Švýcaři podruhé penaltový rozstřel nezvládli a Španělé postoupili. Narazí na Italy

V pátek pokračovalo letošní fotbalové mistrovství Evropy prvními ddvěma čtvrtfinálovými zápasy. Jako první se v tento hrací den představili Španělé a Švýcaři. Ti se dostali mezi nejlepších osm mužstev turnaje překvapivě přes úřadující mistry světa Francouze, které dokázali vyřadit až po penaltovém rozstřelu v osmifinále. A do penaltového rozuzlení nakonec dospěl i jejich čtvrtfinálový zápas se Španělskem. Tentokrát ale v něm tak úspění nebyli a byl to tak naopak tým z Pyrenejského poloostrova, jenž se radoval z postupu do semifinále. V něm se utkají s Italy, kteří ve večerním duelu porazili v utkání hraném v rychlém tempu Belgii 2:1.

Už po osmi minutách dokázali Španělé otevřít skóre, když střelou zpoza šestnáctky Alby tečovanou od bránícího Zakarii překonal brankáře Sommera. Padl tak již desátý vlastní gól na tomto turnaji. Jihoevropané nechtěli zlstat jenom u jednoho gólového úspěchu a pochopitelně se snažili o další. Koke však v další španělské příležitosti střílel nad, Azpilicueta pak hlavičkoval přímo do švýcarského gólmana.

Ve druhé půli se postupem času začali i Švýcaři osmělovat. V 64. minutě nejprve Zuber z úhlu zkoušel překonat brankáře Simóna, tehdy se ještě z hólu alpská země neradovala, ale o čtyři minuty později už to přišlo. Na začátku všeho bylo tehdy nedorozumění obránců Paua Torrese a Laporteho, po kterém se kulatý nesmysl dostal k Freulerovi. Ten ještě balón předal Shaqirimu a právě on vyrovnal na 1:1.

Pak přišla na řadu 77. minuta a další důležitý monemt utkání. To Freuler ostře zfauloval střídajícího Morena a zaslouženě tak uviděl od rozhodčího rovnou červenou kartu. Protože stav 1:1 vydržel až do konce základní hrací doby, následovalo prodloužení, ve kterém byli u míče především Śpanělé. Proti nim ale stál gólman Sommer a především díky němu se tak Švýcaři dočkali penaltového rozstřelu.

Země helvétského kříže namlsaná po úspěchu z osmifinále, kdy vyřadila po penaltách Francii, si tak brousila zuby i na Španěly, jenomže v rozstřelu už tak úspěšní Švýcaři tentokrát nebyli. A i přesto, že celý rozstřel zahájili Španělé střelou Busquetse do tyče, byli to právě nankonec oni, kteří se radovali z postupu, když za Švýcary neskórovali z puntíku hned tři hráči za sebou.

Itálie pokračuje v jízdě Eurem. Vyřadila z něj Belgii

Sice bez Edena Hazarda, ale za to s Kevinem de Bruynem nastoupili ve čtvrtfinále Belgičané proti favorizované Itálii. A právě záložník Manchesteru City dal všem fanouškům najevo, že se tento duel bude hrát ve vysokém tempu hned od první minuty. Právě v první minutě De Bruyne přesně přihrál balón Lukakovi, proti němuž ovšem gólman Donnarumma zasáhl. Ve 13. minutě se sice Italům podařilo vsítit branku po volnému přímému kopu, po kterém Insigne dopravil míč do branky, ale kvůli ofsajdovému postavení nakonec tento gól nebyl uznán.

Následovaly rychlé protiútoky ze strany Belgie, ale ani De Bruyne, ani Lukaku ve svých šancích nevyzráli na brankáře Donnarumma. Přestože předváděli Begičané takovéto rychlé kontry, jejich slabinou ale byla nedůrazná obrana. I proto tak po půlhodině hry se po špatné rozehrávce na hranici šestnáctky dostal k míči Verratti, ten ho ještě předal Barellovi, který tak svou nekompromisní střelou konečně otevřel skóre, 1:0 pro Itálii.

Krátce před odchodem do kabin na poločasovou přestávku se hned dvakát změnilo skóre. Nejprve Italové zvýšili na 2:0, když se Insignemu po vydařené individuální akci povedlo dostat se do ideální střelecké pozice, ze které tak technickým zakončením skóroval. Pak ale na druhé sttraně byla odpísknutá penalta, když Di Lorenzo v šestnáctce odstrčil Dokua. K následné penaltě se postavil Lukaku a tomu se tak podařilo utkání ještě zdramatizovat.

Belgičanům se ale vstup do druhé půle nevydařil zrovna podle předtsav, neboť se Italům dařilo jejich akce ukončovat hned na jejich samotném začátku. Až po hodině hry se Belgii dařilo dostávat se postupně do zápasu. Nejdříve se ocitl v brejkové situace velmi aktivní Doku, pak součástí rychlé akce společně s De Bruynem, na jejíž konci byl Lukaku těsně před odkrytou brankou, ovšem belgický forvard trefil pouze dobíhajícího Spinazzolu. Ten se pak objevil v šanci na druhé straně, ovšem belgickou svatyni netrefil.

Postupem času přibývali další belgické příležitosti. Nejprve Chadliho centrovaný balón na Lukaka, který ale místo u něj skončil u Thorgena Hazarda, kterému se patičkou zamířit do branky nepovedlo. Před chvílí střídající Chadli pak musel po pár minutách kvůli zranění opět ze hřiště a kvůli zranění pak byl na nosítkách odnesen na italské straně i Spinazzola.

Do konce duelu už se ale ani jednomu mužstvu skóre změnit nepodařilo a italská radost tak mohla propuknout naplno.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (2.7.2021):

Čtvrtfinále:

Švýcarsko - Španělsko 1:1 (1:1, 0:1) po prodloužení, na penalty 1:3Branky: 68. Shaqiri - 8. Zakaria (vl.)

Belgie - Itálie 1:2 (1:2)

Branky: 45.+ 2 Lukaku (z pen.) - 31. Barella, 44. Insigne

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 32 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 40 minutami

před 56 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě

Google ve středu postihl výpadek, který hlásili uživatelé v zemích po celém světě. Informoval o něm například britský deník Daily Mail. Potíže se týkaly vyhledávání na internetu či virtuálního úložiště. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy