Gambrinus liga 28. kolo: Liberec zvítězil v zápase o čtvrtou příčku, v boji o záchranu je dusno

Liberec - Důležitou výhru si ve 28. kole české nejvyšší fotbalové soutěže připsali hráči Slovanu Liberec. V přímém střetu o čtvrtou příčku, která zajišťuje účast v předkole Evropské ligy, porazili Teplice 2:1. Týmy ohrožené sestupem ve velkém bodovaly, což znamená, že na konci tabulky bude ještě tuhý boj. To se ale nejspíš netýká Olomouce, kterou rozstřílela již jistě mistrovská Sparta.

Branka Delarge v 57. minutě zajistila Liberci tři body proti Teplicím a zároveň posun svěřenců kouče Vavrušky na pohárovou čtvrtou příčku. Zajímavý je také spodek tabulky, kde naplno bodovali Ostrava s Příbramí, čímž výrazně vykročili za záchranou

Slovan se tlačí do pohárů, výhra Bohemky zatím nic neznamená

Tepličtí nastupovali na půdě Liberce jako mužstvo, které v minulém kole jako první dokázalo porazit již jistě mistrovskou Spartu. Do konce prvního poločasu to ale nebylo znát a domácí se ujali vedení po krásné trefě Davida Pavelky. Pak ale dokázal vyrovnat po velké hrubce gólmana Hrošša Litsingi, v tomto ročníku již dvanáctigólový.

V úvodu druhé půle ale vrátil vedení na libereckou stranu přesně hlavičkující Delarge a stav zápasu se už nezměnil. Liberec tak dvě kola před koncem hájí čtvrtou pozici s dvoubodovým náskokem právě před Teplicemi.

Vyhrát dokázali také Bohemians 1905, kteří zvládli malé pražské derby s Duklou. O osudu utkání rozhodl první poločas, během kterého Klokani nasázeli tři branky. V druhém dějství už Dukla trefami Pospěcha a Jurečka pouze snížila. Domácí se posunuli na patnáctou příčku, ale jejich 26 bodů k záchraně zdaleka nestačí.

Baník s Příbramí překročili magických třicet bodů a jsou téměř jistě zachráněni

Mnohem lépe než Bohemka je na tom Baník Ostrava. Slezané vyhráli už čtvrtý duel v řadě, když porazili brankami Kukece, Greguše a Krmenčíka Vysočinu Jihlava 3:1. V prvoligové tabulce Baník nastřádal už 31 bodů a jeho záchrana je velmi pravděpodobná.

Stejný počet bodů má také Příbram, která naposledy přehrála 3:0 trápící se Jablonec. Středočeši tedy mají už pouze o tři body méně, než jejich poslední soupeř. Kdo by to v zimě řekl?

Problémy naopak bude ještě mít Znojmo. Ligový nováček v moravském derby podlehl Slovácku 2:0 a na sestupové pozice má náskok jediného bodu. To Slovácko je v naprosté pohodě, s přehledem si hlídá krásnou šestou pozici.

Mistrovská Sparta přidělala Hanákům další starosti, Brno porazilo Slavii

To další celek z východní části republiky vůbec v klidu není. Olomouc podle očekávání propadla na Spartě, kde si mistrovské oslavy zpříjemnil záložník Josef Hušbauer. Již sedmnáctigólový střelec směřuje za titulem krále střelců, naopak Olomouc do druhé ligy.

Tam určitě nechtějí od příštího ročníku patřit fotbalisté Slavie, kteří ale stále nemají nic jistého. V Brně nestačili na místní Zbrojovku 2:0 a tak budou muset v závěrečných dvou kolech svou ligovou pozici ještě hájit. Sešívané čeká domácí duel se Slováckem a výjezd do Ostravy.

Trochu nudnou zápletku nabídly Štruncovy sady. Jistě stříbrná Plzeň přivítala bronzovou Mladou Boleslav a v lehce kombinované sestavě ji porazila 2:0. Loňský mistr má v sezóně už pouze jedinou vidinu - zisk domácího poháru, o který se utká v sobotu se Spartou.

Konečné výsledky zápasů 28. kola Gambrinus ligy:

Bohemians 1905 - Dukla Praha 3:2 (3:0)Branky: 22. Šmíd, 29. Jindřišek, 41. Nerad - 59. Pospěch, 64. Juroška

Baník Ostrava - Vysočina Jihlava 3:1 (2:0)Branky: 25. Kukec, 32. Greguš, 76. Krmenčík - 80. Krejčí

Příbram - Jablonec 3:0 (3:0)Branky: 13. Řezníček (penalta), 18. Stratil, 44. Zeman

Slovan Liberec - Teplice 2:1 (1:1)Branky: 22. Pavelka, 57. Delarge - 43. Litsingi

Slovácko - Znojmo 2:0 (1:0)Branky: 28. Došek, 66. Trávník

Sparta Praha - Olomouc 5:0 (2:0)Branky: 43. a 48. Hušbauer, 28. Holek, 59. Lafata, 75. Kadeřábek

Zbrojovka Brno - Slavia Praha 2:0 (1:0)Branky: 11. Šisler, 72. Kroupa

Viktoria Plzeň - Mladá Boleslav 2:0 (0:0)Branky: 53. Končal, 84. Tecl

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Slovan Liberec FK Dukla Praha

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 48 minutami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy