Messi a spol. v úvodu Ligy mistrů narazili na Bruggy, Citizens vstřelilo šest gólů

Poprvé od přestupu Lionela Messiho z Barcelony do Paris Saint Germain se hvězdný Argentinec představil ve svém novém působišti v Lize mistrů. Ovšem ani se svými kolegy v základní sestavě Kyliánem Mbappém a Neymarem nepomohli Paříži ke třem bodům na hřišti belgických Brugg. Ty tak překvapivě s PSG remizovali 1:1. Ve druhém hracím dni byla možnost vidět i hodně gólových utkáních. Třeba to v Manchesteru, kdy tamní Citizens položily Lipsko 6:3 či v Lisabonu, kde zase tamní Sporting prohrál jasně s Ajaxem Amsterdam 1:5. Zajímavý duel se odehrhál i na Anfield Road, kde Liverpool hostil AC Milán a Reds tento duel, jenž dal vzpomenout na dvě finále Ligy mistrů z let 2005 a 2007 mezi těmito soupeři, nakonec vyhráli 3:2.

Asi málokterý fanoušek tipoval, že by duel mezi Bruggami a Paris Saint Grmain měl dopadnout jinak, než jasným vítězstvím Pařížanů. Zvlášť, když hosté z francouzské metropole přijeli se sestavou, v níž jste mohli naleznout hvězdné trio Mbappé, Messi a Neymar. Prvně jmenovaný z této trojice v zápase nejprve nahrál na gól, jenž vstřelil Herrera a ten tak poslal Paříž do vedení již po čtvrthodině hry. Jenže pokud někdo čekal, že se tím nastartují hosté k jasnému vítězství, ten se mýlil. Po skoro další čtvrthodině to už totiž bylo 1:1, když vyrovnal svým tečovaným zakončením Vanaken. K tomu, aby se do konce zápasu toto nerozhodné skóre změnilo, nepomohl ani Lionel Messi, jenž mimochodem nastoupil do 150. duelu v Lize mistrů. Blízko tomu byl krátce po vyrovnání, kdy trefil břevno a protože se v závěru zápasu netrefil ani Icardi v obrovské příležitosti, Bruggy mají z tohoto zápasu cenný bod.

To ambiciózní německý celek Lipsko nemá ani ten. Na hřišti Manchesteru City k nněmu nepomohl svým hattrickem ani Nkunku, jelikož na druhé straně barikády se našlo až šest různých úspěšných střelců včetně nové posily bleděmodrých Grealishe.

AC duel s Liverpoolem sice do poločasu otočilo, nakonec ale stejně  prohrálo

Na Anfield Road se ve středu večer očekával ostře sledovaný souboj. Vždyť se tam utkaly dva kluby, které v nedávné minulosti byly hned dvakrát spolu ve finále této evropské soutěže, tedy Liverpool a AC Milán. Že by se mohly dít věci mezi těmito soupeři i tentokrát, to naznačovaly hned úvodní minuty. Už po devíti minutách hry se totiž domácí dostali do vedení, když se jinak velice slušně hrajícímu Timorimu podařilo nešťastně srazit míč do vlastní branky a Liverpool tak tedy vedl 1:0. Nemuselo to trvat dlouho a za chvíli to mohlo být už o dvě branky. To by se ale musel Salah trefit z penalty poté, co Bannacera zahrál rukou. Bylo to pro italský celek velké štěstí, jelikož se mu ještě do poločasu povedlo stav otočit. Postupně se totiž trefili Chorvat Rebič a Španěl Díaz.

Pokud byl Salah smutný z toho, že v první půli nedal penaltu, pak tento Egypťan byl po poločase naopak zase veselý. Díky němu se mohli liverpoolští radovat z vyrovnání na 2:2 a když pak Henderson velmi vydařenou střelou z dálky otočil na konečných 3:2, mohla radost na Anfieldu propuknout naplno.

V této skupině se spolu ještě střetlo Atlético Madrid s Portem, oba celky se ale nakonec rozešli smírně, neboť jejich vzájemný duel skončil bez branek. A to i přesto, že se portugalskému celku se málem dvakrát vstřelit branku podařilo. Pokaždé ale do toho zasáhl VAR. Nejprve přišlo Porto o penaltu, pak gól, neplatil, že před tím byl faul. V závěru navíc smolný zápas dohrávali o deseti.

Bitvu gigantů rozhodl až gól v závěru, nováček z Moldavska šokoval Doněck

Ve skupině D se střetli fotbaloví giganti, konkrétně Inter Milán a Real Madrid. Ten navázal na dvě vzájemná střetnutí z minulého ročníku Ligy mistrů, které ovládl a i tentokrát na San Siru svého soka porazil. Zabránit tomu mohl Čechům dobře známý Edin Džeko, jenž však v největší šanci Inter do vedení nakonec neposlal. Mrzelo to nakonec, neboť až v 90. minutě se podařilo vstřelit branku hostujícímu Rodrygovi.

Překvapivý výsledek se uhrál v Moldavsku. Tamní Šeriff Tiraspol, jenž je nováčkem Ligy mistrů, totiž bránil tak usilovně proti naprosto dominujícímu a daleko zkušenějšímu Šachtaru Doněck, že hosty přiváděli až k šílenství. Jméno řeckého brankáře Athanasiadise si budou jistě dlouho pamatovat coby svou noční můru. Nic přes něj neprošlo, naopak na druhé straně se trefili Traoré a Yansané a vítězství 2:0 bylo na světě.

Dortmund díky osmnátiletému Bellinghamovi vyhrál v Istanbulu. Ajax naděloval v Lisabonu

První body do tabulky skupiny C si hned v úvodním zápase nové sezóny Ligy mistrů připsal Dortmund, jenž musel ke svému prvnímu zápasu odcestovat do Turecka, kde se střetl s Besiktasem Istanbul. Před pekelnou tureckou atmosférou se nikterak nerozklepala kolena teprve osmnáctiletému Angličanovi Bellinghamovi, jenž nakonec utkání rozhodl jedním gólem a jednou asistencí. První gól dal vestfálský klub hned po první střele, ke které se dostal a to po centru ve 20. minutě.

Hbitý fotbalista se pak představil ještě krátce před odchodem do kabin, když se dostal před tři bránící hráče, aby pak předal balón Haalandovi a ten se tak postaral o druhý dortmundský gól. Fotbalisté Besiktase Istanbul hned dvakrát v zápase žádali o odpísknutí penaty, ale ani jednou nebyli vyslyšeni. A tak až v nastaveném čase se dočkali po volném přímém kopu snižujícího gólu v podání Montera.

V Lize mistrů je letos i Sporting Lisabon, jenž na jaře oslavil po dlouhých devatenácti letech portugalský ligový titul. Na vstup do této sezóny Ligy mistrů ale vzpomínat v dobrém nebude. Na svém hřišti totiž přivítal Ajax Amsterdam a ten už jen během devíti minut vstřelil dvě branky. Paulinhovi se pak sice podařilo snížit po chybě gólmana Pasveera, ale to bylo tak ze strany domácích v tomto utkání vše. O šest minut později na 3:1 zvýšil Berghuis, Haller pak po přestávce přidal další bdvě přesné trefy. Paulinho sice mohl v duelu podruhé skórovat, ale jeho gól byl tentokrát odvolán kvůli ofsajdu.

Konečné výsledky zápasů 1. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů UEFA (15.9.2021):

SKUPINA A:

FC Bruggy - Paris St. Germain 1:1 (1:1)Branky: 27. Vanaken - 15. Herrera

Manchester City - Lipsko 6:3 (3:1)Branky: 16. Aké, 28. Mukiele (vl.), 45. + 3. Mahriz (z pen.), 56. Grealish, 75. Cancelo, 86. Jesus - 42., 51. a 73. Nkunku

SKUPINA B:

Atlético Madrid - FC Porto 0:0

Liverpool - AC Milán 3:2 (1:2)Branka: 9. Tomori (vl.), 49. Salah, 69. Henderson - 42. Rebič, 44. Díaz

SKUPINA C:

Besiktas Istanbul – Dortmund 1:2 (0:2)Branky: 90. + 4. Montero - 20. Bellingham, 45. + 3. Haaland

Sporting Lisabon - Ajax Amsterodam 1:5 (1:3)Branky: 33. Paulinho - 2., 9., 51. a 63. Haller, 39. Berghuis

SKUPINA D:

Šeriff Tiraspol - Šachtar Doněck 2:0 (1:0)Branky: 16. A. Traoré, 62. Yansané

Inter Milán - Real Madrid 0:1 (0:0)Branka: 90. Rodrygo

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Lionel Messi Manchester City Fotbal

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy