Fotbalisté vyznávající islám řeší na MS dilema. Mají držet jejich svátek ramadán?

Rio de Janeiro - Jíst nebo nejíst? Takovoutu otázku teď řeší některé fotbalové hvězdy letošního světového šampionátu v Brazílii. Jedná se hlavně o ty hráče, kteří jsou vyznavači islámského náboženství, neboť ve dnech, během kterých probíhá jeden z největších sportovních svátků v tomto roce, slaví ti, co vyznávají toto náboženství, svůj svátek ramadán.

A nejedná se jenom o to, jestli budou hráči jíst či ne. Během tohoto svátku mají totiž věřící zakázáno i pít, což by mohl být v brazilských klimatických podmínkách problém. Postní svátek začíná 28. června, tedy přesně v den, kdy začíná v Brazílii vyřazovacíá fáze fotbalového mistrovství. Samotný svátek pak trvá celý měsíc.

Mezi těmi, kdo tento islámský svátek slaví, jsou jména jako Yaya Touré a Kolo Touré (oba Pobřeží slonoviny), Marouane Fellaini a Moussa Dembélé (oba Belgie), Karim Benzema, Bakary Sagna nebo Mamadou Sakho (všichni z Francie), Xherdan Shaqiri (Švýcarsko), Mesut Özil (Německo), skoro celý kádr Bosny a Hercegoviny v čele s Edinem Džekem.

Všichni tito jmenovaní budou v době, kdy svátek začne, zřejmě stále ještě ve hře a bude tedy zajímavé sledovat to, jak hodně budou tito fotbalisté ramadán držet. Je známo, že někteří fotbalisté jsou v tomto ohledu ortodoxnější a držet půst rozhodně budou. Rozhodně budou i tací, kteří během letošního světového šampionátu zas tak moc tento svátek držet nebudou.

Proč hráči, kteří věří v islám, tento svátek drží, vysvětlil veřejnosti Kolo Touré z Pobřeží slonoviny. „Jde o dobrý způsob, jak vyčistit tělo. Po ramadánu se cítím vždy silnější. I proto jsem jej držel během každé sezóny. Jen je třeba na základě konzultace s lékaři přijímat věci, které dodají tělu chybějící živiny, ale já se cítím lépe a vždy vydržím."

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Karim Benzema (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy