Liga mistrů: Manchester United postupuje dál díky Van Persieho hattricku, čtvrtfinále si zahraje i přes porážku na svém hřišti Dortmund

Manchester - Ve středu pokračovala posledními dvěma odvetnými osmifinálovými duely Liga mistrů UEFA. Na Old Trafford přivítali domácí hráči Manchesteru United řecký Olympiakos Pireus. V úvodním zápase v Řecku anglický klub prohrál 2:0 a tak musel před svým publikem tým Davida Moyese zvítězit o tři branky. Druhé utkání se konalo v Dortmundu, kde přivítali tamní fotbalisté Zenit Petrohrad. Do této odvety nastoupil německý klub s větší výhodou, neboť v Rusku zvítězil 2:4.

Van Persie zařídil Rudým ďáblům postup

Zápas konaný v anglickém Manchesteru byl důležitý pro kouče United Davida Moyese, jenž má pod sebou snad nejrozviklanější židli na britských ostrovech v současnosti. Podle zákulisních informací mu vedení klubu dalo ultimátum. Pokud nezvládne následující tři zápasy, včetně středeční osmifinálové odvety Ligy mistrů, skotský kouč ve službách slavného anglického klubu jako trenér skončí.

U fanoušků United neoblíbený kouč dal do základní sestavy pro tento veledůležitý zápas nejzkušenějšího fotbalistu, kterého Moyes ve svých řadách má, tedy čtyřicetiletého Ryana Giggse. Ten tak nastoupil ke svému 140. utkání v Lize mistrů a je jen dva starty v této soutěži od vyrovnání rekordu, který drží Raúl.

V prvním poločase mohli vést domácí ještě před dvacátou minutou, zabránila tomu ale tyč, kterou trefil Wayne Rooney. Ve 25. minutě se mohli v Manchesteru radovavt poprvé. Bránící Holebas hloupě fauloval ve vápně nizozemského útočníka Van Persieho. Ten se pak postavil k následně nařízené penaltě a radost pak tak mohla propuknout naplno.

V závěru prvního dějství mohli vstřelit vyrovnávací branku hosté. Ve 40. minutě se však všem skvěle ukázal gólman Rudých ďáblů De Gea, který si nejdříve poradil se soupeřovou hlavičkou, následně i s dorážkou. Tyto neproměněné tutovky pak hosty mrzely, neboť těsně před ukončením první půle přihrál zprava Van Persiemu Rooney a Nizozemec si tak připsal druhou trefu tohoto utkání.

Pět minut po poločasové pauze manchesterský hrdina v tomto duelu dokonal svůj hattrick. Na skvěle zahraný volný přímý kop zkrátka hostující gólman Roberto neměl. Van Persie nakonec duel nedohrál, neboť byl těsně před koncem odesen na nosítkách. I přesto se na výsledku 3:0 nic nezměnilo a Manchester United se tak může těšit na soupeře ve čtvrtfinálové fázi Ligy mistrů.

Petrohradští zvítězili. Přesto postupuje Dortmund

Ruský mančaft odvetu v Dortmundu nezačal nijak špatně. Hrál aktivní fotbal a už v 16. minutě se mohli hosté radovat z prvního gólu. Více než slušnou střelou se totiž ukázal Hulk. Ještě v prvních pětačtyřiceti minutách této odvety dokázali domácí hráči skóre vyrovnat. Ve 38. minutě se na hlavu Kehla snesl centrovaný balón. Hlavička pak byla přesná.

Druhé vítězství ze svých posledních třinácti soutěžních duelů nakonec hosté vybojovali díky gólu ze 73. minuty zápasu. Criscito centroval a mezi úspěšné střelce v utkání se zapsal před tím střídající Rondón. Do čtvrtfinále Ligy mistrů ale ruský klub nepostoupil, jelikož k vytouženému postupu potřeboval dát ještě dva góly.

Prozatimní kouč Zenitu Sergej Semakov mohl být tak rád alespoň za tuto výhru. Semakov vede tým do doby než se mužstva oficiálně ujme Portugalec André Villas-Boas, jenž naposled vedl anglický Tottenham.

Konečné výsledky středečních odvetných osmifinálových duelů:

Manchester United - Olympiakos Pireus 3:0Branky: 25. (z pen.), 45.+1 a 51. Van PersiePrvní zápas: 0:2 (postupuje Manchester United)

Borussia Dortmund - Zenit Petrohrad 1:2Branky: 38. Kehl - 16. Hulk, 73. RondónPrvní zápas: 4:2 (postupuje Dortmund)

Související

Barcelona přivítá na svém monumentálním stadionu Manchester United.

Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů Manchester United David Moyes (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy