů zvládla, když v úterý vyhrála v důležitém zápase doma s CSKA Moskva 2:1. Slovan Liberec nastoupil ke svému utkání ve čtvrtek v rámci skupin Evropské ligy a to venku proti portugalskému Estorilu. Duel skončil vítězně pro Liberec 1:2 a i díky tomu bude mít Česko v letošní sezóně bude na jaře dva kluby v pohárech.

A nejen to. Protože rumunské kluby získaly ve svých duelech v šestém kole jak v Lize mistrů, tak v Evropské lize dohromady méně bodů než naše kluby, můžeme se tedy radovat i z dvojího zastoupení v bojích o Ligu mistrů v ročníku 2015/2016. Steaua Bukurešť totiž v zápase Ligy mistrů prohrála s londýnskou Chelsea 0:1 a Panduria remizovala 0.0 ve čtvrtek s portugalskou Ferreirou. Zatímco my se můžeme těšit z toho, že budeme mít své dva zástupce letos v evropských pohárech i na jaře, Rumunsko už žádné kluby v soutěžích nemá. A tak nás balkánská země nemůže předstihnout.

Naposledy jsme měli dva zástupce v předkolech o Ligu mistrů v sezóně 2009/2010, kdy Česko v Evropě reprezentovali mistrovská Slavia a Sparta. Ani jeden pražský klub však tehdy do základních skupin soutěže nepostoupili. Slavia vypadla v předkolech s moldavským Tiraspolem a Sparta pro změnu s řeckým Panathinaikosem.

Související

Barcelona přivítá na svém monumentálním stadionu Manchester United.

Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů FC Slovan Liberec FC Viktoria Plzeň

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy