Nikoli česká arbitráž. V případě přestupu do Turecka se případ Hašek dostane k FIFA

Rebelující Sparťan Martin Hašek způsobuje vedení letenského klubu nejedny vrásky na čele. Nejprve pražský klub počítal s tím, že hráč během zimní pauzy přestoupí do izraelské Maccaby Haifa, ovšem nesouhlasil s takovou podobou smlouvy, na které se původně oba kluby domluvily a potom si chtěl vynutit při tomto jednání více peněz. Tento trasfer proto nakonec nevyšel, ovšem místo toho, aby Hašek pokračoval v zimní přípravě, podal v klubu výpověď a nyní se měl dohodnout na novém angažmá v turecké Besiktasi Istanbul. Protože Sparta s jeho výpovědí nesouhlasí, myslela si původně, že tuto zálažitost rozhodne rozhodčí řízení v Česku. Pokud ale vyjde onen přestup do Turecka, v takovém případě se celou věc bude zabývat právní oddělení Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Český soud by výpověď, která podle pravidel FIFA učinila Martina Haška volným hráčem a umožnilo mu to tak podepsat smlouvu s jakýmkoli zahraničním klubem, řešil pouze tehdy, pokud by fotbalista přestoupil do jiného českého klubu. Protože ale podle všeho půjde o přestup do zahraničí, stane se tento sparťanský problém problémem mezinárodním. A přistane tak na stole Komory pro řešení sporů FIFA.

Pro Martina Haška to ale celé znamená, že na verdikt této komory nebude muset čekat a může směle uzavřít smlouvu s istanbulským celkem, neboť od chvíle, kdy podal Spartě výpověď už s letenskými nemá nic společného. Podle pravidel FIFA, které byly zavedeny za účelem ochránit fotbalisty přednečestným jednáním ze strany klubů, má jakýkoli fotbalista právo podat v klubu, ve kterém hraje, výpověď a to i tehdy, pokud by s tímto krokem vedení daného klubu nesouhlasilo. A nebo i tehdy, kdy je takováto výpověď podána účelově.

Úkolem dané národní Fotbalové asociace je pak od tohoto momentu daného hráče odregistrovat z registru smluv a učinit z něj tak volného hráče, což v případě Martina Haška už Fotbalová asociace ČR učinila. Martin Hašek má tedy v současnosti volné ruce a může si tak vyjednávat angažmá s kýmkoliv.

V každém případě, ale za svůj krok, tedy podání výpovědi, plně zodpovídá sám hráč a pokud by se rozhodčí soud přiklonil ke klubu, mohl by tak hráči uložit tvrdý finanční trest, jenž by tak kompenzoval ztráty původního klubu.

Rozhodčí soud, i když se v tomto případě jedná o Komoru pro řešení sporů FIFA, by však s největší určitostí nebyl jedinou instancí, u kterého by takový případ jako Hašek vs. Sparta skončil. Počítá se s tím, že se sporem půjde až k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS ve švýcarském Lausanne. A to bude instance finální a přestože rozhodně s jejím konečným verdiktem nebude příliš spokojena ani jedna strana sporu, už žádná další soudní instance, která by verdikt CAS změnila, není.

Nicméně je jasné, že konečný verdikt v tomto sporu bude veřejnost znát až za několik let, nikoli za pár měsíců.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha FIFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy