Přívětivý los. Slavia se střetne v osmifinále Konferenční ligy s rakouským Lincem

Po čtvrtečním postupu přes Fenerbahce Istanbul do osmifinále Evropské konferenční ligy UEFA se fotbalisté pražské Slavie v pátek dozvěděli svého dalšího soupeře v jarní vyřazovací fázi této evropské klubové soutěže. Los ve švýcarském Nyonu nakonec rozhodl, že svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského v osmifinále narazí na rakouský Linec. Jedná se o přívětivý los nejen z pohledu papírově snazšího soupeře, ale i z pohledu toho, že nebude cestovat nikam daleko. Linec je jen pár kilometrů od českých hranic.

Po čtvrtečním zápase vyslovil kouč Trpišovský přání, aby byl osmifinálový soupeř Slavie atraktivní a nejradši by byl, kdyby tak mohli slávisté hrát proti AS Řím trénovaný José Mourinhem. Toto přání nakonec v pátek nebylo vyslyšeno, los Slavii přisoudil možná papírově nejslabšího možného soupeře z celého osudí, rakouský Linec. Pokud by přes něj Pražané dokázali postoupit, mohla by se dostat v žebříčku koeficientů UEFA, nezbytného pro počet nasazených klubů z jednotvliých zemí do evropských pohárů, na umístění do 15. místa, které zajišťuje pět účastnickcých míst v pohárech.

Na LASK Linz má nejčerstvější vzpomínky dánský záložník Mads Emil Madsen, který do Slavie právě odtamtud před touto sezónou přestoupil. „Hrají velmi kvalitní fotbal, říká se tomu „gegenpressing“. Když ztratíte míč, každý se za ním žene a napadá vysoko. Je to velmi fyzický tým, hrají na spoustu soubojů a na dlouhé balony,“ nechal se slyšet pro klubový web Slavie Madsen.

Pro web Slavie se k losu vyjádřil i kouč Trpišovský. "Z těch týmů, které tam byly, jsme si přáli AS Řím. Ale zase, pokud to nevyšlo, LASK byla druhá varianta. Je to soupeř, o kterém i díky Emilovi dost víme. Je to blízko, dojezdová vzdálenost, takže jsme spokojeni."

Připomeňme, že Linec se do nejvyšší rakouské soutěže vrátil v roce 2017 a již v sezóně 2018/19 rakouskou ligu obsadil konečné druhé místo za rakouským hegemonem Salcburkem. V posledních dvou sezónách se pak umístil na čtvrté pozici. Nyní okupuje až osmou pozici z celkových dvanácti účastníků.

Protože je domácí stadion Lince momentálně v přestavbě, hraje pohárové zápasy mimo Linec, konkrétně v Klagenfurtu. Co se týče jeho působení ve skupině Evropské konfenrenční ligy na podzim, tak tehdy svou skupinu ovládli před Maccabi Tel Aviv, Helsinkami a Alaškertem.

Los osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy (první utkání 10. března, odvety 17. března):

Slavia Praha - LASK Linec, Marseille - Basilej, Leicester - Rennes, PAOK Soluň - Gent, Arnhem - AS Řím, PSV Eidhoven - FC Kodaň, Bodö/Glimt - Alkmaar, Partizan Bělehrad - Feyenoord Rotterdam

V Evropské lize se Souček utká se Sevillou, Schickův Leverkusen zase s Bergamem

Kromě Evropské konferenční ligy se v Nyonu v pátek také losovalo osmifinále Evropské ligy. I tam má český fotbal své zástupce, ovšem jen v jednotlivcích. V dresu West Hamu hrají jak známo, Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král a ti by semohli v osmifinále představit proti Seville. Ta na rozdíl od anglického klubu hrála už úvodní jarní kolo play-off Evropské ligy a to proti Dinamu Záhřeb (doma Sevilla vyhrála 3:1, venku pak prohrála 0:1).

Další český zástupce se nachází v klubu německého Leverkusenu. Ten se pro změnu utká s Atalantou Bergamo, které se do osmifinále dostalo přes Olympiakos Pireus. Tým gólmana Tomáše Vaclíka porazil v obou zápasech 2:1 doma a 3:0 venku.

Jak známo, českého reprezentanta a kanonýra Patrika Schicka trápí v těchto dnech natržený lýtkový sval a tak bude chybět minimálně tři týdny. V osmifinále se nejspíše neukáže, v ohrožení je pak i jeho účast v březnové baráži o fotbalové MS.

Není pak bez zajímavosti, že v soutěži figuruje i FC Barcelona. Ta se dostala do osmifinále přes Neapol i přes jisté trápení v prvním zápase. Jejím dalším soupeřem bude Galatasaray Istanbul.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy (první zápasy 9. a 10. března, odvety 17. března):

Glasgow Rangers - Crvena zvezda Bělehrad, Braga - Monako, FC Porto - Lyon, Bergamo - Leverkusen (Schick), FC Sevilla - West Ham (Coufal, Král, Souček), FC Barcelona - Galatasaray Istanbul, Lipsko - Spartak Moskva, Betis Sevilla - Eintracht Frankfurt

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy