LFA bude s vládou jednat o restartu ligy v pondělí, Svoboda požaduje zvýšení počtu osob

Od čtvrtečního večera je k vidění nejen na tuzemských fotbalových fanoušcích, ale i u lidí z vedení Ligové fotbalové asociace (LFA) coby zřizovatele prvních dvou nejvyšších fotbalových soutěží u nás větší úsměv na tváři. Může za to především ten fakt, že z úst vládních představitelů právě ve čtvrtek večer zaznělo, že by se sportovní akce v Česku mohly uskutečnit už 25. května a nikoli až 8. června, jak se původně plánovalo. Důvodem je zrychlení postupného uvolňování vládních opatření, ke kterému nyní Vláda ČR přistoupila. LFA bude tak v pondělí s vládou jednat o podrobnostech restartu tuzemských fotbalových profesionálních soutěží a tudíž i o maximálnímm počtu osob, které by se mohly jednotlivých zápasů bez diváků zúčastnit. V tomto ohledu se dosud mluvilo o padesáti osob, šéf LFA Dušan Svoboda ale žádá o navýšení na 130.

V pondělí 27. dubna také kromě toho, že LFA začne jednat s vládou o fotbalových soutěžích, zasedne Ligový výbor, na kterém hodlá LFA řešit další možný vývoj situace. V rozhovoru pro Českou televizi Dušan Svoboda už ale stihl prozradit, že se bude snažit vyjednat navýšení maximálního počtu osob na jednotlivých fotbalových zápasech tak, aby mohl být každý zápas bez diváků vůbec uskutečněn. "Je trochu těžké to říci paušálně. K organizačnímu zajištění utkání na stadionu pro dvacet tisíc nebo pro sedm tisíc lidí potřebujete trochu jiný počet lidí. Ale když to mám říct generálně, tak nějakých zhruba 130 lidí je nějaká spodní hranice, kdy to utkání jste schopní zorganizovat i s tím, že jste schopní zprostředkovat kontakt s médii," řekl konkrétně Svoboda.

Podle něj by v případě maximálního počtu 50 až 100 zúčastněných osob by fotbalové zápasy, i když by byly bez diváků, šly jen stěží zorganizovat.

"Byli jsme schopní zápasy uspořádat i v tomto limitu, ale to bylo opravdu už hodně za hranou. Bez přítomnosti médií. Když tam nejsou fanoušci, tak naopak přítomnost médií je důležitá. Takže když se budeme bavit o nějakých 130, 140 lidech, jsme schopní zajistit utkání v nějakém standardu," řekl k tomu Svoboda, který zároveň přivítal zrychlené uvolňování, ke kterému česká vláda přistoupila. "Určitě je to pro nás dobrá zpráva. Možná ještě podstatnější zpráva je, že se k tomuto datu, které tomu předchází, umožňuje svým způsobem plnohodnotný trénink. Je důležité, než se spustí ostré soutěžní zápasy, aby byl hráčům umožněný plnohodnotný trénink. S těmi souboji, kontaktem. Bez toho se ostré zápasy spustit nedají. Riskovali bychom zranění hráčů. Tohle je dobrá zpráva ze včerejška. Díky tomu se znovuspuštění profesionálních soutěží blížíme."

Podle slávisty Coufala je největším problémem pro fotbalisty zvýšená zátěž

Fakt urychlení postupného uvolňování pohopitelně vítají i samotní fotbalisté. Například slávista Vladimír Coufal se nechal slyšet, že by pro něj rozhodně nebyl problém do zápasu nastoupit.

"Trénujeme týden. Nehráli jsme nějakou průpravnou hru, ale věřím, že v nějakém režimu by to asi šlo, protože automatismy v sobě máme a trenéři to do nás hustí pořád. Takže si myslím, že bychom to zvládli, i když by to asi nebyla nějaká top úroveň. Ale určitě bychom se dostali na nějaké procento výkonnosti a myslím, že by to nebylo zas tak špatné," řekl přesněji Coufal, který ovšem vidí potíž ve zvýšené zátěži poté, co museli být fotbalisté nuceni o dlouhé pauze trénovat pouze doma individuálně. Díky tomu tak může fotbalistům hrozit snadno zranění.

"To je druhá věc, jak se k tomu přizpůsobí tělo, když půjdete po období okleštěného tréninku rovnou do ostrého zápasu. To záleží na každém individuálně," reagoval těmito slovy Coufal na dosavadní trénování ve skupinkách po osmi lidech. V takovém  režimu se může trénovat teprve od pondělí tohoto týdne. Nicméně, i takový způsob trénování Coufal vítá. "Lepší než běhat po lese, čehož jsme měli už dost. I když souboje a hra trochu chybí, ale věřím, že postupně k tomu dojdeme," dodal slávikstický obránce, jenž je zároveň i českým reprezentatem.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy