Bývalý sparťanský boss Mach zpátky na Letnou? Po kolapsu v Evropě psal o koupi

Čtvrteční výbuch fotbalové Sparty ve 2. předkole Evropské konferenční ligy proti Vikingu Stavanger vyvolal pochopitelně značnou vlnu emocí jak u fotbalových expertů, tak především u příznivců pražského klubu, kteří byli v očekávání zvláště po příchodu nového dánského kouče Briana Priskeho. Rozhodně nejzajímavější reakci přidal na svém twitterovém účtu někdejší majitel letenského klubu Petr Mach. Ten totiž naznačil, že o koupi Sparty v budoucnu uvažuje.

Petr Mach, pod jehož vedením se Sparta trasformovala z občanského sdružení na akciovou společnost, byl výraznou postavu v českém fotbalovém zákulisí na počátku samostatné české ligy, když v letech 1992 až 1996 byl majitelem a prezidentem pražské Sparty. Nyní by se po více než čtvrtsoletí do klubu mohl pomalu vracet.

Alespoň se to tak dá vyčíst z jeho tweetů reagující na další z řady neúspěchů Sparty v předkolech evropských pohárů. "Tak již 16 let zmaru na Spartě. Už to prodejte a dejte Spartě svobodu. Nejste Sparťani, nikdy jste nebyli a nikdy nebudete. Ta ostuda, kterou Spartě děláte, je již dávno neúnosná," uvedl v prvním z tweetů, ve kterém připomněl, že právě 16 let Spartu vlastní Daniel Křetínský a právě pod jeho vedením se výraznějšího úspěchu v pohárech Sparta nedočkala, především se nedočkává ligových titulů a následných bojů o Ligu mistrů, ve které byla naposledy již v roce 2005.

V reakcích na tento tweet pak příznivci Sparty dokonce prosí bývalého sparťanského bosse, aby se do Sparty vrátil. "Tak jo. Přes tisíc lidí shlédlo můj názor. To znamená, že budu pokračovat. Mám pro ně nabídku. Nebude přijata, z důvodu poměřování velikosti pinďourů. Jsou mnohem bohatší, to ano. Ale počkám si, protože doba je taková,vzláštní. Uzraje. Kupec existuje, reálně," přidal nekdejší držitel 91 % akcií v letenském klubu záhy druhý, ještě zajímavější tweet.

Přestože to z těchto tweetů vypadá, že by chtěl být podle všeho být jednou v budoucnu Petr Mach jedním ze zájemců, v následném  rozhovoru pro server isport.cz, uvedl svá lova na pravou míru: „Takhle to myšleno nebylo. Šel bych do toho, kdybych na to měl peníze. A zatím je bohužel nemám. (směje se) Musím počkat. V každém případě vím, že by o klub v určitých kruzích zájem byl. Nemohu ale nic prozrazovat, ani za ně mluvit. Jsou to mí obchodní partneři, kteří by rádi klub koupili a udělali z něj zase Spartu. Vždyť tohle není možný!" nechal se slyšet Mach v rozhovoru.

Připomeňme, že Mach má za sebou i kontroverzní minulost, jelikož byl na začátku nového tisíciletí odsouzen na 5,5 roku nepodmíněně do vězení a to za celní delikt, kterého se měl dopustit při nákupu luxusního vozu BMW. Vyfasoval k tomu navíc ještě i třítisícovou pokutu. Mach na to pak tehdy reagoval tak, že se jedná o komplot tzv. justiční mafie. Nakonec byl díky dobrému chování z pankráckého vězení propuštěn po 2,5 letech.

Kromě toho byl také stíhán za údajný úvěrový podvod z počátku 90. let, přičemž soudní řízení trvalo dlouhých deset let a nakonec byl osvobozen. Protoo se pak rozhodl s českým státem soudit za neoprávněné stíhání.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Petr Mach (podnikatel) AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy