Schicka s Hložkem bude mít nově na povel mistr světa i Evropy Xabi Alonso

Fotbalistům Leverkusenu, kteří se v minulé sezóně dokázali kvalifikovat do Ligy mistrů, se začátek nové sezóny 2022/23 hrubě nevyvedl a proto se vedení klubu rozhodlo ke změně trenéra. V týmu, ve kterém působí i dva čeští reprezentanti Patrik Schick a Adam Hložek, tak skončil třiačtyřicetiletý Gerardo Seoane, jenž jeokamžitě nahrazen úspěšným bývalým španělským reprezentantem Xabim Alonsem.

Gerardo Seoane působili na lavičce Leverkusenu od loňského léta a minulá sezóna 2021/22 se mu se svými svěřenci vydařila na tolik, že v Bundeslize nakonec skončil Leverkusen třetí a dostal tak díky tomu do Ligy mistrů. Kromě toho se mu podařilo postoupit do osmifinále Evropské ligy.

Nová sezóna už ale tak růžově pod jeho vedením nezačala. Během prvních osmi ligových kol totiž vyhrál Leverkusen jen jednou, na kontě mají v současnosti jen pět bodů a krčí se až na předposledním místě bundesligové tabulky.Ani v Lize mistrů to pak nejsou nikterak oslnivé výsledky, nyní tento týden v úterý prohrál s Portem 0:2.

"Gerardo odvedl dobrou práci, ale v poslední době jsme sešli z cesty k úspěchu. Hlavně umístění v lize je je hluboko pod očekáváním, proto bylo odvolání nevyhnutelné," uvedl na adresu odcházejícího kouče ve svém prohlášení Simon Rolfes, klubový sportovní ředitel.

Co se týče čtyřicetiletého Xabiho Alonsa, tak ten ve své hráčské kariéře kromě titulu mistra světa a dvou titulů mistra Evropy dokázal na klubové úrovni vyhrát dvakrát Ligu mistrů a to v dresech Liverpoolu a Realu Madrid. Naposledy jako hráč oblékal dres Bayernu Mbnichov, s nímž vyhrtál tři ligové tituly v letech 2014-17.

Současný kouč, jenž se s Leverkusem dohodl na smlově až do června 2024, pak začal svou trenérskou kariéru u mládeže Bílého baletu, před třemi roky pak převzal B-tým San Sebastiánu. Jeho nová štace v Leverkusenu tak pro něj bude prvním na nejvyšší úrovni. "Jako hráč byl profesionál absolutní světové extratřídy. Je to inteligentní stratég a jako hráč uspěl ve třech z největších evropských lig," uvedl k němu Rolfes.

Související

Fotbal, ilustračni fotografie

Potvrzeno. Král se domluvil na roční spolupráci s bundesligovým Schalke

Ve čtvrtek se potvrdily středeční spekulace o tom, že by měl český fotbalový reprezentant Alex Král přestoupit do Schalke 04. Součástí tohoto bundesligového nováčka se stal poté, co s ním tedy ve čtvrtek ppodepsal smlouvu na jeden rok. Posledním Králobvým angažmá byl ruský celek Spartak Moskva, kde se rozhodl na základě výjimky Mezinárodní fotbalové federace FIFA vydané na základě ruské nvaze na Ukrajinu, přerušit smlouvu.

Více souvisejících

Bundesliga Bayer Leverkusen Fotbal

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy