Řádná ani mimořádná valná hromada FAČR kýžené výsledky nepřinesly. Vše při starém

Hned dvě valné hromady měla na programu v pátek Fotbalová asociace ČR (FAČR), přičemž na té řádné se jednalo o upravených stanovách, na té mimořádné se mělo rozhodnout o konci Jana Richtera a Martina Drobného ve svých funkcích druhého místopředsedy výkonného výboru potažmo předsedy Řídící komise pro Čechy. Zatímco v prvním případě upravené stanovy schváleny nebyly kvůli tomu, že pro ně nehlasovala česká komora, ve druhém případě se pak o Richterovi a Drobném nakonec ani nehlasovalo.

Na základě stížností klubů českých divizí se mělo na páteční mimořádné valné hromadě FAČR o zmiňovaných funkcionářích Janu Richterovi působícího jako druhý místopředseda výkonného výboru, jenž je zároveň i poslancem hnutí ANO, a Martinu Drobném, jenž pro změnu šéfuje Řídící komisi pro Čechy. Odvolat chtělo oba především reformní hnutí F-evoluce, podle níž nejsou od loňského června, kdy bylo zvoleno nové fotbalové vedení v čele s Petrem Fouskem, vidět žádné výrazné posuny ke zlepšení.

Jana Richtera tak chtěl ve výkonném výboru zástupce zmíněné F-evoluce miliardář Milan Kratina patřící do padesátky nejbohatších Čechů. Kromě něj taktéž usiloval do výkoného výboru i šéf pražského Motorletu Rudolf Blažek. Co se týče Řídící komise pro Čechy, tak do jejího čela chtěl za F-evoluci Tomáš Novák, za konzervativní křídlo zase Slavomír Kozel.

Protože ale nakonec členové F-evoluce byly vevýrazné menšině, mimořádná valná hromada trvala jen několik minut do doby, než se neschválil ani samotný program schůze. Hlasů pro něj se nakonec našlo jen patnáct, hned 88 delegátů bylo proti a 13 se při hlasování zdrželo. Moravská komise tak v tomto bodě nemusela ani hlasovat.

Připomeňme, že hnutí F-evoluce žádající výrazné změny v tuezmském fotbale po vypuknutí kauzy kolem Romana Berbra má po loňských volbách ve výkonném výboru jen dva zástupce a to kouče futsalové reprezentace Tomáše Neumanna a Rudolfa Řepka, ředitele teplického klubu. Kritika ze strany F-evoluce na adresu stávajícího fotbalového vedení zazněla poprvé již koncem dubna, kdy žádalo hlavu svazového generálního sekretáře Martina Valtra. Šéf tuzemského fotbalu Fousek postup F-evoluce kritizoval a označil to za útok na svou osobu.

"Svolávání mimořádných valných hromad nebo návrhy na odvolání generálního sekretáře nemají patřit do rejstříku způsobu, jakým chceme vést český fotbal. Pokud by se někdo dopustil závažného trestního provinění nebo skutku, který by měl směřovat k odvolání, tak ano. Ale tohle absolutně není ten případ, to je zcela něco jiného. To nemluvím o tom, že mimořádná valná hromada nebývá součástí rozpočtu a stojí statisíce korun až k milionu," nechal se slyšet po mimořádné hromadě konkrétně Fousek a pokračoval: "Vyjádřil jsem přání, aby v předpisech bylo co největší kvorum na svolání mimořádné valné hromady. Jestli si někdo myslí, že tohle je projev reformismu, tak není. Je to destrukce. Musím ocenit, že česká komora dala najevo, že existují vyšší principy, než kdo patří do jakého tábora. Hnutí vyslalo signál, že si přeje udržet výkonný výbor v sestavě, v jaké byl zvolen. A budeme dál pracovat."

V pražském hotelu Pyramida by se ale fotbalové hnutí sešlo v pátek i tak, jelikož mělo tehdy na programu i řádnou valnou hromadu, na které se hlasovalo o úpravách stanov, ke kterým přistoupilo Fouskovo vedení. Podle ní se počítalo se 202 delegáty a provolbami, ve kterých třetiligové a divizní kluby rozhodují o svých delegátech, které pak mají hlasovací právo na valných hromadách. Naopak F-evoluce byla pro zrušení provoleb. Nakonec pro úpravy jednoznačně hlasovala moravská komora v poměru 54:0, naopak včeské komoře pro hlasovalo jen 27 delegátů, 77 bylo proti a 11 se zdrželo.

Samotného předsedu Fouska výsledek mrzí. "To, že česká komora neodhlasovala nový návrh, nepovažuji za dobrý signál a projev státnosti. Je vidět, že tomu budeme muset věnovat hlubší diskuzi nebo prostě české komoře více vyhovují stávající stanovy," sdělil po hlasování na schůzi přítomným delegátům. Nevnímá to však jako jeho porážku: "Zaregistroval jsem komentáře jako porážka, to je nesmysl. Není to žádná tragédie ani černý den českého fotbalu. V programu měly stanovy svou váhu, neschvalujete je každý den. Na žebříčku priorit stály poměrně vysoko, tak si budeme muset říct, jestli je tak vysoko budeme držet, nebo upřednostníme jiné aktivity a vrátíme se k nim třeba později."

Navzdory tomu, že se nejednalo o volební valnou hromadu, strávili delegáti FAČR v hotelu Pyramida přes šest hodin. To hlavně kvůli zdlouhabvým vystoupením ze strany členů F-evoluce. "Mně osobně je smutno za fotbal. Za ty lidi, že tady museli trávit čas a dělat tyhle věci, za mě zbytečně. Je mi smutno i za svazovou pokladnu," dodal k tomu generální sekretář svazu Valtr.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

Policie eviduje další falešné vstupenky na hokejové MS. U O2 areny zadržela dva lidi

Mistrovství světa v ledním hokeji v České republice vstupuje do závěrečného týdne, přičemž problém s falešnými vstupenkami na zápasy trvá. Policie v neděli na sociální síti X informovala, že také u O2 areny zadržela dva muže podezřelé z trestného činu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy