Anglie na úvod v "české" skupině D porazila Chorvatsko. Rozhodla trefa Sterlinga

Další z velkých favoritů letošního fotbalového evropského šampionátu se představili ve svém prvním zápase tohoto sportovního svátku. Tentokrát se jednalo o Anglii, která se v rámci skupiny D, jejíž součástí je i Česká republika, v londýnském Wembley utkala s Chorvatskem. To nakonec porazila 1:0 díky brance Raheema Sterlinga. Až na desátý pokus se tak kolébce fotbalu podařilo vyhrát svůj úvodnbí zápas na mistrovství Evropy.

Aby konečně protrhli smůlu zahajovacích zápasů na ME, za tímto cílem šli Angličané už od prvních minut duelu s Chorvatskem. Už po šesti minutách hry se například zakončoval Foden, ovšem střela zamířila pouze do tyče. Za chvíli se svou pohotovou střelou po rohovém kopu představil Phllips, ale jeho projektil gólman Likavič dokázal vychytat.

Tento úvodní nápor Chorvaté přečkali bez úhony a postupem času se jim tak dařilo zápas herně vyrovnat. Jenomže na rozdíl od soupeře si Chorvaté tolik příležitostí nevytvořili, za zmínku snad stojí pouze Perišičovo nepřesné zakončení.

To, že Abngličané vstoupili lépe do tohoto zápasu nakonec, sami podtrhli až po změně stran, kdy konkrétně v 57. minutě předvedli rychlou přes aktivního Phillipse až ke Sterlingovi, kterému se tak tehdy zblízka povedlo prstřelit gólmana Livakoviče, 1:0 pro Anglii. Za chvíli to mohlo být o dvě branky, kdybyb kapitán Kane nepřestřelil chorvatskou svatyni. Stejně se do chorvatské sítě netrefil anu Mount z přímého kopu. Blízko k vyrovnání byl na druhé straně Rebič, jenže ten z ideální pozice střílel mimo.

Fanoušci ve Wembley pak byli svědky historického momentu, když v 82. minutě přišel na hřiště místo Kanea teprve sedmnáctiletý Bellingham, jenž se tak stal nejmladším fotbalistou vůbec, ktetrý kdy nastoupil na mistrovství Evropy.

Do závěrečného hvizdu už se ale nic zásadního v Londýně nestalo a tak se tedy mohli Angličané radovat ze tří bodů.

V rámci 1. kola skupiny D se utkají ještě Češi se Skotskem a to v pondělí v 15:00 na stadionu v Glasgow.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (13.6.2021):

Anglie - Chorvatsko 1:0 (0:0)Branka: 57. Sterling

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal Raheem Sterling (fotbalista)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy