Fotbalistům Slavie se špatně vyhodnotily testy. Jejich karanténa se tak ruší

Dá se říct, že v celku zbytečně se odložil středeční zápas fotbalové Fortuna ligy mezi Zlínem a pražskou Slavií. Stalo se tak tehdy proto, že se hned u devíti hráčů sešívaného klubu objevil pozitivní test na koronavirus. Nyní je ale všechno jinak. Pražská hygienická stanice totiž v pátek zrušila karanténu fotbalistů Slavie a to poté, co se přišlo na to, že původní testy byly chybně vyhodnoceny soukromou laboratoří. Kontrolní hodnocení všech odběrů totiž vyšlo negativně. Informaci, kterou vydala v tiskové zprávě samotná Pražská hygiena, potvrdilna svém Twitteru i nejvyšší boss klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík.

Pro fotbalisty Slavie tak celá nastálá situace znamená následující: karanténa se u nich momentálně ruší a mohou se tak začít opět připravovat na další ligové zápasy, tedy na zápasy s Bohemians 1905 (doma v neděli) a s Viktorií Plzeň (ve středu v Plzni). Už v sobotu pak čekají svěřence kouče Jindřicha Trpišovského pravidelné povinné předzápasové odběry.

"Hygienická stanice hlavního města Prahy byla dnešního dne informována o výskytu nesprávného hodnocení u odebraných vzorků části fotbalistů týmu Slavie Praha na přítomnost viru SARS-CoV-2 způsobujícího onemocnění covid-19 prováděného jednou ze soukromých laboratoří. Zatímco původní závěr laboratoře pozitivitu všech odebraných vzorků opakovaně potvrzoval, opravené hodnocení laboratoře naopak vyšlo u všech vzorků negativně," cituje tisková zpráva Pražské hygieny jejího mluvčího Zbyňka Boublíka.

"Na základě nastalé situace, v zájmu objasnění celé záležitosti, nechala pražská hygiena hodnocení provedená soukromou laboratoří ověřit Národní referenční laboratoří pro SARS-CoV-2 při Státním zdravotním ústavu. Ověření konstatovalo negativitu všech vzorků. Okolnosti a příčiny původního hodnocení soukromé laboratoře v dané chvíli nejsou známy," pokračoval.

Připomeňme, že už v předešlých dnech se nechal šéf Slavie Jaroslav Tvrdík slyšel, že ho překvapil tak vysoký počet pozitivně testovaných hráčů a to proto, že žádný z nich nepociťoval příznaky nemoci covid-19. To byl také důvod, proč se vedení klubu rozhodlo ke kontrole těchto testů. "PCR testy u laboratoře UEFA Synlab, rozbory krve i testy v Národní referenční laboratoři potvrdily, že A-tým Slavie je zcela v pořádku. Potvrdil se tak názor klubu, že k tak plošné nákaze nemohlo vůbec dojít," uvedl v pátek Tvrdík.

Následoval pak krok, který málokdo chápal a to takový, že zatímco Slavia kvůli pouhým devíti, tehdy ještě pozitivním, hráčům ve středu ligu nehrála, Opava se čtrnácti nakaženými v Liberci nastoupila. Hygienici mají oba případy za odlišné. U Slezanů se totiž jednotlivé případy objevovaly v delším časovém horizontu, Slavie měla rázem oněch devět "nakažených". Podle mluvčího hygieny navíc měli vysokou virovou nálož.

Co se týče zmiňované Opavy, tak její fotbalisty poslala ve čtvrtek Moravskoslezská hygienická stanice do karantény a tudíž se tak nebudou konat její zbylé dva ligové zápasy v tomto roce a to se Spartou a Bohemians 1905. Byly nakonec odloženy na neurčito.

Sdílejte článek

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR sk slavia praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy