Překvapení ve Wimbledonu. Rybakinová získala první grandslam pro Kazachstán

Nečekanou vítězku má letošní ročník nejslavnějšího tenisového turnaje ve Wimbledonu. V ženském finále totiž svou roli favoritky nepotvrdila světová dvojka Tunisanka Uns Džabúrová. Čtvrfinálová přemožitelka Marie Bouzkové sice vyhrála první set 6:3, pak už ale na travnatém centrálním dvorci poněkud nečekaně vládla kazašská tenistka Jelena Rybakinová. Ta následné dva sety totiž vyhrála vždy 6:2, postarala se tak nejen o obrat, ale i o zisk vůbec první grandslamové trofeje pro Kazachstán.

Před finálovým zápasem s takto velkými zápasy nezkušená kazašská tenistka Rybakinová mluvila o nervozitě. Ta nejspíš na ni sedla v úvodu finále, jelikož právě první set Džabúrová ovládla 6.3.

Do druhého setu ale nastoupila úplně jiná Rybakinová. Hned na jeho úvodu totiž tuniské soupeřce sebrala servis. Dále pak pokračovala přesnými ranami, zatímco Džabúrová postupem času někde poztrácela typické charakteristiky své hry, tedy přehled a kreativitu. Když pak ještě ve druhém setu podruhé ztratila servis, bylo o osudu této části hry rozhodnuto.

Afričanka nebyla narozdíl od předešlých zápasů očividně ve své kůži a nejinak tomu bylo i ve třetím setu. I tam, začala ztrátou svého podání. Situace řešila například příliš vysokými kraťasy a vůbec několika nepřesnými míči. Že není opravdu v pohodě dávala najevo svými nespokojenými gesty a kroucením hlavou.

V jedné chvíli, kdy to vypadalo, že by se mohla Džabúrová do zápasu vrátit, nedokázala své soupeřce sebrat servis, naopak Rybakinová dokázala odvrátit hned tři brejkboly. Díky tomu tak vedla už 4:2 a když pak sebrala Džabúrové další podání, bylo o vítězce rozhodnuto, jelikož při svém podání, př kterém tedy mohla ukončit zápas, rozhodla až minela Afričanky.

Na to, že to byl historický triumf nejen pro samotnou Rybakinovou, ale celý kazašský tenis, tak nevytryskla u Rybakinové žádná velká radost. „Byla jsem strašně nervózní před zápasem i během něj. Jsem ráda, že už to skončilo. Ale je to úžasné, je čest být tady. Nečekala jsem, že tu druhý týden stále budu. Být vítězkou je něco úchvatného," řekla Rybakinová po zápase a obrátila bse ve své děkovné řeši i na Džabúrovou: „Chci poblahopřát i Ons (Džabúrové) ke skvělému turnaji. Je opravdu inspirující.“

„V tenise je vždycky jenom jedna vítězka. Je to smutné, ale věřím, že dokážu v mé zemi ovlivnit generace,“ nechala se pak slyšet samotná Džabúrová, která taktéž bojovala o historický triumf pro Tunisko, kde se stala během posledních dvou týdnů miláčkem.

Tenisový Wimbledon v Londýně (9.7.2022):

Ženy dvouhra - finále:

Rybakinová (17-Kaz.) - Džábirová (3-Tun.) 3:6, 6:2, 6:2

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon tenis

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy