Kúdela chce uzavřít kauzu údajného rasismu. Stahuje svou žalobu u arbitráže

Každý český fotbalový fanoušek si pamatuje, čím žil před rokem. Tehdy totiž vypukla kauza údajného rasismu ze strany slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči Glenu Kamarovi ve vyhrocené zápase odvety osmifinále Evropské ligy mezi Glasgow Rangers a Slavií. Tehdy byl Kúdela za údajný rasismus obviněn ze strany hráčů skotského klubu, kromě toho měl po zápase ještě dostat od Kamary za přítomnosti tehdejšího trenéra Rangers Stevena Gerrarda i za účasti zástupců UEFA pěstí ve chvíli, kdy se obě strany situaci urovnat. Zatímco Kamara dostal třízápasový distanc od UEFA, Kúdela si nezahrál na následujících deseti evropských zápasů včetně těch na evropském šampionátu. Nyní by rád tuto vleklou kauzu uzavřel a proto tak stahuje svou žalobu u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS).

Tento krok oznámila v pátek advokátní kancelář zastupující Ondřeje Kúdelu Urban & Hejduk. Stalo se tak jen krátce poté, co ve Skotsku tamní orgány rozhodli, že Kúdela nebude za svůj údajný rasismus na Ostrovech trestně stíhán.

"Po dohodě s klientem podáme ještě dnes zpětvzetí odvolání proti disciplinárnímu rozhodnutí UEFA k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Respektujeme přání klienta na ukončení celé záležitosti," nechal se slyšet k nejnovějšímu kroku Ondřeje Kúdely advokát právě z kanceláře Urban & Hejduk René Cienciala.

To, že Kúdela nebude ve Skotsku trestně stíhán kvůli této kauze, samotný fotbalista pochopitelně přivítal. "Jsem rád, že tato linie příběhu skončila. Celá kauza se táhne strašně dlouho, já se přitom chci soustředit jen na fotbal. Rád bych to už definitivně uzavřel, a proto jsem po dlouhé úvaze a dohodě s klubem řekl svým právníkům, aby zastavili probíhající mezinárodní sportovní arbitráž," sdělil k tomu Kúdela a pokračoval: "Uvědomuji si, že byla chyba za Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto."

O tom, že Kúdela nebude nakonec tedy trestně stíhán, informovaly v předešlých dnech server The Athletic a deník Daily Record. "Po pečlivém zvážení všech skutečností a okolností případu včetně dostupných důkazů se prokurátor rozhodl, že nepodnikne žádné další kroky. Pokud by se ale v budoucnu objevily nové důkazy, může případ znovu otevřít," citovala média mluvčího státního zastupitelství.

Kromě toho, že trestně stíhán nebude Kúdela, se trestního nemusí bát ani Glen Kamara za jeho údajnou ránu pěstí. "Můj klient je šťastný, že je celá záležitost u konce. Rasismus nemá ve fotbale místo a děkujeme všem spoluhráčům, klubu i fanouškům po celém světě za podporu," řekl k tomu Kamarův advokát Aamer Anwar.

Pro připomenutí, celý incident byl pouhým vyvrcholením vyhroceného zápasu v Glasgow. Ten se vedl od samého začátku velmi tvrdě především ze strany domácích, za zmínku stojí kop do obličeje gólmana Ondřeje Koláře ze stany Kemara Roofea, jenž byl za to vyloučen. A vyloučen byl během zápasu ještě jeden domácí fotbalista.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) UEFA sk slavia praha Ondřej Kúdela Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy