Skvělý vstup do boje o Ligu mistrů. Plzeň na umělé trávě v Helsinkách vyhrála 2:1

Úřadující český fotbalový mistr Viktoria Plzeň si lepší vstup do boje o prestižní igu mistrů nemohla přát. Na zrádné umělé trávě v Helsinkách totiž dokázali Západočeši tamní HJK porazit 2:1, když se o plzeňské branky postarali Tomáš Chorý a Jan Kopic, který tak dokázal odpovědět na vyrovnávací branku Raduloviče. Odveta 2. předkola Ligy mistrlů se hraje za týden v Plzni.

K tomu, aby vstoupili Viktoriáni celkově do kvalifikace o Ligu mistrů úspěšně, bylo samozřejmě potřeba vstoupit dobře i do tohoto zápasu. A to se Plzni podařilo na výbornou, protože po Buchově zakončení zahráli domácí rukou v šestnáctce a byla tak pro Západočechy nařízena penalta. K té se následně postavil Chorý a bez problémů ji proměnil, otevřel tak skóre již po šesti minutách hry, 1:0 pro Plzeň.

Po půlhodině hry mohla být Plzeň ještě šťastnější, kdyby se Chorému podařilo zapsat se do střelecké listiny podruhé, to by ovšem v momentě, kdy byl sám před gólmanem Hazardem, musel volit střelu místo přihrávky na Havla u pravé tyče. Chvíli na to se sice Viktoriánům povedlo dostat míč do sítě zásluhou Hejdy, jenže tehdy následnou radost zkazil odmávaným ofsajdem asistent rozhodčího.

Domácí HJK Helsinky hnány velice slušně zaplněným stadionem s umělou trávou dělaly v úvodu zápasu o něco větší problémy plzeňské defenzivě, jelikož se hned do dvou příležitostí tehdy dostal nejnebezpečnější hráč finského celku Radulovič. Zatímco proti jeho první střele dokázal skvěle gólman Staněk zakročit, ta druhá střela mířila do břevna. Ještě před těmito šancemi zakončoval Tenho hlavou jen těsně vedle. Není divu, že byl kouč Michal Bílek z těchto situací na hrací ploše naštvaný.

Obranná linie Plzeň nebyla zrovna silná v kramflecích a nejinak tomu bylo i v úvodu druhé půle, kdy toho využil Radulovič, jenž z dorážky mezi nohy překonal gólmana Staňka, jenž si krátce před tím dokázal poradit proti Hostikkově pokusu, 1:1.

Naštěstí to na Viktoriánech nezanechalo žádné vážnější následky a o sedm minut později dokázali odpovědět nejlepším možným způsobem. Při rychlé protiakci přiťukl Bucha balón nabíhajícímu Kopicovi, ten simíč před šestnáctkou povodil do lepší střelecké pozice a pak vypálil po zemi k levé tyči. Gólman Hazard byl tehdy bez šance, 2:1 pro Plzeň.

Do závěrečného hvizdu už se nic zásadního ani jedné straně nestalo a to i díky daleko zlepšené defenzivní činnosti oproti předešlým minutám ze strany Plzně. Přesto je potřeba, aby na ni do odvety zapracovala, aby tak slibný výsledek z Helsinek nepřišel vniveč.

Úvodní utkání 2. předkola fotalové Ligy mistrů (20.7.2022):

HJK Helsinky - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)Branky: 50. Radulovič - 6. Chorý z pen., 57. Kopic. Rozhodčí: Dabanovič - Djukič, Todorovič (všichni Č. Hora). ŽK: Tenho, Murilo - Bucha, Kopic, Mosquera. Diváci: 5246.

Helsinky: Hazard - Hoskonen, Tenho (70. Peltola), Raitala - Browne, Hetemaj (79. Yli-Kokko), Väänänen, Murilo (79. Soiri) - Radulovič, Abubakari, Hostikka (70. Boujellab). Trenér: Koskela

Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (85. Holík), Sýkora (85. Qose), Mosquera - Chorý (81. Dedič). Trenér: Bílek

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy