Maďaři doma obrali o body mistry světa Francouze, Němci ve šlágru porazili Portugalce

Letošní fotbalové mistrovství Evropy se v sobotu dočkalo jednak prvního velkého překvapení a jednak také asi dosud nejhezčího zápasu na tomto šampionátu. O to překvapení se nejprve postarali v rámci skupiny F Maďaři, kteří dokázali v Budapešti odehrát skvělou partii s úřadujícími mistry světa Francouzi, kteří se jen těžko dostávali přes maďarskou obranu a nakonec tak z toho byla remíza 1:1. Ve druhém zápase této skupiny se pak střetli Němci s Portugalci a jednalo se o jednoznačbně nejen nejgólovější, ale i nejhezčí utkání tohoto mistrovství. Fanoušci v Mnichově viděli celkem šest branek a přestože se úvod vydařil Portugalcům, kteří zásluhou Cristiana Ronalda otevřeli skóre, nakonec na německou mašinu nestačili a prohráli tak s ní 2:4.

Až po úvodní čtvrthodině se favorité z Francie dostali na delší čas k míči a začali tak trochu více dominovat na hrací ploše. Jako první se s výsledkem snažil něco udělat Benzema, ale jeho střelu dokázal gólman Gulácsi zastavit, a svou šanci pak v gól nepřetavil ani Mbappé, jenž pro změnu hlavičkoval mimo. Po uběhnutí první půlhodiny hry se do další příležitosti dostal Benzema, který tentokráte přestřelil a svou druhou možnost neproměnil po individuální akci Mbappé.

A tak přišel pro zemi galského kohouta přišel zasloužený trest. Po několika minutách strávených bez úspěchu na maďarské polovině totiž sami krátce před přestávkou inkasovali. Maďarům k tomu stačila jediná akce za celý poločas, nejprve si míč vyměnili Fiola se Sallaiem, kterému se podařilo uniknout bránícímu Pavardovi a nakonec přízemní střelou zakončil k tyči a následná euforie neznala mezí, 1:0 pro Maďarsko. Mimochodem, pro Francouze to byl první ikasovaný gól po 527 minutách.

Po návratu na hřiště bylo na Francouzích znát, že chtějí s nepříznivým výsledkem hned něco udělat a tak tedy hned z kraje půle zatlačili na Maďary. Nejprve zahrozil Pogba svým stříleným centrem, který ale brankář Gulácsi stačil vyrazit, v 59. minutě pak Dembélé trefil pouze brankovou konstrukci. Sedm minut na to se to ale Francouzům konečně podařilo. Ojedinělého zaváhání maďarské defenzivy tehdy dokázal využít Mbappé, jenž tak dostal balón do šestnáctky, ve kterého bránící Orbán nechtěně dostal ke Griezmannovi a ten už rozvlnil síť, 1:1.

K dalším možnostem, které by vedli ke druhé francouzské brance v zápase, ale jinak disciplinovaně branící Maďaři už po zbytek zápasu nepustili, za zmínku snad stojí jen situace v 82. minutě, kdy Gulácsi svým skvělým reflexem vychytal tvrdou střelu Mbappého.

Maďaři tak tedy uhráli velmi cennou remízu 1:1 a nadále tak můžou živit naděje na postup do osmifinále.

Portugalci i díky Ronaldovi dvakrát skórovali, ale nestačilo to. Němcům pomohli dvěma vlastňáky

V úvodních minutách zápasu v Mnichově chtěli Portugalci zabránit Němcům, aby do duelu vstoupili lépe, než jak tomu bylo v jejich předešlém zápase s Francouzi. Od začátku totiž měli Jihoevropané více ze hry a jako první takédostali balón do soupeřovy branky. Jenže tehdy tento gól ještě neplatil kvůli předešlému ofsajdu.

Až po čtvrthodině hry se ale fotbalistům z Pyrenejského poloostrova podařilo skórovat regulérním způsobem. Na začátku všeho byl odvrácený německý rohový kop, ze kterého Bernando Silva unikal až nakonec přihrál před německou branku Ronaldovi, jenž tak tedy otevřel gólový účet zápasu, 1:0 pro Portugalsko. Portugalský kanonýr se navíc svou třetí brankou na turnaji dotáhl na Patrika Schicka.

Trvalo to dvacet minut než se našim západním sousedům podařilo vyrovnat. Po centrovaném balónu na zadní tyč se rozhodl z voleje vypálit Gosens, po následném souboji Diasem s Havertzem si míč srazil do vlastní branky právě Dias, 1:1. Bohužel pro Portugalce to ale nebyl jediný vlastní gól v zápase. Za pár minut po Kimmichově vrácení balónu před portugalskou svatyni si pro změnu do vlastní sítě míč srazil Guerreiro, 2:1 pro Německo. Pro zajímavost, na letošním Euru padlo dosud už pět vlastních branek, tedy nejvíc v historii mistrovství Evropy

Portugalci se z otočení stavu nedokázali dostatečně vzpamatovat ani po přestávce. Nejprve na 3:1 navýšil v 51. minutě Havertz, který zužitkoval Gosensovu přihrávku. A pro aktivního Gosense přišla gólová odměna na řadu v 60. minutě.

O sedm minut později se sice ePortugalcům podařilo snížit poté, co Ronaldo vrátil míč před branku, do níž ho dopravil Jota a zdálo se tak, že by se mohli vrátit do zápasu. Nadějně vypadala dalekonosná střela střídajícího Sanchese, ale ten nastřelil jen tyč. Na drué straně jiný střídající hráč Goretzka pro změnu trefil břevno.

Stav úchvatného zápasu se už ale do konce utkání nezměnil a Němci se tak po úvodním zaváhání s Francouzi vrají zpátky do hry o postup.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (19.6.2021):

SKUPINA F:

Maďarsko - Francie 1:1 (1:0)Branky: 45.+2 Fiola - 66. Griezmann

Portugalsko - Německo 2:4 (1:2) Branky: 15. Ronaldo, 67. Jota - 35. Dias (vl.), 39. Guerreiro (vl.), 51. Havertz, 60. Gosens

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Cristiano Ronaldo Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy