Evropská liga: Sevilla zvládla lépe penaltovou loterii a vyhrála Evropskou ligu

Turín - Sevilla se stala potřetí za posledních devět let vítězem Evropské ligy. Na stadionu v Turíně skončil zápas s Benficou Lisabon po prodloužení 0:0, rozhodly penalty, které španělský celek vyhrál poměrem 4:2.

Juventus Turín, Liverpool, Inter Milán a Sevilla FC. To je čtveřice týmů, které dokázaly třikrát triumfovat v Evropské lize, nebo jejím předchůdci Poháru UEFA. Posledním do party je šťastnější z turínského finále - Sevilla.

Obě mužstva měla s finále Evropské ligy své zkušenosti. Sevilla se pyšní v klubové vitríně poháry za triumf v letech 2006 a 2007. Benfica byla v rozhodujícím duelu před rokem, ale podlehla Chelsea.

Zápas byl zajímavý také z českého pohledu, protože jediným mužstvem, které v tomto ročníku Evropské ligy nedokázala Sevilla porazit, je Slovan Liberec. Obě utkání v základní skupině skončila shodně 1:1.

Řádná hrací doba vítěze nepřinesla

Na začátku první půle obě mužstva hrozila ze standardních situací, ale nikdo se nedokázal brankově vyjádřit. Skutečně velká šance přišla v nastaveném čase, když se před Betem zjevil Maxi Pereira, ale Benficu do vedení neposlal.

Jak před přestávkou skončila, tak i Benfica po poločase pokračovala. Ve 49. minutě se ve vápně Sevilly dostali k zakončení Lima a poté Rodrigo. Nic. Skóre se ale neměnilo ani po další šanci Limy, nebo při zakončení kapitána Sevilly Rakitiće či jeho spoluhráče Reyese.

Když kulatý nesmysl v nastaveném čase do brány nevtěsnal ani Garay, bylo všem jasné, že se bude prodlužovat. Ale ani v následné půlhodině nebylo střelcům přáno, což znamenalo jediné - penaltovou loterii.

Favorizovaná Benfica pokutové kopy vůbec nezvládla, ve prospěch andaluského celku rozhodl Gameiro.

Portugalský mistr tak nevyhrál ani osmé finále od roku 1962, do kterého nastoupil. Pátý celek La Ligy Sevilla může slavit.

Sevilla - Benfica Lisabon 1:0 po penaltách, rozhodující penalta Gameiro

Sevilla FC: Beto – Coke, Pareja, Fazio, A. Moreno – J. Reyes, Mbia, Rakitić (C), Carriço, Vitolo – Bacca.

Benfica Lisabon: Oblak – Pereira, Luisão (C), Garay, Siqueira – Amorim, Gomes, Gaitán – Sulejmani, Lima, Rodrigo.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Benfica Lisabon Fotbal

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy