Etická komise UEFA rozhodla. Na Arsenal Kúdela nesmí, stejně však nemůže kvůli nosu

Ostře sledovaný případ údajného rasismu slávistického stopera Ondřeje Kúdely během odvetného osmifinále Evropské ligy na stadionu Glasgow Rangers se dostal před Etickou a disciplinární komisi UEFA. Ta preventivně potrestala Kúdelu stopkou na jeden zápas a nebude tak moct odcestovat na čtvrteční zápas čtvrtfinále Evropské ligy do Londýna, kde se Pražané utkají s Arsenalem. Na Emirates Stadium se ale stejně Kúdela neobjeví a to už jenom kvůli zhmožděnině nosu, kterou mu způsobil v reprzetačním duelu s Walesem Gareth Bale. Kromě toho také UEFA vyšetřuje hráče Glasgow Rangers Glena Kamaru za jeho údajné pozápasové napadení Ondřeje Kúdely.

Jak uvádí v úterý ve svém prohlášení fotbalová Slavia, vyšetřovatel UEFA nenašel žádný jasný důkaz o tom, že by měl Ondřej Kúdela během zápasu s Glasgow Rangers rasisticky urazit soupeře Glena Kamaru. Naopak se začal zabývat napadením Ondřeje Kúdely ze strany Glena Kamary, ke kterému mělo dojít před zraky obou trenérů Stevena Gerrarda i Jindřicha Trpišovského po zápase v útrobách stadionu. Proto tak nyní začal finského středopolaře tmavé pleti vyšetřovat.

Do velikonočního pondělí měl vyšetřující inspektor UEFA vypracovat zprávu o incidentu v Glasgow a záhy na to tak UEFA spustila řízení. Co se týče Ondřeje Kúdely, tak ten je podezřelý z porušení článku 14 disciplinárního řádu zabývající se rasismem či článku 15, kde se pro změnu hovoří o urážení hráčů a jiných osob v zápase.

Ve zprávě, kterou zpracoval vyšetřovatel UEA a kterou už získala fotbalová Slavia, se však píše o tom, že rasismus ze strany Ondřeje Kúdely nebyl nikterak dokázán. Během vyšetřování vypovídal proti Kúdelovi i Kamarův spoluhráč Bongani Zungu. Ten uvedl, že rasismus z úst Kúdely slyšel. "Verbální incident na hřišti mezi Kúdelou a Kamarou nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. Inspektor UEFA uzavřel, že vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky Kúdely, není podepsaný inspektor schopen potvrdit nebo vyvrátit popis události Kamarou nebo Zunguem," uvedla v úterý Slavia.

Jen pro připominutí, údajný rasismus měl z úst Kúdely zaznít v 87. minutě odvety osmifinále, které Slavia hrála na hřišti Glasgow Rangers. To se hrálo především ze strany domácích dost tvrdě až brutálně a nakonec ze soutěže vypadli poté, co tedy doma prohráli se Slavií 0:2. Po zápase pak měl při společném setkání Kamara napadnout Kúdelu, což je zaznamenáno i ve zprávě delegáta. Podle Kúdely sice Kamaru vulgárně urážel, rasismu ale od začátku odmítá.

"Věc byla postoupena k dalšímu řízení před kontrolní, etickou a disciplinární komisí UEFA, která nyní musí posoudit všechny důkazy, zda došlo k urážce nebo inzultaci s rasovým podtextem. Inspektor UEFA současně navrhl disciplinární postih Kamary za jeho vážný fyzický útok proti Kúdelovi, k němuž došlo po zápase," pokračuje ve svém úterním prohlášení Slavia.

Ondřej Kúdela by však do Londýna neodcestoval ani tehdy, kdyby mohl a žádný trest od UEFA by nedostal. V současnosti totiž trpí horečkami a bere antibiotika poté, co má zhmožděninu nosu po zákroku Garetha Balea, jenž se stal během nedávného kvalifkačního souboje mezi Walesem a Českem. Pražané v minulých dnech navíc zvažovala, zda svého hráče pustit na Ostrovy z bezpečnostních důvodů.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Ondřej Kúdela UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy