Češi se na úvod baráže o fotbalové MS utkají se Švédy. Pak možná Rusko nebo Polsko

V pátek se v sídle Mezinárodní fotbalové federace FIFA v Curychu losovala baráž o fotbbalové mistrovství světa, které se v roce 2022 uskuteční v Kataru. To ale až v listopadu a v prosinci. V březnu je na programu právě baráž a v ní se nakonec po pátečním losu čeští fotbalisté střetnou se Švédskem na jeho půdě. Zároveň je jisté i to, že v případě postupu do barážového finále budou Češi hrát opět venku a to buď v Rusku nebo v Polsku.

V osudí možných soupeřů pro český tým byli takoví fotbaloví giganti jako Itálie či Portugalsko. Právě tuto dvojici si nepřál ani nikdo z fanoušků, ani nikdo ze samotné české fotbalové reprezentace. Dále tu opět byla možnost odcestovat na britské Ostrovy, konkrétně buď do Skotska nebo do Walesu. Nakonec z toho všeho vyšla pro výběr kouče Jaroslava Šilhavého cesta na sever, tedy do Švédska. A proč bude jeho mužstvo dvoukolovou baráž, přičemž každé kolo se bude hrát jednozápasově, začínat venku. Tým se totiž nacházel mezi nenasazenými.

Připomeňme, že do baráže se český tým dostal i přesto, že ve své kvalifikační skupině skončil až třetí. K postupu mu totiž pomohla výhra ve své skupině v rámci Ligy národů, která se hrála už loni na podzim.

Pokud se podíváme blíže na systém této fotbalové baráže, tak ta je rozdělena tří skupin, ve kterých se střetne vždy ten dvojice nasazených týmů proti dvojici nenasazených. Vítězové těchto z těchto soubojů se pak spolu utkají ve finále. Je tak tedy ve hře zaplnění tři prázdných účastnických míst na MS patřící Evropě.

Co se týče historie vzájemných duelů mezi Českem a Švédskem, tak Češi se s těmito Seveřany utkali celkem devatenáctkrát, přičemž z těchto duel jich Češi devět vyhráli, šestkrát v nich remizovali a čtyřikrát z nich odjížděli s prázdnou. Naposledy se oba týmy utkaly 29. března 2016. Tehdy se hrálo  ve Stockholmu 1:1 poté, co se v tomto zápasy ujaly střely Marcuse Berga a Matěje Vydry.

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že Čechům může tentokrát hrát do karet je to, že Švédům bude v souboji s Českem chybět jejich největší hvězda Zlatan Ibrahimovic, který tak bude stát kvůli žlutým kartám.

„Střední cesta! Všichni jsme rádi, že nás nenalosovali do céčka k Itálii a Portugalsku, což jsou extrémně silní soupeři. Všichni tři v našem pavouku jsou sice těžcí, ale pokud tam chceme hrát, měli bychom přes ně přejít. Hrozně důležité bude, aby všichni naši hráči byli na březen zdraví, rozehraní a ve formě. Pokud se dokážeme přiblížit výkonům ze začátku kvalifikace a na EURO, tak věřím, že máme šanci,“ okomentoval páteční los gólman národního týmu Tomáš Vaclík.

Kapitán Tomáš Vaclík se nechal slyšet následovně: "S losem jsem velmi spokojený. Vyhnuli jsme se dvěma největším gigantům, což bylo důležité jak v semifinále, tak v případném finále o mistrovství světa."

Podle záložníka Jakuba Jankta jsou šance na postup poloviční. "Švédové mají výborný a kompaktní tým. Skvěle brání, všichni měří metr devadesát, mají dobré individuality. Na neutrálním hřišti by to bylo 50 na 50. Takhle jsou ve výhodě, protože hrají doma. Postupová šance je 25 procent pro každý z týmů. Týmy jsou naprosto vyrovnané, může postoupit úplně kdokoliv. Nás to staví do nevýhody, že při případném postupu přes Švédsko dvakrát pojedeme ven. Bude rozhodovat štěstí, momentální forma a detaily. Stoprocentně je to lepší než venku Skotsko, Itálie nebo Portugalsko, to je jasné," uvedl konkrétně.

"Postupně se možnosti krátily a hrozilo, že můžeme narazit na Itálii nebo Portugalsko. Švédsko je papírově slabší soupeř než tito dva velikáni. Když všichni naši hráči budou ve formě a zdraví, určitě je šance se na mistrovství světa probojovat. Všichni pro to uděláme maximum," přidal pak jiný reprezentační záložník Michal Sadílek.

Trenérský štáb v čele s Jaroslavem Šilhavým mají jistotu. Budou u týmu minimálně do června

Přestože se ještě před pár dny nechal slyšet samotný předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek, že není spokojen s tím, že mužstvo v kvalifikaci skončilo až třetí. Na to sám kouč Jaroslav Šilhavý reagoval tím, že si tak chce o své budoucnosti v následujících dnech s Petrem Fouskem popovídat osobně. „Podrobné vyhodnocení působení reprezentace v kvalifikaci o postup na mistrovství světa bude na programu výkonného výboru,“ řekl k tomu Fousek.

Vypadá to však, že bude mít Šilhavý a spol. důvěru až do června příštího roku a budou se tak všichni věnovat jedinému cíli. Připravit se na baráž a tu následně i zvládnout.

Los play off o MS:

Semifinále:

Skotsko - UkrajinaWales - RakouskoRusko - PolskoŠvédsko - ČRItálie - Severní MakedoniePortugalsko - Turecko

Finále:

Wales/Rakousko - Skotsko/UkrajinaRusko/Polsko - Švédsko/ČRPortugalsko/Turecko - Itálie/Severní Makedonie

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy