Evropská liga: Liberec přejel Košice a potká rumunskou Astru

Liberec - Liberecký Slovan zužitkoval venkovní výhru a po domácím triumfu 3:0 bez problémů postoupil do dalšího předkola Evropské ligy. Do branky Košic se postupně trefili Ďubek, Delarge a Šural. Dalším soupeřem bude rumunská FC Astra.

Domácí Liberec byl před zápasem ve výhodnější pozici, z východního Slovenska si totiž přivezl cenné vítězství 1:0. Když se k tomu přidala špatná forma Košic, které prohrály všechny čtyři své soutěžní duely, favorit byl jasný.

Dění prvního poločasu rozproudila především 9. minuta, kdy norský sudí Edvartsen neuznal Liberci branku Humuľáka. Slovenský forvard stál v době střely v ofsajdové pozici. Když se neujala ani jedna standardka Košic, hráči šli do kabin za bezbrankového stavu.

Klid na liberecké kopačky přinesla až trefa Tomáše Ďubka. Předsezónní posila z Ružomberoku zavěsila hlavou po centru Šurala z levé strany. Že na stadion U Nisy přišel platný hráč, dokázal Ďubek také parádním centrem na Delarge, který ovšem trestuhodně minul.

Psali jsme:
První zápasy 2. předkola Evropské ligy se povedly Liberci i Mladé Boleslavi
 

Košicím běžel čas zatraceně rychle a navíc se nedokázaly před pokutovým územím soupeře pořádně prosadit. Udeřit mohl tak na druhé straně Delarge, ale v koncovce opět zklamal, navíc byl máván ofsajd.

Pojistky v podobě druhé branky se Slovan dočkal v 81. minutě, když se konečně prosadil Dzon Delarge. Rodák z Konga oklamal protihráče a parádně zavěsil pod víko - 2:0.

Na konečných 3:0 vzápětí upravil přízemní střelou Josef Šural a nebylo co řešit.

V derby bývalých federálních partnerů tak Liberec překonal Košice a odvalil první kámen na cestě do základní skupiny Evropské ligy. Zopakování osmifinálového úspěchu minulého ročníku bude ale ještě velmi pracná záležitost.

Severočeský celek se ve 3. předkole střetne s rumunským týmem FC Astra Ploieşti.

2. předkolo Evropské ligy (odveta)

Slovan Liberec - Košice 3:0 (0:0)Branky: 54. Ďubek, 81. Delarge, 90. Šural

FC Slovan Liberec: Hroššo – Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman "C" – Šural, Sackey, Pavelka – Ďubek (84. Hadaščok) – Delarge (86. Kolár), Humuľák (75. Luckassen)MFK Košice: Tofiloski – Kavka, Basista, Ostojič – Korijkov, Šinglár "C" (76. Novák) – Viazanko (67. Pačinda), Bukata, Sekulič – Skvašík (67. Haskić), Diaby

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) FC Slovan Liberec Fotbal

Aktuálně se děje

před 48 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy