Český klubový fotbal přišel o možnost pěti účastnických míst v pohárové Evropě

Fotbalová Slavia bojovala ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s Feyenoordem Rotterdam za celý český klubový fotbal. Kdyby totiž Pražané ve čtvrtek postoupili do semifinále tohoto evropského poháru, zajistili by tím pro Česko pět účastnických míst v evropských pohárech v přespříští sezóně 2023/24. Protože se to ale slávistům nepodařilo, znamená to tedy, že právě v přespříští sezóně bude mít právo postoupit do evropských pohárů kvarteto českých klubů.

Pro to, aby mohl český klubový fotbal pomýšlet na pět účastnických míst v evropských pohárech, musel se český klubový fotbal dostat v rámci tzv. koeficientním žebříčku dostat na 15. místo, které právě toto zaručuje. Vpadnutí Slavie ve čtvrtfinále Evropské konfereenční ligy ale znamená, že na tuto příčku Češi nedosáhli.

Čechům tak nenahrál ani ten fakt, že ty země, které jsou vžebříčku před nimi, tedy Řecko a Norsko, už své zástupce v evropských soutěžích neměly. Právě tyto dvě země se taktéž snažili o to dostat se na tolik kýženou patnáctou pozici. Nakonec to v žebříčku skončilo následovně: na 15. místě skončilo Řecko, na které šestnáctým Čechům zbývalo 0,4 bodu. Sedmnáctí pak skončili Norové, kteří zase pro změnu na Čechy ztrácí 0,55 bodu.

Připomeňme, že již dříve Češi ztratili možnost pěti účastnických míst i pro nadcházející evropskou pohárovou sezónu 2022/23 a i tehdy tak bude v pohárové Evropě k vidění jen čtveřice českých klubů.

Stane se tak v příští sezóně poprvé od ročníku 2014/15 bude mít český kubový fotbal v Evropě jen čtveřici mužstev, čímž tak také ztrácí jedno ze dvou kvalifikačních míst v Lize mistrů. Nově tak tedy o Ligu misdtrů bude bojovat jen vítěz české Fortuna ligy, kluby od 2. do 4. místa pak bude čekat boje o Evropskou konferenční ligu.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy