Češi si z Kazaně odváží povinnou výhru nad Bělorusy. Navzdory ne příliš vábnému výkonu

Pro české fotbalové reprezentanty je úkol pro zbytek kvalifikace na MS 2022 jasný. Po páteční domácí remíze 2:2 s Walesem musí svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého bezpodmínečně porazit zbývající dva soupeře, tedy nyní Bělorusy a v polovině listopadu Estonce, aby se dostali na druhé místo kvalifikační skupiny E a zajistili si tak postup do baráže. První krok se v pondělí Čechům vydařil, tedy alespoň výsledkově. Díky gólům Patrika Schicka a Adama Hložka, jenž tak konečně protrhl střeledckou smůlu z posledních týdnů a proti Bělorusku se tak trefil poprvé v reprezentačním dresu, tak tedy Češi porazili Bělorusko v ruské Kazani 2:0. Výkon to ale jinak nebyl kdovíjaký.

Málokdo však v poněkud topornějším výkon většiny českých reprezentantů v zápase proti Bělorusku vynikal jako záložník Michal Sadílek.To byla ostatně jedna ze čtyř změn, kterou provedl před utkáním v Kazani oproti pátečnímu duelu v Edenu trenér Šilahavý. Ten totiž ještě do sestavy nově zasadil Matěje Vydru a do obrany ještě Zimu s Wiesnerem, pro něhož tak byla reprezentační premiéra v základní sestavě.

Zpátky ale k velmi aktivnímu Sadílkovi. Byl opravdu hodně vidět na kazaňském pažitu, nejen svou aktivitou a během, ale i svým presinkem a aktivním nabízením se spoluhráčům. V podstatě během prvních dvaceti minut Češi neustále hledali nějakou skulinku v běloruské obraně, ovšem dlouho marně. Až tedy na řadu přišla 22. minuta utkání, kdy právě Sadílek využil prostru, který mu protihráči darovali, parádním obloučkem do šestnáctky našel připraveného Schicka a ten svým již typickým způsobem konečně otevřel skóre, 1:0 pro Česko.

Rozhodně se ale mohlo bjít o poločasu do kabin za daleko většího brankového rozdílu, neboť běloruská defeziva nebyla zrovna z těch nejpevnějších. Hned čtyři minuty po první přesné trefě se do šance po brejku řítil Vydra, jenže ten pak v souboji jeden na jednoho gólmana Pavjučenka nepřekonal.

Že ten český výkon ani tentokrát nebyl skutečně bůhvíjaký, dokládá ten fakt, že Češi sice měli po většinu prvníí půle územní převahu, ale než aby přímočaře rozvinuli nějakou útotčnou akci, příliš zdlouhavě obehrávali běloruský bránící val a to i na své obranné polovině. A proto tak nemohlo nikoho překvapit, že do přestávky zamířily na běloruského brankáře pouze tři střely.

Tento obraz hry se příliš neměnil bohužel ani po obrátce. A to i přesto, že se čeští hráči očividně snažili čím dál více směřovat balóny na kanonýra Patrika Schicka. V 58. minutě byla opět k vidění spolupráce mezi českým legionářem v bundesligovém Leverkusenu a Michalem Sadílkem z nizozemského Twente. Ten opět tehdy tomu prvně jmenovanému nahrál do volného prostoru, ale gól z toho tentokrát nebyl. Schick svým obloučkem přestřelil branku.

Nakonec přeci jenom díky Schickovi opadl druhý gól českého týmu. V 65. minutě utkání se totiž běoruská obrana zajímala právě spíše o bundesligového plejera, než aby se zajímala i o Adama Hložka, jenž dostal míč právě od Schicka a i když mu k tomu pomohla teč bránícího Bělorusa, mohl se radovat konečně po dnech čekání z branky. A nejen tak ledajaké. Jedná se o jheo první trefu v reprezentačním dresu.

V následujících minutách hry se snažili i Bělorusové alespoň zkorigovat pro ně nepříznivý stav, deset minut před závěrečným hvizdem ale Pečenin ve slibné akci poslal míč před Vaclíkovu svatyni, kde však nebyl nikdo z jeho spoluhráčů.

Po zápase se opět dalo k výkonu českého mužstva řííct staré známé fotbalové rčení o tom, že "důležité jsou body a je jedno jak". První povinné tři z celkových šesti má po pondělku družina Jaroslava Šilhavého v kapse. Nicméně poté, co v souběžně hraném zápase kvalifikační skupiny E Wales porazil Estonsko 1:0, bude se muset i přes případnou výhru nad Estonskem spolehnout v listopadu v boji o druhé místo na Belgii, která se v závěru skupiny představí ve Walesu.

Konečný výsledek:

Bělorusko - ČR 0:2 (0:1)Branky: 22. Schick, 65. Hložek

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 3 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benzin a nafta pokračují ve zdražování. V dubnu může stát litr přes 40 korun

Vývoj cen pohonných hmot v Česku se v březnu obrátil, zlevňování vzalo zasvé. Benzin za posledních sedm dní zdražil o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr. Cena nafty stoupla méně, konkrétně o 12 haléřů na 38,53 koruny za litr.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy