Sparta se bude muset obejít bez Kuchty pět duelů. Pyká za šlápnutí na gólmana Liberce

Byl nejzvučnější posilou pražské Sparty, úvod ve svém novém angažmá mu ale zrovna moc nevyšel. Nejenže v nové fotbalové sezóně 2022/23 ještě za Pražany Jan Kuchta neskóroval, navíc jim bude dalších pět zápasů chybět. A to na základě trestu ve čtvrtek vyneseného Disciplinární komisí Ligové fotbalové asociace (LFA) za jeho surovou hru v nedělním zápase s Libercem, kdy v závěru zápasu šlápl na hlavu gólmana Oliviera Vliegena.

Jeho zákrok ze závěru nedělního ligového zápasu 1. kola Fortuna ligy mezi Spartou a Libercem se stal nejdiskutovanějším momentem právě tohoto kola. Mnohé zaskočila Kuchtova surovost v tomto momentě, po kterém sice sudí Ladislav Szikszay nejprve ukázal jen žutou kartu, po upozornění rozhodčího u videosytému VAR ale tuto žlutou kartu zrušil a udělil tak ještě na jaře fotbalistovi Lokomotivu Moskva rovnou červenou.

Čtvrteční verdikt disciplinárky LFA tak má za následek to, že kouč Sparty Brian Priske nebude moct použít služeb Jana Kuchty v zápasech od 2. do 6. kola.

Až pětizápasový trest mohl padnout především proto, že sudí Szikszay tento Kuchtův zákrok označil jako surovou hru. Za tu podle fotbalových řádů hrozí fotbalistům až šestizápasový trest a vedle toho klidně i finanční pokuta ve výši 50 000 korun. A může hrozti i statisícová pokuta, to v případě pokud by poškozený hráč kvůli zranění nemohl dohrát utkání. Tehdy by mohl faulujícímu hrozit dokonce až desetizápasový trest. však v historii české ligy byl znám i dvanáctizápasový trest, který dostal v roce 2013 tehdejší forvard Sparty Léonard Kweuke, jenž tehdy dokonce svému protivníkovi Radku Dosoudilovi z Mladé Boleslavi zlomil nohu.

Co se týče Kuchty, tak ten se dokonce čtvrtečního zasedání ligové disciplinárky osobně zúčastnil, navíc se stačil libereckému gólmanovi Vliegenovi i telefonicky omluvit a sám liberecký brankář omluvu přijal a doal, že s Kuchtou jsou nadále kamarádi.

"Přestože se několikrát vyjádřil, že nešlo o úmysl, komise se shodla, že mohl střetu své nohy s hlavou brankáře Vliegena zabránit, žádným způsobem se o to však dle dostupných záběrů ani nepokusil. Nechceme Kuchtovi předestírat, že měl v úmyslu brankáře Slovanu zranit, nicméně dle dostupných záběrů měl gólman v dané chvíli míč již plně pod kontrolou. I za této situace noha Kuchty mířila přímo proti hlavě soupeře," uvedl ke konečnému verdiiktu disciplinární komise její předseda Richard Baček a dodal: "Komise tak po zhlédnutí dostupných videozáběrů konstatovala, že šlo o nedovolený zákrok, který byl veden krajně bezohledným způsobem s vysokou mírou rizika vážného zranění protihráče."

Připomeňme, že disciplinárka se zabývala Kuchtou i loni na podzim, kdy dostal červenou kartu v zápase s Ostravou (3:3). Svůj trest si ale po přestupu do Ruska neodpykal a nakonec mu jej byl po návratu do Česka smazán, jelikož podle disciplinárky ztratil již svůj smysl.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy