Bude hrát jednou fotbalová Sparta na Strahově? Ráda by tam vybudovala národní stadion

Plány vedení fotbalové pražské Sparty jsou smělé. Jednou se přesunout z Letné na Strahov a právě tam hrát své domácí zápasy. Proto by chtělo na mstě, kde momentálně stojí chátrající Stadion Evžena Rošického, vybudovat nový národní stadion, kde byb se vešlo 30 000 diváků a kde by své zápasy mohla hrát vedle Sparty i česká fotbalová reprezentace. Už během minulého týdne nabídla Sparta finanční pomoc Fotbalové asociaci ČR (FAČR), která dlouhodobě dluží za užívání strahovského stadionu České unii sportu (ČUS) a Českému atletickému svazu (ČAS). FAČR ale tuto nabídku odmítla s tím, že dluhy nakonec uhradí ze svého.

"Nabídli jsme FAČR podmínky financování, které byly v podstatě nejlepší, respektive s nejnižším úrokem ze všech zúčastněných nabídek. Nicméně FAČR se to rozhodl financovat z vlastních zdrojů. V tuto chvíli nevím, jak se situace bude vyvíjet," nechal se v pondělí k tomuto čtvrtečnímu rozhodnutí FAČR slyšet generální ředitel pražské Sparty František Čupr a pokračoval: "Byl jsem trochu překvapený, že reakce FAČR byla spíše vlažná. Pokud by za mnou někdo přišel a řekl mi, že mi postaví nový stadion za čtyři miliardy, asi bych měl poměrně velkou radost, což se nestalo. Doufám, že jednání budou pokračovat, protože stále mi to přijde jako smysluplný projekt jak pro český fotbal, tak i pro nás."

Jak František Čupr, jenž se k výstavbbě Národního stadionu jako jeden z mála fotbalových činovníků vyjadřuje takto otevřeně, o tomto projektu a o tom, že by se o jeho zrealizování postarala pražská Sparta, bavil už s bývalým vedením fotbalové asociace. "Vzhledem k tomu, že v České republice dlouho existovala poptávka po národním stadionu, která nicméně nikdy nebyla přijata ať už z vládních, nebo fotbalových struktur, a nikdy nedošlo k tomu, aby kdokoli tady chtěl postavit národní stadion, tak jsme se do toho vložili my jako Sparta. Řekli jsme, že i vzhledem k tomu, že na Strahově máme tréninkové prostory, umíme si představit, že bychom na Strahově postavili národní stadion s kapacitou 30.000 diváků plus. Toto téma bylo otevřeno," řekl.

Podle sparťanského funkcionáře je minimální šance na to, že by se měla infrastruktura aktuálního domácího stadionu pražské Sparty na Letné měla jakkoli významně zlepšit. Připomeňme, že poslední představba letenského stadionu se konala již před 27 lety a trvanlivost¨tohoto stadionu se tak chýlí ke konci. Mělo by v tomto ohledu jít o rok 2030. 

"Hrát na novém stadionu by pro nás bylo řešením. Tuto nabídku jsme následně poslali i novému vedení FAČR. Vzhledem k tomu, že se objevila otázka vyplacení historických závazků, které má Fotbalová asociace vůči Českému atletickému svazu a České unii sportu, nabídli jsme financování," sdělil Čupr a dodal: "V žádném případě to nebylo podmíněno tak, že my vám dáme financování, abyste si vyřešili závazky, a vy nám musíte umožnit postavit národní stadion. Nabídka byla koncipována tak, že zde od nás máte na rok a čtvrt nabídku velice levného financování, abyste si zvládli vyřešit svoje dluhy, problémy a v horizontu tohoto období bychom se pobavili o tom, jestli bychom našli společnou řeč na téma výstavby národního stadionu."

Že současný stav Stadionu Evřena Rošického je opravdu tristní, o tom samozřejmě muž, jenž je vedení pražské Sparty od září 2018, ví. "Nedá se tam hrát žádné větší utkání. Hraje tam naše 'béčko'. Kapacitně je to maximum, které je stadion schopen zvládnout. Už dříve jsme vytvořili časový rozvrh, kde jsme prezentovali Fotbalové asociaci, že poskytne pozemky s právem výstavby fotbalového stadionu. Žádná jiná infrastruktura by se tam nestavěla. My jako Sparta bychom se zavázali k tomu, že zde postavíme národní stadion s kapacitou minimálně 30 000 diváků, což by bylo předmětem diskuze s FAČR," řekl Čupr.

"Stadion by byl využíván i pro domácí zápasy Sparty. Fotbalová asociace by měla povinnost zde hrát reprezentační zápasy. Příjmy z ticketingu, případě z dalších služeb, které by byly na stadionu poskytovány, by byly příjmy Sparty. Fotbalová asociace by samozřejmě měla všechna místa, skyboxy, VIP místa, která musí mít. Současně bychom ročně platili pravidelný nájem z těchto pozemků, jehož výše by byla předmětem diskuze," prozradil dál sparťanský generální ředitel.

Ten měl tuto nabídku za výhodnou jak pro Spartu, tak pro asociaci. "Český fotbal by dostal národní stadion s velkou kapacitou, kde by se mohly hrát naše mezistátní utkání a kde by se teoreticky mohlo konat i finále Evropské ligy, případně Evropské konferenční ligy, protože s touto kapacitou by tato možnost byla. Měli bychom novou infrastrukturu, nový stadion pro naše zápasy. Současně by Fotbalová asociace ještě dostávala dostatečné příjmy z pronájmu. Přišlo nám to jako atraktivní nabídka, protože u výstavby nového stadionu se bavíme o třech čtyřech miliardách korun. Není návratná investice. Nedokážu si představit, že by se čtyři miliardy korun vrátily. Důvod je pro nás jasný, fanouškům bychom nabídli kvalitní infrastrukturu na novém stadionu. Proto tato investice," zakončil Čupr.

Dodejme, že výstavbu Národního stadionu řeší český fotbal už dlouhou dobu a kromě Strahova se v souvislosti s ním mluvilo o dalších možných lokalitách jako například o Stodůlkách či o Letňanech. Nikdy se však neuskutečnila a to především proto, že asociace marně žádala stát o to, aby projekt spolufinancoval. V tomto ohledu tak k tomu byla nejblíže v době, kdy byl českým premiérem Jiří Paroubek.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy